Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'da çeşitli nedenlerle ehliyetine el konulan sürücüler, MPU adı verilen ve el konulan ehliyetin sürücüye yeniden verilebilmesi için yapılan sınava girmeden, başka bir AB üyesi ülkeden aldıkları ehliyetle araç kullanabiliyorlar.
Köln Barosu avukatlarından Mustafa Kaplan, bu konuda Almanya'da iki mahkeme kararı bulunduğunu belirterek, "Sürücüler MPU'ya zorlanıyor. Ancak yasa, bir AB ülkesinden alınan ehliyeti de geçerli sayıyor" diye konuştu.
Türkler olumsuz etkileniyor
Trafik cezaları konusunda uzman olan avukat Mustafa Kaplan, MPU'dan Türkler'in genelde olumsuz etkilendiğini belirterek, "Geçenlerde bu testin tamamen kaldırılması gündeme geldi. Bana göre de demode bir uygulama. Çünkü hiç bir bilimsel temeli olmayan bir sınama metodu uygulanıyor. MPU sınavını yapan uzmana çok büyük bir inisiyatif tanınıyor. Yazılı, çizili bir durum yok. Uzman eğer ikna olursa sürücüye yeniden ehliyet veriliyor. Yoksa o sürücü ehliyet alamıyor. Göçmenlerde çoğu zaman dil sorunu olabiliyor. Bazen tercüman giriyor, o da doğru çeviremiyor. Dolayısıyla MPU'lar en çok Türklerin başını ağrıtıyor" diye konuştu.
Koblenz Yüksek İdari Mahkemesi'nin (Oberverwaltungsgericht Koblenz), 09 Aralk 2009'da, 10 B 11127/09 dosya numaralı ve Hessen İdare Mahkemesi'nin (Verwaltungsgerichtshof Hessen), 04 Aralık 2009'da verdiği 2 B 2138/09 dosya numaralı kararları var. Bulgaristan'dan bile aldığınız ehliyetle Almanya'da sorunsuz araba kullanabilirsiniz. İtiraz eden memurlara bu dosya numaralarını vermek yeterli olacaktır" dedi.