Müsiad'ın Hollanda buluşması

Güncelleme Tarihi:

Müsiadın Hollanda buluşması
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2008 16:45

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD), Avrupa açılımı Danimarka ve İngiltere'den sonra Hollanda'da devam ediyor.

Haberin Devamı

Rotterdam Ticaret Odası üyesi yabancı yatırımcılar ve Avrupa’daki Türk iş adamlarıyla Avrupa Genel İstişare Toplantısı (AGİT) çerçevesinde ikili iş görüşmeleri yapılıyor. Konuya ilişkin olarak MÜSİAD’dan yapılan açıklamada, 3 günlük programın bugünkü etabında Avrupa’daki gurbetçi müteşebbislerle Türk iş adamları arasında ortak aklın ve ekonomik işbirliğinin gelişmesine yönelik adımların atılacağı belirtilerek, hedefin, gurbetçi iş adamlarıyla Anadolu kaplanları arasında en az 1 milyar dolarlık işbirliği hacmi olduğu kaydedildi.

Açıklamada, reel sektörün, dünyada yaşanan ekonomik dalgalanma ve yurt içindeki siyasi tansiyonun artışıyla durgunluğa sürüklenirken, MÜSİAD’ın, dış tanıtım ve küresel piyasalara açılım çalışmalarını hızlandırdığı vurgulandı. Açıklamaya göre, geçen Kasım ayında Danimarka, önceki hafta da İngiltere’deki Türk iş adamlarının, aynı çatı altında toplanarak güçbirliği yapmalarını sağlayan MÜSİAD, şimdi de Hollanda’daki zirve ile Türk iş adamları ve gurbetçi müteşebbisleri buluşturdu.

Hollanda’nın Rotterdam şehrinde dün başlayıp bugün devam eden ve Avrupa’da faaliyet gösteren Almanya, Avusturya, İngiltere, Fransa, Yunanistan, Danimarka ve Hollanda MÜSİAD temsilciliklerinin başkan ve yöneticilerinin yanı sıra üyelerini de biraraya getiren MÜSİAD AGİT’e, Türkiye’den de 55 MÜSİAD üyesi katıldı.

TÜRK HOLLANDA YATIRIM FIRSATLARI SEMİNERİ

MÜSİAD Genel Başkan Ömer Bolat başkanlığındaki heyet ilk olarak, Hollanda’nın Rotterdam şehrinde, MÜSİAD Hollanda ve Rotterdam Ticaret Odası tarafından düzenlenen 'Türk Hollanda Yatırım Fırsatları Semineri' çerçevesinde Hollandalı iş adamlarıyla bir araya geldi.

Programın açılış konuşmasını yapan Bolat, Hollandalı işadamlarına Türkiye’nin son yıllarda sergilediği ekonomik performans ve dünyadaki özel konumu hakkında bilgi vererek, 'Neden MÜSİAD olarak Hollanda’ya geldiklerini' anlattı. Bolat, MÜSİAD olarak 4 bin üyeleri olduğunu, bu üyelerin 12 bin şirketle, 1 milyon kişiyi istihdam ettiğini ve yaptıkları 20 milyar dolar ihracatla Türkiye’nin milli gelirine 75 milyar dolar katkıda bulunduklarını ifade etti.

Bu büyük potansiyeli, ticaret ve teknolojide ileri bir aşamaya gelmiş Hollanda ile buluşturmak istediklerini beliren Bolat, 'Üyelerimiz tarım, otomotiv, mühendislik, inşaat ve hizmet sektörü gibi birçok alanda faal. Bu alanlarda Hollandalı işadamlarıyla birlikte çalışmak istiyoruz' dedi.

BÜYÜKELÇİ ALPAR

Programda bir konuşma yapan Türkiye’nin Hollanda Büyükelçisi Selahattin Alpar ise 2007 Şubatında Hollanda Kraliçesi Beatrix’in Türkiye’ye yaptığı resmi ziyaretin ardından Hollanda-Türkiye ilişkilerinin tırmanışa geçtiğine işaret etti.

Alpar, Türkiye’nin ekonomik potansiyeli, stratejik konumu, genç ve eğitimli nüfusu ve son zamanlardaki boru hatları projeleriyle Avrupa’nın enerji güvenliğinin sağlanması ve istikrarlı bir şekilde büyümesi açısından kilit ülke konumunda olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’nin 1963’den bu yana devam eden Avrupa Birliği (AB) yolculuğuna, tüm zorluklara rağmen devam ettiğini vurguladı.

Türkiye’nin Hollanda’yla birlikte İkinci Dünya Savaşı oluşturulan BM, NATO, Avrupa Konseyi gibi birçok organa el ele katıldığını vurgulayan Büyükelçi Alpar, Türkiye’nin AB değer ve normlarının hayata geçirilmesi yönünde gösterdiği gayretin Hollandalılar tarafından da değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Hollanda Ticaret Odası Başkanı Ton Geerts de konuşmasında, iki ülkenin uzun bir ticari geçmişi olduğunu ve Türkiye’nin Hollanda açısından önemli bir ortak olduğunu ifade etti.

ROTTERDAM İSLAM ÜNİVERSİTESİNDE TÜRKİYE KONFERANSI

MÜSİAD Başkanı Dr. Ömer Bolat başkanlığındaki MÜSİAD heyeti, daha sonra Rotterdam İslam Üniversitesinde 'Fırsatlar Ülkesi: Türkiye' Konferansı dolayısıyla Hollandalı iş adamlarıyla tekrar bir araya geldi. Konferansta, Türkiye’nin yabancı yatırımcılara tanıtımı yanında; Hollanda-Türkiye arasında ticari ilişkilerin artırılmasına yönelik tanıtım çalışmaları yapıldı.

Programın bugünkü bölümünde Avrupa’daki gurbetçi müteşebbisler ile Türk iş adamları arasında ortak aklın ve ekonomik işbirliğinin gelişmesine yönelik atılması gereken adımlar üzerinde görüş alışverişinde bulunulacak. Buluşmayla, gurbetçi iş adamlarıyla Anadolu kaplanları arasında en az 1 milyar dolarlık işbirliği hacminin oluşmasının hedeflendiği vurgulandı.

MÜSİAD’ın Anadolu sermayesinin ayağa kalkma hamlesine 30 ülkede teşkilatlanarak katkı sağlayan yegane sivil toplum kuruluşu olduğunu ifade eden Ömer Bolat, 'MÜSİAD bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk iş adamlarının ve Türk ürünlerinin dünya pazarlarına açılmasında öncü olmayı sürdürecektir' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!