Metin Şentürk New York'ta

Güncelleme Tarihi:

Metin Şentürk New Yorkta
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2011 13:45

Dünya Engelliler Vakfı Başkanı, şarkıcı Metin Şentürk, 22 Ekim’de İstanbul’da düzenleyecekleri toplantıda ”Dünya Engelliler Birliğini” resmen kuracaklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Şentürk, Türkiye’de engelli haklarıyla ilgili olarak ”çok güzel şeyler yaptıklarını, bunları dünyaya da taşımak istediklerini” belirtti. Metin Şentürk, BM Engelli Hakları Sözleşmesine Taraf Devletler 4. Toplantısı kapsamında New York’ta BM genel merkezinde düzenlenen ”Engelli Haklarının İlerletilmesi İçin Yeni Bir Küresel Girişim, Dünya Engelliler Birliği” konulu yan etkinliğe katılarak konuşma yaptı.

Şentürk, toplantıda ud çalarak Türkçe ve İngilizce şarkı da söyledi. Şentürk konuşmasında, 3 yaşındayken geçirdiği bir kaza sonucunda görme engelli olduğunu, ailesinde babası dahil 6 kişinin görme engelli olduğunu belirterek, evlerinin ”küçük bir körler okuluna” benzediğini anlattı. Konuşmasından önce salonda ekranlara yansıyan ”Dünya Görme Engelliler Sürat Rekoru”nu kırmasına ait görüntülere ilişkin olarak Şentürk, ”Rekor, aslında bir hız rekoru gibi görünse de benim için bir hırs rekoru anlamını taşıyor” diye konuştu.

”Ülkemde yaklaşık 25 yıldır tüm engelliler yararına güzel şeyler yapmaya çalışıyorum ve ülkemde sanat alanında iyi yerde olan birisiyim” diyen Şentürk, her zaman engelliler için toplumda farkındalık oluşturmak, medyada yer alarak onların yollarını açmaya çalıştığını anlattı ve iki yıl önce kurulan Dünya Engelliler Vakfının başkanlığını yürüttüğünü söyledi. Şentürk, konuşmasında katılımcılara seslenerek, ”Ülkemizde çok güzel şeyler yapıyoruz, yaptığımız güzel şeyleri dünyaya da taşımak istiyoruz. Uluslararası anlamda BM’nin Engelliler Sözleşmesini referans alarak kendi içimizde değil, uluslararası alanda da hizmet vermek, bu konuda güzel şeyleri dünyaya taşımak, birliktelik oluşturmak, sizinle ve bu konuya emek veren herkesle beraber güzel şeylere imza atmak istiyoruz” dedi.

Metin Şentürk, daha sonra ud çalarak Türkçe ve İngilizce şarkı söyledi ve izleyicilerden büyük alkış aldı. Dünya Engelliler Vakfı Başkan Yardımcısı Necdet Öztürk de konuşmasında, Dünya Engelliler Vakfının amaçları ve hedefleriyle ilgili bilgi vererek, Vakfın engelliler yararına kurulan, insana hizmet amaçlı bir proje kuruluşu olduğunu vurguladı. Vakfın amaçları arasında ”Dünya Engelliler Birliğinin kurulması, engellilerin nitelikli, kurumsal temsiline öncü ve örnek olunması, engelliliğin sebepleri ile bilinçli ve planlı mücadele edilmesi, engellilerin topluma tam ve etkin katılımlarının ve fırsat eşitliklerinin sağlanması, evrensel tasarım başlığı altında herkes için erişilebilir şehir yönetmeliği hazırlanması, engelliler için Evrensel Standartlar Merkezi kurulması, yerel yönetimlerde sosyal uygunluk vizesi uygulanması, engelsiz şehir ”On yılı” pilot uygulamalarının başlaması, engelsiz dünya yaşam projelerinin gerçekleştirilmesinin” bulunduğunu bildirdi.

Öztürk, bu kapsamda ”Herkes için Erişilebilir Şehir Yönetmeliğini” hazırladıklarını ve bunu Kanada ile ortak proje haline getirdiklerini belirterek, bu projeyi 22-23 Ekim’de İstanbul’daki toplantıda Dünya Engelliler Birliği üyeleriyle paylaşacaklarını bildirdi. Dünyada 700 milyon engelli olduğunu söyleyen Öztürk, dünyanın gelişmiş ülkelerinde, örneğin New York’ta ya da Kanada’da kaldıkları otellerde engellilerin rahat yaşamlarını sağlayacak gerekli standartlar konusunda eksiklikler bulunduğunu vurguladı.

Metin Şentürk, toplantının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Dünyanın en önemli meselelerinin konuşulduğu, sonuçlandırıldığı BM’nin çatısı altında bulunduklarını ifade eden Şentürk, bu anlamda bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye’nin öncülüğünde BM’de bir etkinlik düzenlediklerini kaydeden Şentürk, 22 Ekim’de İstanbul’daki toplantıda Dünya Engelliler Birliğini kuracaklarını dünyaya ilan ettiklerini, bunun tüm dünyadaki engelliler açısından son derece önemli olduğunu ifade etti. 22 Ekim’de İstanbul’daki toplantıya bugün itibarıyla 54 ülkenin katılacağını, sayının artabileceğini bildiren Şentürk, ”22 Ekim’de bu Birlik İstanbul’da kuruluyor, hepimiz için hayırlı olur inşallah” dedi.

BM Engelliler Sözleşmesinin ve Eylem Planının uygulanmasıyla ilgili bir soru üzerine ise Şentürk, dünyada, özellikle de az gelişmiş ülkelerde bu uygulamayı daha etkin hale getirmek istediklerini, bunun dünyada yaşayan 700 milyon engellinin meselesi olduğunu, dünyadaki eksikliklere bakıldığında sözleşmenin pek de etkin bir şekilde uygulandığını düşünmediklerini ifade etti. Şentürk bir soru üzerine, girişimlerini Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in son derece desteklediklerini belirterek, ”Bu konuda devlet-sivil toplum kuruluşu işbirliğinin örnek bir modelini teşkil ediyoruz, o yüzden de çok şanslıyız” dedi.

Dünya Engelliler Vakfı Başkan Yardımcısı Necdet Öztürk de gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye şartlarında 35 yıl engelli olarak yaşadıktan sonra BM’de engelli hakları konusunda konuşma yapmanın ve Dünya Engelliler Birliğinin kurulacağını ilan etmenin idealini yerine getirmek isteyen bir kişi olarak kendisinde büyük mutluluk ve huzur yarattığını söyledi. Türkiye’nin BM Engelliler Sözleşmesini hızlı şekilde imzalayan ve uygulamaya çalışan önemli ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Öztürk, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da Sözleşmenin imzalanmasıyla ilgili olarak ”Sözleşmenin, bakanlığı döneminde imzalamaktan onur duyduğu önemli belgelerden biri olduğunu” söylediğini anımsattı.

Ancak Sözleşmenin uygulanmasında birtakım sorunlar bulunduğunu ifade eden Öztürk, ”Buraları da gelip gördükten sonra biz aslında çok geride değiliz, ama çalışmalarımız daha taşraya yönelik, taşrayı içine alan, büyük şehirlerde odaklanmayan, taşradaki sessiz yığınların, çaresiz insanların hayata ve eğitime katılmalarını sağlamak. Tabii bunlar devletin görevi olarak tanımlanıyor. Sivil toplum kuruluşları olarak biz de engellilerin seslerini buralarda dile getirmeye çalışıyoruz. Medyanın da bu kapsamda çok önemli görevi var, mesajı doğru iletmesi bakımından” dedi. BM’deki toplantıya başta Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan olmak üzere yabancı diplomatlar, BM çalışanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!