Güncelleme Tarihi:
Mısır’da hayır kuruluşlarının güç yetiremeyenlere kurbanlık yardımında bulunmasıyla başlayan taksitle kurbanlık alımı tartışması üzerine Mısır Müftüsü Cuma’nın yayımladığı yazılı fetvada, İslam hukukunda taksitli alışverişe cevaz verildiğini, satılanın kurbanlık ya da başka bir şey olmasının hükmü değiştirmeyeceğini belirtti.
Eski Mısır Müftüsü Şeyh Abdulhamid el-Atraş da kişi için sıkıntı ve zorluğa sebep olmaması şartıyla taksitle kurbanlık almanın caiz olduğunu belirtmekle birlikte ”Maddi sıkıntısı olan kimse ise kurban kesmesin, sünneti uygulayan sevap kazanır, fakat terk edene bir yaptırım yoktur. Kurban kesmek de yalnızca güç yetiren kimse için sünnettir” dedi.
Ezher Üniversitesi Fıkıh Profesörü Ahmed Kerime ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurban kesmenin gücü yeten kimseler için sünnet olduğunu, dar gelirlilerin İslam’da hoş karşılanmayan borçlanma yoluyla kurban kesmesinin düşünülemeyeceğini belirtti. Taksitle kurban kesmeyi mekruh (hoş karşılanmayan uygulama) olarak nitelendiren Kerime, ”Müslümanın borçlanarak kurban kesmesine izin veren bir delil yoktur, taksit de borçlanmanın bir türüdür” dedi.
Kurban kesmenin Hanefi mezhebine göre vacip, diğer mezheplere göre ise sünnet olduğunu hatırlatan Ezher Üniversitesi Fıkıh Profesörü Sadeddin Hilali de gücü yetenlerin kurban kesmesi gerektiğini belirtti. İmkan bulamayanların ise böyle bir yükümlülüğü olmadığını açıklayan Hilali, borçla veya taksitle kurban kesmenin doğru olmadığını savundu.