Güncelleme Tarihi:
BERLİN’de mezarlıklar ilçe belediyelerinin sorumluluğunda. Ancak ilçe belediyelerinin Müslümanlar için tahsis ettiği mezarlıklarda uzun zamandır sorun yaşanıyor. Birçok mezarlıkta Müslümanlar için defin işlemi yapılacak yer kalmadı. Yeni yerlerin açılması konusunda belediyeler gerekli finansmanı bulamadığı için sorun uzun süre çözümsüz kaldı. Ancak bundan sonra ilçe belediyeleri, yeni oluşturulacak fondan yararlanarak ilçe sınırları içindeki alanlarda Müslümanlar için yeni mezarlık alanı açılmasını sağlayabilecek. Nisan ayında göreve geldikten sonra konunun kendisine iletildiğini belirten Müsteşar Britta Behrendt, şunları söyledi: “Konuyu daha iyi anlayabilmek için belediyeler ve bu durumdan etkilenenlerle doğrudan bir ayaya gelerek toplantı yaptım. Bu görüşmelerde, durumun ne kadar önemli olduğunu ve aynı zamanda ne kadar duygusal bir konu olduğunu fark ettim. Yani bu sadece idari bir mesele değil, kaynakları düşündüğünüzde elbette klasik bir mesele. Ama daha gerçek ve iç dünyayla ilgili, çok önemli bir kimlik meselesi. Bu konu benim için daha da netleşti. İlgili belediyelerden güncel sayılarla ilgili bir rapor istedim. Rapor geldiğinde ise durumun acil olduğunu gördük. İşte bu nedenle ilçelerdeki meslektaşlarımdan proaktif bir şekilde yeni alanlar yaratmalarını istedim. Ve şu anda 2023 yılına kadar 2 bin yeni alan yaratmayı başardığımızı söylemeliyim. Yani farklı mezarlıklar genişletildi. Bu bakımdan şimdiden bir başarı elde ettik ve hâlâ potansiyel alanlarımız var.”
2 BİN YENİ DEFİN ALANI AÇILDI
Ulaşım, İklim Koruma ve Çevre Senatörlüğü adına hazırlanan rapora göre, 2022 yılında Berlin’de yaklaşık 33 bin defin işlemi gerçekleştirildi. Bunun sadece yüzde 1.6’sını, yani 533’ünü Müslümanların defin töreni oluşturdu. Bunun 289’u kefenle, geri kalanı ise tabutla defnedilebildi. Yer olmadığı için Müslüman mezarlığı dışında başka mezarlıklara defnedilen Müslümanların sayısı bilinmiyor. Rapora göre Berlinli Müslümanların yaklaşık yüzde 70’i memleketlerinde defnediliyor. Berlin’de 6 ilçe belediye mezarlığında ve 5 protestan mezarlığında Müslümanlar için defin alanı bulunuyor. 2023 yılı içinde dört mezarlıkta yaklaşık 2 bin alan açılırken, 2024 yılı için ise Müslümanlara tahsis edilebilecek yaklaşık 1700 potansiyel mezar alanı bulunuyor.
‘VERDİĞİMİZ SÖZÜ TUTUYORUZ’
Berlin milletvekili Dr. Ersin Nas (CDU), partisinin seçimler öncesinde verdiği sözü tuttuğunu belirtirken, özellikle Berlin’de yaşayan Müslüman göçmenlerin önemli bir sorununun çözülmesine yönelik adım atıldığını kaydetti. Şubat ayında yapılan eyalet seçimlerinde Spandau ilçesinden Meclis’e giren Dr. Nas, konuyla ilgili şunları söyledi: “Yetkililerden aldığım bilgiye göre Spandau ilçesindeki Gatow’da yer alan Müslüman mezarlığı Almanya’nın, hatta Avrupa’nın en büyük Müslüman mezarlığı. Ancak uzun zamandan beri bu mezarlıkta da yer kalmadı. Durum diğer ilçeler için de geçerli. Yetkililer, mezarlığın genişletilerek, ormanlık alanın bir kısmının Müslüman mezarlığı olarak tahsis edilmesinin mümkün olabileceğini söylüyor. Ancak bunun için belli bir bütçe gerekiyordu. Şimdi eyalet hükümetinin ayırdığı 4 milyon Euro’luk fonla Berlin genelinde Spandau ilçesi de dahil olmak üzere yeni mezarlıklar tahsis edilebilir.”
‘BELEDİYELERE BAŞVURU YAPILABİLİR’
Berlin’in Spandau ilçesinde 1988 yılından bu yana Müslümanlar defnedilebiliyor. Mezarlık alanı zaman içinde yetmeyince, bugüne kadar 8 kez genişletildi. Ancak bu yılın nisan ayından itibaren ilçe mezarlık müdürlüğü yer kalmadığını belirterek Senato’dan destek istedi. Dr. Ersin Nas, artık Müslüman göçmenlerin daha çok Almanya’da defnedilmeyi tercih ettiğini ve bu yüzden mezarlık alanlarının yetmediğini söyledi. Nas, Spandau ilçesi belediye mezarlık müdürlüğüyle yapılan görüşmelerde, mezarlık alanı içinde ölenlerin yakınları için Almanya’da ilk kez ibadet ve dua edebilecekleri bir mekânın da açılacağını açıkladı: “Spandau Belediye Meclisi Üyesi Thorsten Schatz ile yakın iş birliği içerisinde bir mescit de açacağız. Müslümanların mezarlıkta bulundukları sırada günlük ibadetlerini yerine getirebilecekleri ve aynı zamanda ölülerini anabilecekleri bir mescit olacak.” Nas, Berlin’de yaşayan Müslüman toplumun ve sivil toplum örgütlerinin, ihtiyaçları doğrultusunda yaşadıkları ilçe belediyelerine başvurarak mezarlık alanı açılmasını isteyebileceklerini kaydetti.