Güncelleme Tarihi:
İşte milli patateslerimizin üretildiği laboratuar
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösteren Patates Araştırma Enstitüsünde 3 yıldır yürütülen "?lkesel Patates Tohumluk ?retim Sisteminin Geliştirilmesi Projesi" tamamlanma aşamasına geldi.
1996'dan beri patates ıslahı, patates yetiştirme teknikleri, patates hastalıkları ve kalitesi konusunda faaliyet gösteren enstitüde 2005 yılından beri T?BİTAK destekli, üniversiteler ve özel sektör firmalarının katılımı ile yürütülen tohumculuğun geliştirilmesi projesinde önemli aşama kaydedildi.
Enstitü Müdürü Hüseyin Onaran, Türkiye'nin patates üretim alanı ve üretim miktarı a?ısından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu, yıllık ortalama 160 bin hektar alanda patates üretimi yapıldığını bildirdi.
Yıllık üretim i?in 500-600 bin ton tohumluk kullanıldığını, sertifikalı tohumluk kullanım oranının ancak yüzde 8-10 seviyelerinde kaldığını vurgulayan Onaran, bu nedenle Türkiye'nin patates tohumluğunda büyük oranda dışa bağımlı olduğunu belirtti.
Patates üretimi maliyetinde tohumluğun payının yüzde 70'lere kadar ?ıkabildiğine dikkati ?eken Onaran, ülkesel patates tohumluk üretim sisteminin gelişmemiş olması ve tohumluk sektörünün dışa bağımlı olması nedeniyle sertifikalı patates tohumu kullanımının yetersiz olduğunu, bu durumun ekonomiyi olumsuz etkilediğini kaydetti.
MİLLİ PATATES ÇEŞİTLERİ ?RETİLİYOR
Patates üretimindeki bu sorunların ortadan kaldırılması i?in yürütülen tohumculuk üretim sisteminin geliştirilmesi projesinin büyük önem taşıdığını ifade eden Enstitü Müdürü Hüseyin Onaran, şu bilgileri verdi:
"2005 yılında başlatılan ?lkesel Patates Tohumculuk ?retim Sisteminin Geliştirilmesi Projesi 1 Kasım'da tamamlanacak. Proje kapsamında, enstitümüz bünyesinde doku kültürü laboratuvarı ve seralar oluşturuldu. Bu laboratuvar ve seralarda bilimsel yöntemlerle hastalıklardan arındırılmış 25 bin adet mini patates yumrusu elde ettik. Araştırmalarımız sonucunda Sivas, Kayseri, Konya, Tokat, Kahramanmaraş, Eskişehir, Erzincan ve Erzurum'da 199 bin hektar alanda tohumluk patates üretimi yapılabileceğini belirledik. ?reticimizin tohumluk ihtiyacını karşılamak i?in laboratuvar şartlarında üretimimiz sürerken, diğer taraftan Türkiye şartlarına uygun yerli ?eşitlerin geliştirilmesi i?in ?alışma yaptık. Yüksek verimli patateslerden ebeveynler (ana ve babalar) se?ilerek, bitkilerin ?i?eklerinden tozlama yaparak, melez tohumlar elde ettik. Ge?en yıl bu yöntemle 112 bin melez tohum ürettik. Bu sayı bu yıl 200 bine ulaştı. Bu ?alışmalarımız sonucunda milli patatesimiz diyebileceğimiz ?eşitleri geliştirebileceğiz."
Laboratuvar ortamında bilimsel yöntemlerle üretilen tohumlukların üretime sunulması i?in 5-6 yıl daha tohumluk üretimine devam etmeleri gerektiğini vurgulayan Onaran, bu faaliyetlerle ama?larının özel sektöre model oluşturarak, sertifikalı tohum üretimi ve kullanımının artırılmasını, geliştirilecek yerli patates ?eşitlerinin yaygınlaştırılmasını sağlamak olduğunu söyledi.
Onaran, bu ?alışmalar ile Türkiye'nin patates tohumunda dışa bağımlılığını azaltarak, ekonomiye ciddi katkılar sağlamayı ama?ladıklarını sözlerine ekledi.