Mete Ekşi Berlin’de anıldı

Güncelleme Tarihi:

Mete Ekşi Berlin’de anıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2023 12:31

Berlin’de 32 yıl önce ırkçı bir saldırı sonucu 19 yaşındayken hayatını kaybeden Mete Ekşi olay yerinde anılırken, ‘Mete Ekşi Ödülleri’ de sahiplerini buldu.

Haberin Devamı

Mete Ekşi Berlin’de anıldı

BERLİN’in ünlü Ku’Damm Caddesi’ni kesen olay yeri Adenauer Meydanı’ndaki (Adenauerplatz) Mete Ekşi Anıt Taşı önünde düzenlenen anma törenine Berlin Başkonsolosu İlker Okan Şanlı’nın yanı sıra 40’a yakın kişi katıldı. Çelenk ve güllerin bırakıldığı anıt önünde saygı duruşuyla başlayan törende Berlin Türk Veliler Birliği adına Mete Ekşi Fonu Eş Başkanı Melike Çınar ile Başkonsolos Şanlı birer konuşma yaptı. Çınar, “Her yıl burada sizlerle Mete Ekşi’yi anmak için buluşuyoruz. Bu özel günde en doğru kelimeleri bulmak için uğraşıyoruz; galiba söyleyeceğimiz her kelime susmaktan daha güzel ve anlamlı olacak. Mete Ekşi’nin anısını onurlandırmak ve barışa dikkati çekmek adına burada bir araya geldik” dedi.

Mete Ekşi Berlin’de anıldı

Haberin Devamı

‘METE YOK AMA IRKÇILIK HER YERDE’
Başkonsolos İlker Okan Şanlı da konuşmasında yalnız Almanya’da değil, ırkçılık ve ayrımcılığın Avrupa’da arttığına dikkati çekti: “Öncelikle Mete Ekşi’ye Allah’tan rahmet, kederli ailesine, sevdiklerine ve dostlarına da başsağlığı diliyorum. Mete bugün aramızda yok, ancak Mete’yi aramızdan ayıran ırkçı motivasyonlar, ayrımcılık maalesef hâlâ, gerek içinde yaşadığımız toplumda, gerek birçok başka ülkede, Batı Avrupa toplumlarında dimdik ayakta. Bu motivasyonlar harekete geçmek için adeta vesileler arıyorlar. Bunu en iyi bizler, Türk toplumu, Türk toplumunun temsilcileri biliyor. Bu konuları Alman dostlarımızla, Alman muhataplarımızla ele alıyoruz. Maalesef üzerinden yıllar geçmiş olmasına rağmen ulusal ve uluslararası alanda yapılan birçok düzenleme bu belanın kökünü kazıyabilmiş değil. Belirli dönemler itibarıyla, örneğin bugün Orta Doğu’da yaşanan bazı gelişmelerle bu ırkçı ve ayrımcı motivasyonlar tekrar ortaya çıkabiliyor. Bunlar karşısında bizler, resmi makamlar olarak muhataplarımızla konuyu ele alıyoruz. Bizlerin de yapabildikleri ve güçleri ancak bir noktaya kadar gidebiliyor. İşte bu noktada Mete Ekşi Fonu gibi sivil inisiyatifler öne çıkıyor. Bu açıdan sizlerin yaptıkları bu hizmetleri oldukça anlamlı bulduğumu ifade etmek isterim. Bu etkinlikler seviyesinin de hiç durmadan devam etmesini diliyor ve Mete kardeşimizi tekrar saygı ve sevgi ile anıyorum.”

Mete Ekşi Berlin’de anıldı

Haberin Devamı

BİRLİKTE YAŞAMA KATKI ÖDÜLÜ
Anma töreninden sonra Charlottenburg Belediye binasında Mete Ekşi Ödülleri verildi. Barış içinde birlikte yaşama katkılarından dolayı ‘Nayas Bibliothek’ (Nayas Kütüphanesi) ile Nazi döneminde yaşananların unutulmaması için 10-13 yaş grubu öğrencilerin oluşturduğu ‘AG Erinnern’ (Hatırlatma Grubu) 1500’er Euro ile ödüllendirildi. Ödül töreninde ‘The Green Power’ grubu sahne aldı.

Mete Ekşi Berlin’de anıldı

Mete Ekşi Berlin’de anıldı

BAKMADAN GEÇME!