Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2015 09:32
Pazar günü Türkiye-AB zirvesi var. Zirvede AB, Türkiye’ye ne verecek? Mülteci pazarlığı kime daha pahalıya mal olacak?
Avrupa Birliği üyesi ülkeler, pazar günü Brüksel’de Türkiye ile zirveye hazırlanıyor. 28 AB ülkesi Türkiye’yle masaya oturacak ve Avrupa’ya mülteci göçü akınını önlemek için ortak ‘eylem planı’ üzerinde uzlaşmaya çalışacak.
İlk bakışta 28 ülkeye karşı Türkiye tek başına görünüyor. Ama AB ülkeleri arasında bir görüş birliği yok. Hepsi mülteci pazarlığının kendisine neye mal olacağının hesabını yapıyor. Alman medyası ve kamuoyundaki genel kanı, Türkiye’yle mülteci pazarlığının Avrupa’ya çok pahalıya patlayacağı yönünde. Ama gerçekten öyle mi?
Almanya’da başta IFO Enstitüsü, Avrupa Ekonomi Araştırmaları Merkezi (ZEW) ve Kuşaklar Sözleşmesi Araştırma Merkezi olmak üzere üç ciddi ekonomi enstitüsü, mültecilerin Alman bütçesine kaça mal olacağını hesapladı. Rakamlar çok uçuk. Bu yıl Ekim ayı sonuna kadar Almanya’ya gelen mülteci sayısı 750 bin civarında.
6 YILDA 900 MİLYAR EUROAlman Ekonomi Pazarı adına araştırma yapan Kuşaklar Sözleşmesi Araştırma Merkezi’nin hesaplarına göre mülteciler Almanya’da vergi mükelleflerine ‘en iyi durumda’ yılda 17 milyar Euro’ya mal olacak. ‘En iyi durumda’ sözünden mültecilerin hızla iş pazarına entegre edilmesi ve mülteci sayısının gelecek yıldan itibaren düşmesi anlamına geliyor. Mültecilerin 6 yılda iş pazarına entegrasyonunun maliyeti 900 milyar Euro’yu bulacak. Yaklaşık bir trilyon Euro.
EK BÜTÇE İSTİYORIFO Enstitüsü’nün hesaplarına göre de mültecilerin Alman ekonomisine 2015’te maliyeti 21 milyar Euro civarında tutacak. Almanya Çalışma Bakanı Nahles, mültecilerin Almanca kursları ve meslek eğitimi için gelecek yıl 3.3 milyar Euro’ya kadar ek bütçe istiyor.
DİĞER ARAŞTIRMALARZEW araştırmasına göre ise bu yıl içinde mültecilerin bakımının Almanya’ya maliyeti 10 milyar Euro tutacak. Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (DIW) Başkanı Marcel Fratscher, tecrübelere göre ilk iki yıl mültecilerin yüzde 90’ının işsiz kalacağı, beş yıl sonra işsiz olanların oranının yüzde 50’ye düşeceği görüşünde. Alman Belediyeler Günü (DST) Müdür Yardımcısı Helmut Dedy, mültecilerin 2016 yılında eyalet ve belediyelere yükünü 7 ile 16 milyar Euro arasında hesaplıyor.
TÜRKİYE’YE NE VERECEKLERBu rakamlar sadece Almanya için hesaplanan. 28 AB ülkesinin Türkiye’ye, mültecileri tutması, Avrupa’ya bırakmaması karşılığında vermeyi düşündüğü para ise 3 milyar Euro. AB ülkeleri sadece Türkiye’nin mültecileri tutmasıyla yetinmiyor. Türkiye’nin Geri Kabul Anlaşması imzalamasını da istiyor. Bu sözleşmeyle Türkiye tüm önlemlere rağmen kendi toprakları üzerinden Avrupa’ya gelen mültecileri geri alacak. Avrupa ülkeleri bir mülteci kontenjanı üzerinde uzlaşma sağlarsa, her yıl Türkiye’deki mültecilerden bir kısmını alacak. AB’nin Türkiye’ye vize kolaylığı ve üyelik müzakereleri için fasılların açılması teklifi ise yanıltıcı. Türkiye ile AB arasında daha önceden varılan anlaşma, vizenin 2017 sonunda kaldırılmasını öngörüyor. Fasılların açılması ise üyelik müzakerelerinin bir gereği.