HAMBURG
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2022 12:07
SPD’li Hamburg Eyalet Parlamentosu milletvekili Güngör Yılmaz, güncel konulara ilişkin organize ettiği ve moderatörlüğünü yaptığı, ‘Ev Sohbetleri’ toplantısının yenisinde SPD'li federal milletvekili Metin Hakverdi’yi konuk etti.
‘Dış Politika’ konulu sohbet toplantısında, 2013’ten beri Hamburg-Bergedorf ve Harburg seçim bölgesi milletvekili olarak Federal Parlamentoda yer alan Metin Hakverdi, iki aydır tüm dünyanın bir numaralı gündem konusu olan Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaş hakkında konuştu. Federal Parlamento Avrupa Komisyonu’nun Rusya, Çin ve ABD politikası raportörü olan ve savaş öncesinde defalarca Ukrayna ve Rusya’da resmi temaslarda bulunan heyetlerde yer alan Metin Hakverdi, görevi nedeniyle iki ülkeyi de yakinen tanıyan ve iç siyaset dinamizmlerini iyi bilen bir uzman olarak tanınıyor.
‘RUSYA SAVAŞI KAZANMAMALI’“Ev Sohbeti’ne aralarında Hamburg Eyalet Parlamentosu’nun Çevre, İklim ve Enerji Komisyonu üyesi olan Alexander Mohrenberg’in de bulunduğu 25 kadar davetli katıldı. Yaklaşık 1 buçuk saatlik toplantı,
Güngör Yılmaz’ın sosyal medya sayfalarından canlı yayınlandı. Metin Hakverdi, Rusya’nın komşu ülke Ukrayna’ya uluslararası hukuka aykırı savaş hakkındaki değerlendirmelerini şöyle özetledi: “Rusya savaşı kazanmamalı. Çünkü bu, başta Rusya olmak üzere, başkalarında da savaşla sınırların değiştirilebileceği algısını yaratır ve bununla beraber dünyada savaş politikalarını tırmandırır. Aynı sonucu doğuracağı için NATO, Rusya ile savaşa girmemeli. Batı ülkeleri birlik içinde hareket ederek, savaşı sonlandırmaya çalışmalılar” dedi.
1970’LERDE İNŞA EDİLEN DENGELER BOZULDU
Savaşın başlamasından bu yana Almanya’da iki ana fikrin öne çıktığını söyleyen Hakverdi, “Bir kitle Almanya hiçbir şey yapmıyor’, diğer bir kitle ise ‘Elimizden geleni yapıyoruz’ diyor. Rusya’nın başlattığı savaş, 1970’li yıllarda inşa edilen güvenlik dengelerini ve sistemini bozdu. Çok çabuk bitmesini umduğumuz savaştan çıkış yolu ancak diyalogla ve karşılıklı güvenlik garantileriyle olur. Aksi takdirde savaş ne yazık ki çok uzun sürebilir” dedi.
‘KÖMÜRÜN DE BÜYÜK BÖLÜMÜ RUSYADAN GELİYOR’Alexander Mohrenberg ise savaşla birlikte Almanya’nın Rusya’dan ithal edilen doğal gaz bağımlılığının da çok belirgin şekilde ortaya çıktığını söyledi. Doğal gazın yanı sıra Almanya’da enerji santrallarında kullanılan kömürün de büyük bir bölümünün Rusya’dan geldiğini sözlerine ekleyen Mohrenberg, Hamburg’un yüzer
LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) depoları kurarak, muhtemel bir enerji tedarik sıkıntısına karşı önlem alacağını kaydetti.
Metin Hakverdi ve Alexander Mohrenberg açıklamalarının ardından, toplantıya katılanların sorularını yanıtladılar.