Muharrem ayının son iftarı Düsseldorf Başkonsolosluğu’nda yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Muharrem ayının son iftarı Düsseldorf Başkonsolosluğu’nda yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2024 10:34

Muharrem ayı çerçevesinde T.C. Düsseldorf Başkonsolosluğu rezidansında, Alevi-Bektaşı toplumun temsilcileriyle bir iftar düzenlendi, aşure ikram edildi.

Haberin Devamı

DÜSSELDORF’ta T.C. Düsseldorf Başkonsolosluğu rezidansında gerçekleştirilen iftara Alevi- Bektaşi toplumu temsilcilerinin yanı sıra, Alevi Dede Haydar Soylu, DİTİB Bölge Birliği Başkanı Erhan Akyol, Oberkassel Beyazıt Camisi Din Görevlisi Mehmet Karaca, şair yazar Ali Yakar katıldı. Program, din görevlisi Mehmet Karaca’nın Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Daha sonra Alevi Dedesi Haydar Soylu’nun sofra duasıyla oruçlar açıldı, pişirilen aşureler yendi, Hz. Hüseyin ve Kerbela’da şehit edilen canlar anıldı. T.C. Düsseldorf Başkonsolosu Ali İhsan İzbul, Muharrem iftarıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Muharrem ayı münasebetiyle verdiğimiz iftar davetinde Başkonsolosluğumuz görev bölgesinde ikamet eden Alevi toplumunun temsilcileriyle bir araya gelmekten büyük memnuniyet duydum. Davete icabet eden dede, kanaat önderleri ve STK yöneticilerine, ayrıca DİTİB görevlilerine teşekkür ediyor; önümüzdeki dönemde de Başkonsolosluğumuz etkinliklerinde ve dernek toplantılarında beraber olmayı temenni ediyorum. Bugünkü davet vesilesiyle Muharrem ayının maneviyatını solumanın yanı sıra, Türkçe dersleri ve yabancı düşmanlığı gibi Türk toplumunu yakından ilgilendiren konuları ele alma fırsatı bulduk ve bu çok yararlı oldu.” Sofra dualarını yapan Alevi Dedesi Haydar Soylu da “Bugün Muharrem ayının son günüydü, Hz. Hüseyin ve Kerbela şehitlerini yad ettik, aşuremizi pişirdik ve en önemlisi de onu burada hep birlikte paylaştık, tanımadığımız insanlarla tanıştık ve ehlibeyt aşkını hep beraber hissettik” özleriyle muharrem iftarını özetledi.

Haberin Devamı

BİRLİK BERABERLİK İÇİNDE YAŞANMALI
Şair yazar Ali Yakar şiirleriyle, iftar sohbetine zenginlik katarken organizasyonla ilgili memnuniyetini ifade etti: “Muharrem ayının son gününde iftar yemeğinin konsoloslukta düzenlenmesi için Başkonsolos İzbul’la irtibata geçtik. Yemeğin organizasyonu birlikte yaptık. Haydar Soylu Dedeyi davet ettik, kabul etti. Benim amacım Avrupa’da yaşayan özellikle Alevi ve Sünni kesime Muharrem ayını ve Muharrem ayında yaşanan acı olayları unutturmamak. Ama aynı zamanda da tekrarlanmaması için insanları birlik ve beraberlik ve kardeşlik içinde yaşanması için teşvik etmek.

Muharrem ayının son iftarı Düsseldorf Başkonsolosluğu’nda yapıldı


HİCRİ TAKVİMİN BAŞLANGICI
DİTİB Oberkassel Beyazıt Camisi Din görevlisi Mehmet Karaca da Muharrem ayıyla ilgili genel bilgiler verdi: “Kur’an-ı Kerim’de saygı gösterilmesi istenen dört aydan biri olan Muharrem ayı, faziletine, feyz ve bereketinin bolluğuna işaretle Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) tarafından ‘Allah’ın ayı’ olarak nitelendirilmiştir. Peygamberler tarihinin pek çok önemli hadisesine sahne olan Muharrem ayı, aynı zamanda hicri takvimin başlangıç ayıdır. Diğer yandan Muharrem ayı, ehl-i beytin kutlu mensubu Hz. Hüseyin’in (r.a.) ve arkadaşlarının şehadetinin acısını ve hüznünü taşır. Maalesef hicri 61 yılının 10 Muharrem’in de, Peygamber Efendimizin çok sevdiği torunlarından Hz. Hüseyin ve beraberindeki pek çoğu ehl-i beytten 70 kadar mümin, Kerbela’da acımasızca şehit edilmiştir. Muharrem ayı, o tarifi imkânsız elemi bizlere yeniden hatırlatır. Yüreklerimizi derin bir hüzne gark eder.”
Muharrem ayının son iftarı Düsseldorf Başkonsolosluğu’nda yapıldı


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!