Münih Bağdat'a döndü

Güncelleme Tarihi:

Münih Bağdata döndü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2013 10:24

Türk işyerleri yoğun olduğu için yıllarca Türk mahallesiolarak anılan Münih Merkez Garı civarındaki Türkişyerleri yerini günden güne çoğalan Arap işyerlerinebıraktı. Çoğu işyeri sahibi de birkaç yıl önce savaştankaçarak kente mülteci olarak gelen Iraklılar.

Haberin Devamı

Almanya’nın Münih kentinin görünümü son yıllarda büyük bir hızla değişiyor. Türk işyerleri yoğun olduğu için yıllarca Türk mahallesi olarak anılan Münih Merkez Garı civarındaki caddeler şimdilerde Arapça levhalarla ilginç bir görünüm kazanıyor. Her gün bir yenisi açılan işyerlerinin sahipleri birkaç yıl önce savaştan kaçıp Almanya’ya iltica eden Iraklılar. Iraklılar önceleri bu işyerlerinde çırak olarak çok az ücrete çalışıyorlardı. Bugünse patron olmaya başladılar. Türk işyerlerini devir alan Iraklılar genelde buraları restoran, berber, kuyumcu, nargile kahvesi ve telefon mağazasına dönüştürüyorlar. Restoranlar ve apart oteller sağlık turizmi nedeniyle kente gelen zengin Araplara hizmet veriyor. Kentte, zengin Arap turistleri kazanmak için kapısında Arapça olarak ‘helal’ yazan restoranların sayısı da günden güne artıyor.

TÜRK ESNAFI AZALIYOR

Kuzey Iraklıların marketçilik alanına el atmasıyla Türk marketlerinin sayısı günden güne azalmakta. Semtteki elli yıllık Türk hakimiyetinin yerini Iraklılara bırakması konusunda semtin en eski esnaflarından ve Gar Civarı Esnafları Derneği kurucu üyesi Mahir Zeytinoğlu gazetemize şunları aktardı: “Özellikle Kuzey Iraklılar daha dün mülteci olarak buralara sığınırken, bugün piyasa değerinin çok üstünde fiyatlar vererek Türk işyerlerini satın almaya başladılar. Yıllardır burada esnaflık yapan Türkler genelde bu cazip tekliflere dayanamayıp işyerlerini devrediyor ve emekli olup Türkiye’ye dönüyor. Zengin Arap turistlerin artmasıyla ana dili Arapça olan esnafların özellikle restoran ve apart otel alanındaki işleri oldukça yoğunlaştı. Ayrıca Türk işyerlerinin olduğu binalar yeni otel yapımı için satın alınıp yıkılmaya başlayınca esnaflarımız mekansız kaldı. Türk mahallesi olarak bilinen bu semt artık yavaş yavaş çehre değiştiriyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!