Mülteciler Avrupa’yı nasıl etkileyecek

Güncelleme Tarihi:

Mülteciler Avrupa’yı nasıl etkileyecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2015 09:46

Dünyada yaşanan krizler, Avrupa ülkelerine göç akınını her geçen yıl katlıyor. Mülteci akını devam ederse, Avrupa’da havanın mültecilere karşı dönebileceği endişesi hakim.

Haberin Devamı

Başkent Berlin’de siyasi yetkililerle sohbetlerde aldığım izlenim şu; Almanya’da önümüzdeki dönem siyasi gündemi ne Yunanistan ne de Euro tartışmaları belirleyecek. Almanya’nın ana gündemi, ‘göçmenler’ olacak. 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesine bu yılın ilk yarısında 400 bin mülteci geldi. Bunun 190 bini ise Almanya’ya. Bu rakam, geçen yılın iki katı. Friedrich Ebert Vakfı, 8 Güney Avrupa ülkesinde gençler arasında bir araştırma yaptırdı: Arnavutluk’ta gençlerin yüzde 66.7’si büyük bir ihtimalle ülkeyi terk etmek istiyor. Kosovo ve Makedonya’da yarıdan fazlası. AB üyesi Bulgaristan’da göç planı yapanların oranı ise yüzde 42.5, Romanya’da yüzde 39.9.

HEDEF ALMANYA

Göç etmek isteyen gençlerin büyük çoğunluğunun hedefi Almanya. Almanya’da hava henüz göçmenlerden yana. Göçmen karşıtı PEGIDA hareketi bir ara karşı hava estirdi. Mülteci yurtlarına yönelik kundaklama olayları arttı. Ama evini barkını terk etmek zorunda kalan mültecilere yardım etme isteği halen yüksek. Gönüllü Almanca kursu verenler, mülteci yurtlarına yiyecek ve giyecek toplayan insanlar var.

Bu yıl sonuna kadar Almanya’ya beklenen mülteci sayısı ise 400 bin. Mevcut yasaya göre mültecilere tıbbi yardımlar kısıtlı. Acil olmadığı sürece doktor muayenesine gidemiyorlar, gözlük, diş bakımı, ameliyat gibi hizmetlerden yararlanamıyorlar. Mülteciler, sağlık hizmetlerinde büyük sorun yaşıyor ve yasanın genişletilmesi tartışılıyor.

HAVA DEĞİŞİR

Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nden (CSU) bir milletvekiliyle sohbet ettim. Eğer göç akını böyle devam eder, sosyal hizmetler genişletilirse, ‘Ülkede mültecilere karşı olumlu hava bir anda tersine döner’ endişesi taşıyor. “Ben hastalık sigortası primi ödüyorum. Gözlük, diş bakımı, ilaç gibi birçok hizmet için ek ödeme yapıyorum. Şimdi mülteciler karşılıksız bundan yararlanacak” diyenlerin sayısı artar. Bunu göçmen karşıtı hareketler siyasi amaçları için kullanabilir.

AMERİKALI ‘EVET’, EŞCİNSEL ‘HAYIR’

Diğer bir soru ise ‘Yeni gelen göçmenler Almanya’da siyasi havayı nasıl etkileyecek?’ Balkan ülkelerinde yapılan araştırmada, ‘Yanınızda Amerikalı veya Avrupalı bir komşu ister misiniz’ sorusuna, hemen hemen “Hayır” diyen yok. Ama ‘eşcinsel’ ya da ‘Roman’ deyince, kesinlikle “Hayır” diyor. Gelen göçmenlerin Almanya ya da başkent Berlin’deki hoşgörü değerlerini ne kadar kabul edeceği endişesi var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!