Güncelleme Tarihi:
Yakın zamana kadar değil yönetimde, üyeleri arasında bile işkadınının bulunmadığı MÜSİAD’da, son dönemde bu konuda ciddi bir değişim rüzgarı esiyor. Derneğe yalnızca 2010 yılında 100 kadın üye oldu. Kadın üye sayısı ilk kez yüzde 10’un üzerine çıktı.
Kadınların iş yaşantısındaki katılımı, AB ölçütleri bir tarafa dünyanın da bir hayli gerisinde. İş dünyasının tepeleri ise tam tersi bir tabloya sahip. Son iki dönemdir başkanlık koltuğunda kadın yöneticilerin oturduğu Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Genç İşadamı ve Yöneticileri Derneği (GİYAD) buna en güzel örneklerden. Kadın CEO’lardaki artış da bunun bir diğer önemli göstergesi.
İş dünyasında yükselen topuk sesleri muhafazakâr kesimde de duyulmaya başladı. Kurulduğu 1990 yılından bu yana erkek egemenliğinde yönetilen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nde de (MÜSİAD) kadınların sesi artık daha yüksek çıkıyor.
3 bin 300 üyesi bulunan MÜSİAD’da son bir yılda yüzde 40 artan kadın üye sayısı da bunu doğruluyor. 2009 yılında 250 kadın üyesi olan MÜSİAD’ın listesine geçen yıl 100 kadın daha adını yazdırdı.
Pozitif ayrımcılık
Yine MÜSİAD’ın tarihinde bir ilk gerçekleşti ve 30 yıldır yönetime giremeyen kadınlar, ilk kez yönetim kadrosunda yerini aldı. Yönetim kadrosuna kadın kanadından giren ilk isim olan Hatice Karahan Pişkin oldu. Pişkin genel sekreter yardımcılığı yapacak. Kadınların gösterdiği ilgiden memnun olduklarını söyleyen MÜSİAD Başkanı Ömer Cihat Vardan, toplantılarda artık daha fazla kadın gördüğünü aktarıyor. Özellikle genç MÜSİAD’a üye kadınlarda da artış olduğunu ve geçen yıl 52 genç kadının bünyelerine katıldığını dile getiren Vardan’a, neden bugün kadınlarla daha yakın çalıştıklarını sorduğumuzda “Geldiler de gidin mi dedik. Bizim kapımız hep açıktı hatta pozitif ayrımcılık dahi yapıyoruz” diyor.
Kadınlara aidat yok
MÜSİAD yönetimi pozitif ayrımcılık açısından önemli bir prosedür değişikliğine de adım atmış. Aidatların 180 lira olduğu MÜSİAD’da kadın üyelerden giriş aidatı alınmıyor. MÜSİAD’a girişte kadınları cesaretlendirmek için böyle bir adım attıklarını ifade eden Ömer Cihat Vardan, “Normalde olmaması gereken bir durum. Onlara cesaret versin diye ayrı bir prosedür oluşturduk. MÜSİAD’a üye olmak istiyorlarsa gelsinler diye kapılarımızı açıktık” diye konuşuyor.
Tam da bu noktada MÜSİAD’da kadın başkan görme ihtimalini soruyoruz Ömer Cihat Vardan’a, kendi içlerinde ayrımcı bir duruşun olmadığını üstüne basa basa söylüyor ve ekliyor, ”Hangi arkadaşımız çalışır da bu pozisyonun gereklerini yerine getirirse önümüzdeki günlerde başkan da o olur.”
MÜSİAD’IN YENİ YÜZLERİ
FERYAL KALKAVAN
Bir denizcilik şirketi olarak 1936 yılında kurulan Kalkavan ?irketler Grubu’na bağlı olan Hüseyin Kalkavan İnşaat A?’nin Genel Müdürü olarak görev yapan Feryal Kalkavan Taslaman, sektörden firmalarla daha yakın iletişimde olmak amacıyla MÜSİAD’a üye olan bir isim. Yaklaşık 40 yıldır yurt içinde ve yurt dışında müteahhitlik -gayrimenkul geliştirme alanlarında faaliyet gösteren şirkette 1998 yılında çalışmaya başlayan Feryal Kalkavan Taslaman, ?adan ve Metin Kalkanvan’ın kuzeni. Amerikan Üniversitesi’nde siyasal bilgiler alanında yüksek öğretim gören Taslaman, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde ise “Haklı Savaş Düşüncesi ve 20 ve 21. Yüzyıllarda Yorumlanması” üzerine doktora tezi üzerinde çalışıyor.
PINAR KALKAVAN
Kalkavan ?irketler Grubu’nda, H. Kalkavan Denizcilik’de yönetici olarak çalışan Pınar Kalkavan Sesel ise 1994 yılında iş hayatına girdi. Feryal Kalkavan ile kardeş olan Pınar Kalkavan 1970 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi Kimya Mühendisliği mezunu olan Pınar Kalkavan Sesel, İngilizce işletme programını bitirdi ve ardından İstanbul Üniversitesi Liman ve Deniz İşletmeleri alanında yüksek lisansı yaptı. Altı ay İngiltere’de denizcilik üzerine kurs da gören Kalkavan, Gemi Brokerleri Derneği’nin de başkanı.
RABİA YALÇIN
13 yıldır profesyonel olarak moda sektöründe tasarımlarıyla yer alan Rabia Yalçın da son dönemde MÜSİAD’da yer alan isimlerden biri. İlk defilesini 1996 yılında İstanbul’da gerçekleştiren Rabia Yalçın, sıradışı tasarımları ve gerçekleştirdiği çalışmalarla dünya basınında da fazlaca yer almış bir isim. Moda dünyasında güçlü ve kalıcı bir Türk markası daha kazandırma hedefiyle çalışan Yalçın’ın ilk uluslararası çıkışı is 2007 yılında New York Moda haftası kapsamında, Darfur yararına yapılan yardım defilesiyle oldu. Bunun ardından aldığı davet üzerine aynı yıl içerisinde Chicago’da bir sergi ve NewYork Couture Fashion Week’te de bir defile düzenleyen Yalçın, bu organizasyonlarda Chicago Tribune ve Time dergisinde de yer aldı. 2008 yılında ise New York moda Haftası’nın çerçevesinde hazırladığı “Üzüm’ün Kızı” adlı koleksiyonuyla “En Yenilikçi Tasarımcı” ödülüne layık görüldü.
ZEHRA TAŞKESENLİOĞLU
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İstanbul İl Kadın Girişimciler Kurulu üyesi olan Zehra Taşkesenlioğlu da MÜSİAD’a kaydını yaptıran isimlerden. Başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, pek çok yerel yöneticiye danışmanlık yapan ve Maya Proje Yönetimi şirketinin başında olan Zehra Taşkesenlioğlu, kamunun yanı sıra birçok özel sektör kuruluşu için AB ve Dünya Bankası’nın ihalelerinin hazırlanması konularında da teknik destek hizmeti veriyor. 2005 yılında kurduğu şirketi aracılığıyla yerel yönetimler, kamu kurumları ve özel sektör için AB ve diğer uluslar arası projelerin hazırlanması ve uygulamasını, düzenleyici analizlerinin yapılmasını koordine etme konusunda eğitimler de veren Taşkesenlioğlu, Türk yatırımcılar için uluslararası yatırım danışmanlığı, yabancı yatırımcılar için Türk yatırım sektörü danışmanlığı, yönetim danışmanlığı gibi alanlarda da çalışıyor.
HATİCE KARAHAN PİŞKİN
MÜSİAD’ın yönetim kurulunda yer alan Hatice Karahan Pişkin, aynı zamanda derneğin ilk kadın profesyonel yöneticisi unvanın da taşıyor. Genel sekreter yardımcılığı görevini üstlenen Pişkin, Boğaziçi Üniversitesi İşletme mezunu. ABD’de ekonomi doktorası yapan ve bu birikimiyle dernekte ekonomik araştırmalarından sorumlu işleri üstlenen Pişkin, ayrıca girişimcilik faaliyetlerini de yürütecek.