Metal işçileri yasta

Güncelleme Tarihi:

Metal işçileri yasta
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2011 20:53

Krefeld kentinde 100'ün üzerinde işçisi bulunan Metallwerke Bender Rheinland firması iflasını verdi. Yaklaşık 30 Türk'ün çalıştığı firma krize yenik düştü.

Haberin Devamı

Almanya'nın Krefeld kentinde metal sektörünün önde gelen firmalarından Metallwerke Bender Rheinland firması iflasını verdi. 100'ün üzerinde işçisi bulunan ve yaklaşık 30'ü Türkün çalıştığı firmadaki iflas kararı işçileri büyük üzüntüye soktu. 1935 yılında kurulan ve bir aile firması olan Bender'deki maddi krizin iflasa neden olduğu ileri sürülüyor. İlk olarak 2004 yılında iflasını veren firmanın idaresinin yurtdışından yatırımcıların aldığı, buna rağmen 2009'dan beri krizde olduğu bildirildi. 22 yıldan beri aynı firmada aralıksız olarak çalışan işyeri işçi temsilcisi İbrahim Ergül, iflasını veren firmadaki gelişmeleri şöyle anlattı:

“10 yıl önceye kadar 250 işçisi olan firmamız krizin eşiğine geldi. Bakır üretiminde Avrupa'da yüzde 40'lara varan bir piyasa sahipti. Alüminyumda ise yüzde 10 kadar satış gücü vardı. Fakat gelinen noktada nedenini tam olarak bilemediğimiz bir krizden bahsedildi. Şu ana kadar çalışan arkadaşlarımız bu firmanın emektarlarıdır. Çünkü çoğunluğu 20 yıldan beri bu firmaya emek verdi. 2009'un başında yine bize 'kriz var' dediler. Bizi sürekli kısa çalıştırmaya yönelttiler. 'İş yok' dediler. En son Ocak 2011'de tam kapasite üretime geçilecek denildi. Ancak anlamadığımız bir şekilde idareciler fabrikayı terk ettiler. Firmanın sahibi Dubaili yatırımcı 4 milyon Euro'luk bir ipotekle firmayı bırakarak kaçtı. Bu şekilde gitmesi bizim açımızdan dezavantaj oldu. Çünkü firmaya talip olan yatırımcılar bu ipotekten ötürü taleplerinden vazgeçmek zorunda kalıyorlar."

SON MAAŞIMIZI ALAMADIK
Firma iflasını verdikten sonra büyük sıkıntı yaşadıklarını belirten Ergül, "Son maaşımızı alamadık. Yıllardan beri verdiğimiz emeğin karşılığını alamadan gitmek de cabası. Sosyal plan yapılacak. Fakat bir anlam ifade etmiyor. Arsanın dışında firmanın herhangi bir mal varlığı yok” diye konuştu.

Fabrikada çalışan Halil Karagöz, Mehmet Emin Kurt, İlhan Çetin, Vesat Dalarslan, Şevket Kaya, Abdulkadir Demir ve İbrahim Ergül büyük sıkıntı yaşadıklarını belirtirken, iflas masasının yönetimi devir aldığını, ancak umutlu olmadıklarını söylediler.

Krefeld'teki Metallwerke Bender Rheinland firmasının iflasını vermesi işçileri zor durumda bıraktı. 20 yıldan beri çalışan işyeri işçi temsilcisi İbrahim Ergül, hiçbir hak alamamanın üzüntüsünü yaşadıklarını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!