Muhafazakarların çelişkisi

Güncelleme Tarihi:

Muhafazakarların çelişkisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2008 19:13

Alman vatandaşlığına geçen yabancıların sayısı yeni Alman Vatandaşlık Yasası'nın uygulamaya konulduğu 1 Ocak 2000 tarihinden beri sistematik olarak düşmektedir.

Haberin Devamı

Alman vatandaşlığına geçen yabancıların sayısı yeni Alman Vatandaşlık Yasası'nın uygulamaya konulduğu 1 Ocak 2000 tarihinden beri sistematik olarak düşmektedir. Merkezi Wiesbaden'de bulunan Federal İstatistik Dairesi'nin verilerine göre 2004 yılında 127 bin 153, 2005'te 117 bin 241, 2006'da 124 bin 566 ve 2007 yılında da 113 bin 30 yabancı Alman vatandaşı oldu. Alman vatandaşlığına geçen Türklerin sayısında ise bu düşüş daha da belirgin. 2004 yılında 44 bin 465 Türk Alman vatandaşlığına geçerken bu rakam 2005 yılında 32 bin 661'e, 2006'da 33 bin 338'e ve 2007 yılında da 28 bin 861'e düştü. İşte bu düşüşü engellemek için Alman hükümeti kısa bir süre önce yeni bir kampanya başlattı.

Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, yeni kampanyayla neyi hedeflediklerini şu sözleriyle dile getirdi: Ben yıllardır ülkemizde yaşayan ve çalışan, burada kendilerine bir gelecek perspektifi hazırlayan çok sayıda yabancının vatandaşlık için önemli adımı atmasını arzu ediyorum.

Haberin Devamı

Almanya'da yaşayan göçmenlerin çok büyük bir bölümünün burada kalıcı olduğu artık apaçık ortadadır. Burada yaşayan insanların Alman vatandaşlığını elde edip tüm vatandaşlık haklarından yararlanmalarının ve vatandaşlık görevlerini yerine getirmelerinin 'iki taraf' için de yararlı olacağı konusunda da görüş ayrılığı yoktur. Ancak özellikle birinci ve ikinci nesil göçmenler çeşitli nedenlerle kendi vatandaşlıklarını bırakmak istememektedir. İşte bu insanların 'buralı' olmaları gerçekten isteniyorsa, Almanya 'çifte vatandaşlık' kapısını daha da açmalıdır. Çünkü Alman yasalarına göre 'çifte vatandaşlık' mümkündür. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri vatandaşları başta olmak üzere 'imtiyazlı ülkelerden' gelenler ile İran, Fas gibi vatandaşlarını vatandaşlıktan atmayan ülkelerden gelenlere 'çifte vatandaşlık' hakkı verilmektedir. Tam olarak bilinmese de, Almanya'da 7 milyonun üzerinde kişinin 'çifte vatandaş' statüsüne sahip olduğundan hareket edilmektedir. Böyle olduğu halde, Almanya'da muhafazakar kanat olarak bilinen Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) en fazla Türk kökenlileri etkileyen 'opsiyon model'de bile 'tek vatandaşlık'ta ısrar etmektedir.

Haberin Devamı

1 Ocak 2000 tarihinden önce Almanya'da yaşayan ve 9 yaşın altında olup da sonradan Alman vatandaşlığına geçenler ile bu tarihten itibaren doğan ve doğuştan Alman vatandaşlığını da kazanan göçmen kökenli gençlerin 18-23 yaş arasında 'tek vatandaşlık'ta karar kılmalarını içeren 'opsiyon modeli'nin değiştirilmesi için Bremen ve Berlin Eyaletleri'nin verdiği yasa tasarısı değişikliğini CDU/CSU ağırlıklı Eyaletler Meclisi geçen haftaki oturumunda görüşmeye değer bile bulmamıştır.Yani Almanya'da muhafazakar kanat 'çifte vatandaşlık' kapısını aralamamakta direnmektedir. CDU'lu Devlet Bakanı Maria Böhmer'in Alman vatandaşlığı kampanyası tabii önemlidir. Ama 'çifte vatandaşlık' imkanı sağlanmadığı sürece göçmen kökenlilerin Alman vatandaşlığına 'koşarak' geçmeyeceği bal gibi bilinmektedir. İşte bu yüzden Devlet Bakanı Böhmer'in kampanyası ile muhafazakar kanadın tutumu tam bir çelişki oluşturmaktadır. Bu gidişle bizce Sayın Böhmer'in CDU/CSU'da sorumluluk taşıyanların akıllarının başlarına gelmesi için de bir kampanya başlatması gerekecek...

Hem de zaman kaybetmeden...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!