Milliyete göre harç ücreti, eşitsizlik

Güncelleme Tarihi:

Milliyete göre harç ücreti, eşitsizlik
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2011 12:27

Almanya’nın yabancılara uyguladığı elektronik oturma izni harçlarındakifiyat politikası, yabancılar dairesi çalışanlarını bile şaşırttı. Bu konudameclise önerge verdiklerini belirten Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelenise “Harçların milliyetlere göre ayarlanması, tam bir eşitsizlik” dedi.

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği (AB) ülkelerinde yabancılar için uygulamaya konulan elektronik oturma izni kartlarıyla ilgili harç miktarları, her ülkede farklı uygulanıyor. Almanya Federal Meclisi Bilimsel Araştırma Servisi, AB ülkelerindeki farklı harç uygulamalarını araştırdı. Araştırma sonucuna göre Danimarka, AB ile Türkiye Ortaklık Konseyi’nin 1/80 numaralı kararının 13. maddesinde yer alan “mevcut haklarda kötüleştirme yapılamayacağı” kararından hareketle harçlardan muaf tutulmak için Türklere başvuru hakkı tanıyor.

TÜRKLERDEN 5 KATI ALINIYOR
Almanya, 1 Eylül 2011’den itibaren uygulamaya başlanılan elektronik oturma izni kartı (eAT) harçlarında Türklere istisna tanımıyor. Almanya, bir AB vatandaşıyla evli olan yabancılara ve İsviçrelilere harçlarda istisna yapıyor. Bu istisna gruptan alınan elektronik oturma izni harcı 28,80 Euro ve Alman kimlik cüzdanı harcıyla aynı miktarda. Ancak Türkler de dahil olmak üzere diğer tüm yabancılardan alınan harç miktarı 5 kat daha fazla ve 100 Euro ile 135 Euro arasında değişiyor. Ayrıca Almanya’da yaşayan İsviçreliler, e-oturma izni yerine eskiden olduğu gibi pasaportuna m etiket vurdurabilir. Bunun ücreti ise sadece 8 Euro.

Harç paralarında uygulanan haksızlığın kendisini de rahatsız ettiğini belirten Sol Parti Federal Meclis Milletvekili Sevim Dağdelen, bu konuda parti olarak meclise bir önerge verdiklerini açıkladı. Önergeye daha yanıt gelmediğini belirten Dağdelen, şöyle konuştu:

“Biz bu konularda sadece sembolik bir ücretin ödenmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Çünkü birincisi tam bir eşitsizlik var. Sonuçta, pasaport, kimlik ya da e-oturma izni kartı aynı işlemden geçiyor. Bu nedenle harçların da aynı olması gerekir. Çünkü maliyet aynı. Buna rağmen harçların milliyetlere göre ayarlanması, tam bir eşitsizlik. Biz bu eşitsizliğin kaldırılmasını istiyoruz. Bu konuda girişimlerimiz oldu. Meclise önerge verdik.”

BİZ DE ÇOK ŞAŞIRDIK
Adının açıklanmasını istemeyen bir yabancılar dairesi yetkilisi, konuyla ilgili şu açıklama bulundu: “Yabancılar dairesindeki çalışanlar olarak biz de bu farklı harç uygulamasına şaşırdık. Ancak bu, hükümetin bir kararı. Almanya’ya yeni yerleşen bir İsviçreli 28,80 Euro harç öderken, burada doğup büyümüş diğer yabancılardan çok daha fazla harç alınması bize de tuhaf geliyor. Beş kişilik bir Türk aile e-oturma izni için neredeyse yarı tatil parası ödüyor.”

ÜLKELERE GÖRE HARÇ ÜCRETLERİ
Hollanda’da yabancılardan elektronik oturma izni harcı için 250 Euro ile bin 250 Euro arasında harç alınırken, ortaklık sözleşmesine istinaden Türklerden alınan harç miktarı 41 Euro ile 60 Euro arasında değişiyor. Danimarka ise yabancılardan 216 Euro ile bin 51 Euro arasında harç alırken, Türklere, AB ile Türkiye Ortaklık Konseyi’nin 13. maddesine dayanarak, harçlarda istisna uygulanmasını talep etme hakkı tanıyor. Belçika’da elektronik oturma izni harcı tüm yabancılar için 10 ile 15 Euro arasında. Avusturya’da süreli elektronik oturma izni harcı 110 Euro, süresiz ise 160 Euro.

ESKİ OTURMA İZİNLERİ 2021’E KADAR GEÇERLİ
1 EYLÜL tarihinden itibaren Almanya’da artık oturma izinleri pasaporta etiket olarak vurulmuyor. Pasaporttan ayrı, çipli elektronik oturma izni kartı veriliyor. Kredi kartı büyüklüğündeki elektronik oturma izni kartları (eAT), bebek ve çocuklar dahil AB ve İsviçre vatandaşı olmayan tüm yabancı uyruklular için zorunlu. Kartlarda biyometrik resmin yanında, kişisel bilgiler ve iki parmak izinin de kaydedildiği bir çip bulunuyor. Pasaportlarda şimdiye kadar kullanılan eski oturma izinleri 30 Nisan 2021 tarihine kadar geçerliliğini koruyacak.

ALMANYA'DA UYGULAMA NASIL?
ALMANYA’da elektronik oturma izni kartı harçları şöyle: Bir yıla kadar uzatmalarda 100 Euro. 1 yıl üzeri 110 Euro, 3 aya kadar 65 Euro. 3 ayın üzerindeki uzatmalar 80 Euro. İlk kez alınacak süresiz e-oturma izni harcı 135 Euro. Ancak yeni pasaport alındıysa ve eski pasaportta süreli ya da süresiz oturma izni varsa, bu durumda e-oturma izni harcı 30 Euro. Eskiden süresiz oturma izninin yeni pasaporta aktarılması karşılığında alınan harç miktarı 10 Euro idi. 18 yaşından küçüklere ilk kez süresiz e-oturma izni alınıyorsa, harç miktarı 55 Euro. Ama yeni pasaport nedeniyle süreli ya da süresiz e-oturma izni alan çocuklara ise 15 Euro. Sosyal yardım parası alanlar belgelerini yabancılar dairelerine ibraz ederse, harçtan muaf tutuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!