Murat TOSUN / BERLİN
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2009 11:33
Ekonomi uzmanı Prof.Dr. Thomas Bauer, Almanya'nın “misafir işçiler” olmadan refah seviyesine bu kadar çabuk ulaşamayacağını söylerken "Ancak birinci nesilin ekonomiye katkısı, Almanya'nın yabancılar politikasında uygulanan bariz bir hatayla gölgede kaldı" dedi.
DÜNYANIN en güçlü ekonomilerinden birine sahip Almanya'nın, bugünkü refah seviyesine ulaşmasında misafir işçilerin payı oldukça büyük. Göç ve Uyum tartışmalarının sıkça yapıldığı bir dönemde, ekonomi uzmanı Prof.Dr. Thomas Bauer, Almanya'nın “misafir işçiler” olmadan refah seviyesine bu kadar çabuk ulaşamayacağını söyledi. RWI-Vestfalya Ekonomi Araştırma Enstitüsü (RWI) uzmanlarından Thomas Bauer, bugünkü refah seviyesine ulaşılmasında 1973 yılına kadar özellikle güney Avrupa'dan gelen misafir işçilerin önemli bir katkı sağladığını kaydetti.
YERLİLERİN İŞİ KOLAYLAŞTI
Thomas Bauer, İtalya, Yunanistan, İspanya ve Türkiye'den gelen misafir işçilerin bir çoğunun maden ocaklarında, çelik sanayinde ve bir kısmının ise çöpçü olarak çalıştıklarını kaydetti. Bauer, bu ülkelerden gelen misafir işçilerin bir çok meslek alanında yerlilerin işini kolaylaştırdığını ve sosyal gelişimine katkı sağladığını ifade etti. O dönemlerde sendikaların misafir işçilerin gelmesiyle birlikte ücretlerin düşeceği endişesi taşıdıklarını ancak bunun gerçek olmadığını kaydeden Bauer, “Tam tersine etki yaratmıştır” dedi.
YABANCILAR POLİTİKASINDA HATA YAPILDI
Thomas Bauer, İkinci Dünya Savaşı sonrası yaşanan ekonomik krizlerin misafir işçileri de vurduğunu ve yabancı işçi oranlarınında 60'lı yılların sonunda düşmeye başladığını söyledi. Prof. Bauer, misafir işçilerin ekonomiye katkısının Almanya'nın yabancılar politikasında uygulanan bariz bir hatayla gölgede kaldığını belirtti. Almanya'nın ABD'den oran olarak daha fazla göçmen barındırmasına rağmen resmi olarak yıllarca göç ülkesi olmayı kabul etmediğini kaydeden Bauer, “İnsanlara siz misafirsiniz, belirli bir süre için buradasınız ve evinize geri döneceksiniz dendi” şeklinde konuştu.