Mete Ekşi ödülleri verildi

Güncelleme Tarihi:

Mete Ekşi ödülleri verildi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2007 21:44

Almanya'nın başkenti Berlin'de 13 Kasım 1991 tarihinde yabancı gençler arasında çıkan bir kavgayı yatıştırmaya çalışırken yaralanarak 19 yaşında hayatını kaybeden Mete Ekşi'nin anısına dağıtılan 16. Mete Ekşi ödülleri sahiplerini buldu.

Haberin Devamı

Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) merkez binasında düzenlenen ödül ve anma törenine, Mete’nin babası Tufan Ekşi ile ablaları Yasemin ve Mine Ekşi’nin yanı sıra Berlin eyaletinin eski yabancılar sorumlusu Barbara John, Türkiye Berlin Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Kemal Tüzün ve Berlin Konsolosu Selcan Şanlı katıldı.

Çok sayıda Alman ve Türk davetlinin katıldığı ödül töreninde, Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit’ın gönderdiği mesaj da okundu. Wowereit mesajında, Mete Ekşi’nin medeni cesaretini överek, barışçı birlikte yaşam için çaba harcayan, farklı kökenden çocuk ve gençlerin çalışmalarını ödüllendirmek amacıyla verilen Mete Ekşi Ödülleri için yarışan çocuk ve gençlerin de yabancı düşmanlığı ve ırkçılığa karşı mücadeleye katkı sağladıklarını belirtti.

Berlin’in hoşgörülü bir kent olarak bilindiğini, bunu da korumak istediklerini ifade eden Wowereit, yabancı düşmanlığına ve ırkçılığa geçit vermeyeceklerini, ancak hala tarihi çarpıtmaya çalışan ve bunun için şiddete başvuran insanların bulunduğunu kaydetti.

Tören programı çerçevesinde, Mete Ekşi Proje Yarışması’nda ilk üçe giren gruplara ödülleri verildi. John ve Mete Ekşi Fonu yöneticisi Eberhard Seidel, ödül alan gençlerle bir süre sohbet ettiler. Çok sayıda projenin gönderildiği yarışmada, Neukölln ilçesinden Elbe İlkokulu’yla Lichtenberg Richard Wagner İlkokulu’ndan bir grup öğrencinin ortaklaşa hazırladığı 'Sen o kadar da farklı değilsin' adlı müzikal tiyatro projesi birinci seçilerek, 1500 Avro’luk birincilik ödülünü aldı.

Edo, Ben, Noel, Maezinha, Belgash, Serkan ve Krystin adlı öğrencilerden oluşan bir grup da 'Seven Fifteen Entertainment ve dans grubu Soul SıstaZ' adlı çalışmalarıyla ikinciliği elde ederek, 1000 Avro’luk ödülün sahibi oldu. Yarışmada üçüncü olan Lial ve Hasan Akkouch kardeşler de 500 Avro’luk para ödülünü aldı.

Ödül töreninin ardından, Adenauerplatz adlı meydanda Mete Ekşi’nin anısına kurulan anıta Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği ve Berlin Başkonsolosluğu’nun siyah çelenkleri konuldu. Mete Ekşi için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!