İskender GÜNGÖR / KÖLN
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2023 12:16
DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, hoparlörden ezanla birlikte Müslüman gençlerin kendilerini daha çok evlerinde hissettiğini söyledi. Kuzey, “Onlar kendilerini toplumun doğal bir parçası gibi hissetmektedir. Artık saklanmak zorunda değiller” dedi.
DİYANET İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) kurumsal iftar programı, Türkiye’nin 11 bir ilini vuran büyük depremin etkileri altında gerçekleştirildi. Köln Merkez Camii Konferans Salonu’nda gerçekleşen iftar yemeği, Köln, Düsseldorf, Essen ve Münster Başkonsolosları, IGMG, ATİB, UETD, WIKZ genel başkanları, Ortodoks, Katolik ve Yahudi cemaatlerin temsilcileri ile iş, sanat, siyaset ve bilim dünyasından birçok insanı bir araya getirdi. İftarda misafirlere hitap eden DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, konuşmasına, depremde arama-kurtarma çalışmaları için büyük bir dayanışmayla Türkiye’ye giden sayısız görevli ve yardımsevere teşekkür ederek başladı. “Almanya’dan taahhüt edilen ve yapılan bağışlarla için gurur duyduk” diyen Kuzey, şöyle devam etti:
SORUMLULUK TAŞIYORUZ
“Bosna ve Arnavut Müslüman toplumların, kiliselerin ve sivil toplumun, politikacıların, federal ve eyalet hükümetlerinin ilgisi ve eylemleri Türkiye kökenli insanlar olarak bizleri derinden etkilemiştir. Kültür, din, dil ve etnik köken farkı gözetmeksizin birbirimize yardım eli uzatabildik, ışık, umut ve güven olabildik. Ramazan’ın ruhu olan toplu iftar yemeği ve sosyal dayanışmayı hem gönüllerimizi hem de kapılarımızı ihtiyaç sahiplerine açarak yaşıyoruz. Çünkü biz her bir hayat, her bir can önünde sorumluluk taşıyoruz.” Konuşmasında DİTİB’in faaliyetlerine de değinen Kuzey, “İnanç anlayışımız, cemaatlerimiz ve din görevlilerimiz, yaklaşık 40 yıllık geçmişimizle, siyasallaşmadan, radikalleşmeden ve araçsallaştırmadan uzak, sahih ve dengeli bir din anlayışının garantörleridir” ifadelerini kullandı.
REKER VE BAUM’A TEŞEKKÜR Cuma günleri hoparlörden
ezan projesi için Köln Anakent Belediye Başkanı Henriette Reker’e teşekkür eden Dr.
Muharrem Kuzey, şunları söyledi: “Altı ayını doldurmuş bu projeyi, güzel verilmiş bir karar olarak görüyoruz. Çünkü bizim algıladığımız kadarıyla bu proje, özellikle genç Müslüman vatandaşların dürüst bir şekilde entegrasyonuna, yani kapsayıcılığına katkıda bulunmaktadır. Bunun için bir kez daha Köln Belediyesi’ne ve özellikle de Anakent Belediye Başkanı Reker’e ve uygulamada belirleyici rol oynayan Bayan Baum’a ile birimine teşekkür etmek istiyoruz. Özellikle burada doğup büyüyen genç Müslümanlar, burada kendilerini daha çok evlerinde hissetmektedir. Onlar kendilerini toplumun doğal bir parçası gibi hissetmektedir. Artık saklanmak zorunda değillerdir. Dürüst olmak gerekirse, hoparlörden ezan projesi öncesinde birkaç desibel ses yüzünden çok fazla gürültü yapılmıştır. Ancak tüm bunlara rağmen, toplumda ezan okunmasından dolayı büyük bir sevinç yaşanmıştır.
KÖLN İÇİN BİR KAZANÇTIRBizim için bir başka büyük sevinç de bugün, pandemiden bu yana ilk kez Köln Merkez Camii’mizde herhangi bir kısıtlama olmaksızın Ramazan ayını yaşıyor olmamız. Tüm tartışmaların ardından bu cami her şeyden önce bir yuva, umut ve güven simgesi haline geldi. Köln Merkez Camii’miz uzun zamandır dini bir merkez olmanın yanı sıra çok ziyaret edilen bir mimari yapıdır. Neredeyse 6 yıl önce, 2017’de açıldığından bu yana -pandemi ve kısıtlamalarına rağmen- 3 binin üzerinde grup ve 120 binin üzerinde ziyaretçimiz olmuştur. Bu rakamlar güven ve karşılaşmanın bir ifadesidir. MoscheeForum’umuzun başarısı, toplum olarak bizim ve her halükârda Köln için bir kazançtır.
Ortak yolumuzda şimdiden büyük ilerleme kaydettik. Elbette bizi bekleyen bazı zorluklar ve sürprizler olacaktır, ancak Allah’ın izniyle sevindirici ve eğitici şeyler de olacaktır. Bu umut ve güveni hep birlikte taşıyalım ki, kalplerimizde barış yeşersin ve böylece burada ve her yerde barış, birlik ve beraberlik artsın.”