Güncelleme Tarihi:
ABD Başkanı Obama dün Türkiye, Azerbaycan, Suriye ve Çek Cumhuriyeti'ne doğrudan büyükelçi ataması yaptı ve söz konusu atamaları engelleyen Senato'yu geçici olarak devre dışı bıraktı. Senato'da başta Yahudi lobisi olmak üzere Washington'daki etkin bazı siyasi gruplar Ricciardone'nin görev yaptığı ülkelerde hükümetlere fazla yakın durduğu gerekçesiyle Ankara'ya atanmasına engel oluyordu.
ABD Anayasası'na göre, büyükelçilikler gibi bazı kilit makamlara yapılan atamaların Senato tarafından onaylanması gerekiyor. Ancak ABD Başkanı, Kongre'nin yasama dönemine ara verdiği zamanlarda geçici olarak, bu makamlara atama yapabiliyor. Ricciardone'nin atamasının da Senato'nun yeni yasama döneminde, bir yıl içinde onaylanması gerekiyor.
Ricciardone Ankara’da, bir sonraki Senato oturumunun vereceği araya kadar, yani en fazla bir yıl kalabilecek. Atamaya veto koyan Cumhuriyetçi Parti Kansas Senatörü Sam Brownback yeni Senato’da görev almayacak. Bu durumda Ricciardone’nin Senato tarafından onaylanma olasılığı da mevcut. Ancak Brownback’in vetosunu Arizona Senatörü Jon Kyl’ın üstlenmesi bekleniyor.
Obama aynı yöntemle, Bakü Büyükelçiliğine aday gösterdiği ancak ataması Kongre'deki Ermeni lobisi tarafından engellenen Matthew Bryza ile Şam Büyükelçiliğine aday gösterdiği Robert Ford ve Prag Büyükelçiliği için belirlediği Norman L. Eisen'in de atamalarını yaptı.
ERMENİ LOBİSİNDEN "ENİŞTE"NİN ATAMASINA TEPKİ
Bu atamalar arasında en büyük sürpriz, Demokrat Partililer tarafından engellendiği için Demokrat Partili Başkan Obama tarafından mola atamasına sokulmayacağı düşünülen Bryza’nın durumuydu.
ABD'deki önemli Ermeni kuruluşlarından Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), Obama'nın, Bryza'yı, Senato'da yeni yasama dönemi öncesinde verilen arada Bakü Büyükelçisi olarak atamasına tepki gösterdi.
ANCA İcra Direktörü Aram Hamparian, yaptığı yazılı açıklamada, "Obama'nın, Senato'da Demokrat Partili senatörler Barbara Boxer ve Robert Menendez'in başını çektiği muhalefete rağmen, Bryza'yı Bakü Büyükelçisi olarak atadığına" işaret ederek, "Amerikalı Ermeniler, Başkan Obama'nın Senato'yu atlatarak aldığı bu atama kararından büyük rahatsızlık duyuyor" ifadesini kullandı.
"Obama'nın, Senato'nun onayını almadan Bryza'yı Bakü'ye gönderme kararının, ABD'nin Kafkasya bölgesindeki çıkarları ve değerlerini ilerletme kabiliyetini zayıflatarak, Amerikan diplomasisine zarar vereceğini" ileri süren Hamparian, açıklamasında, "ABD yönetiminin geçen hafta ABD Temsilciler Meclisi'nde Ermeni tasarısının kadük hale gelmesine yardım etmesinin ardından, Obama yine, seçim kampanyası sırasında Ermeni konularıyla alakalı verdiği taahhütleri görmezden gelmeye devam ediyor" görüşüne yer verdi.
Türk araştırmacı Zeyno Baran ile evli olması nedeniyle Türkiye'de de yakından tanınan bir isim olan Bryza, daha önce ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı ve Yukarı Karabağ sorununun çözümü amacıyla kurulan AGİT Minsk Grubunun Amerikalı eşbaşkanlığı gibi kilit görevler üstlenmişti. ANCA, Azerbaycan hükümeti yetkilileriyle "normalin ötesinde" yakın bağları olmakla suçladığı Bryza'nın Bakü'ye atanmasına, 1915 olayları ve Yukarı Karabağ gibi bazı konulardaki tavırlarına da ciddi eleştiriler yönelterek şiddetle karşı çıkıyor ve Bryza aleyhine bir süredir yoğun kampanya yürütüyordu.
1.5 MİLYON DOLARLIK TATİL
Öte yandan Obama ve ailesinin Noel ve yılbaşı dolayısıyla Hawaii'de yaptıkları 11 günlük tatilin 1.5 milyon dolara (yaklaşık 2 milyon 355 bin TL) mal olduğunun iddia edilmesi de ABD'de tartışmalara neden oldu.
Telegraph gazetesinde çıkan habere göre, bu rakama, Obama'nın eşi Michelle'in daha önce gelmesinden kaynaklanan 63 bin dolarlık yol masrafı, gizli servis ajanları ve deniz komandolarının konaklaması da dahil.
Gazetenin Hawaii muhabirinin hesaplamalarında, bunlara ilaveten Beyaz Saray personelinin otel masrafının 134 bin 400, yerel polis memurlarının fazla mesai ücretlerinin 250 bin, başkanlık konvoyuna eşlik eden ambulansın da 10 bin dolar tuttuğu belirtildi. Sadece Başkan'ın başkanlık uçağı Air Force One'la yaptığı seyahat ve tatil masrafının da 1 milyon doların üstünde olduğu hesaplandı.
Bu hesaplamalara Beyaz Saray personelinin araç kiralaması ve gizli servis ajanlarının seyahatlerininse dahil olmadığı, bu giderlerin de hesaplanması halinde toplam rakamın 1,5 milyon doların üstüne çıkabileceği kaydedildi.
Gazete, Obama'nın, günlüğü 3500 dolar olan "Kış Beyaz Sarayı" olarak adlandırılan lüks villa yerine bir askeri üste kalarak bu masrafı aşağı çekebileceği yorumunu yaparken, villanın kirasını Obama'nın kendisinin ödediği belirtildi.
Beyaz Saray, Obama'nın tatillerinin eski başkanların tatillerinden daha farklı olmadığını bildiriyor.