Güncelleme Tarihi:
Gençlere meslek
Dortmund Kalifiye Meslek ve Uyum Kurumu EWZ görevlisi Volkan Baran, Alman ekonomisindeki gelişmelere bağlı olarak daralan meslek eğitimi pazarında Türk gençlerinin zaten zor olan şanslarını yaptıkları yanlışlıklar nedeniyle daha da azaltıklarını söyledi.
Meslek seçimi son ana bırakılıyor
Türk gençleri arasında hangi mesleğe yöneleceklerini bilmeyenlerin oranının oldukça yüksek olduğunu belirten Volkan Baran," 10. sınıfın bitmesine 6 ay kala meslek seçip başvuru yapıyorlar. Aşırı derecede geç kalınıyor. Ağustos- Eylül’de başlayacak meslek eğitimi için Nisan hatta Mayıs ayında başvuranlar var. Profesyonel işletmeler günümüzde meslek eğitimi verecekleri kişileri bir yıl öncesinden kararlaştırıyorlar. Malesef geç başvuranların şansları sıfır" diye konuştu.
Meslek seçmek lüks oldu
Almanya’da 5-10 yıl öncesine kadar istenilen meslek dalında eğitim görme şansının bulunduğunu, değişen şartların meslek seçimini lüks hale getirdiğini belirten Baran, 700’ün üzerinde yasallaşmış meslek eğitimi branşı olmasına karşın gençlerin avukat ve doktor yardımcılığı, büro elemanı, araba tamiri gibi klasik 10 meslek üzerinde yoğunlaştıklarını, belli mesleklere olan aşırı talebin şansın azalmasına neden olduğunu söyledi. Böyle bir durumda en iyilerin tercih edilmesi nedeniyle meslek eğitimi yeri bulamayacak olanların bu durumları göz önünde buludurarak alternatif meslekler belirleyip buralara da başvuru formu gönderilmesinin şart olduğu vurgulandı.
Meslek eğitimi başvurusunda yapılan diğer bir eksikliğin ise özensiz hazırlanan başvuru formları olduğuna değinen Baran, iyi hazırlanmış bir başvuru dosyasının kişinin kartviziti olduğuna işaret etti ve bu konuda mutlaka profesyonel yardım alınması tavsiyesinde bulundu.
Praktikum yapılmalı
Meslek eğitimi şansını arttıran diğer bir etkenin söz konusu işletmede praktikum yapmak olduğunu belirten Volkan Baran, okul tatillerinde işletmelerde çalışma yollarının aranması gerektiğini vurguladı.
Boşta gezmektense boşa çalışılmalı
Tüm itinaya rağmen herhangi bir nedenden ötürü meslek eğitimi yeri bulunamaması durumunda yapılan en büyük yanlışın bir yılı evde boş geçirmek olduğunu hatırlatan Baran, bu bir yılın yine meslek eğitimi yapılmak istenen işletmelerde gerekirse hiç para almadan değerlendirilmesi tavsiyesinde bulundu.
Aile desteği şart
Meslek seçimi ve eğitimi konusunda gençlerin yalnız bırakılmaması gerektiğine işaret eden Baran," Aileler çocuklarının geleceğini yakından ilgilendiren bu hayati konuda onların yanında olmalı. Onlarla birlikte 7. sınıftan itibaren meslekler konusunda bilgi toplayıp bilinçli bir şekilde meslek seçimi yapılmalı ve o doğrultuda çalışılmalı. Yıllar öncesinden çocukların geleceğine yönelik yatırım yapılmalı" şeklinde konuştu.
Ahmet YILDIRIM/ DORTMUND