Meslek mutluluğun anahtarı

Güncelleme Tarihi:

Meslek mutluluğun anahtarı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2010 15:17

Stuttgart’ta yabancı kökenli gençlere yönelik düzenlenen meslek eğitimi fuarında konuşan Eyalet Çalışma Bakanı Dr. Monika Stolz, her gencin yeteneklerinin farklı olduğunu, hepsine şans tanınması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA'da Stuttgart, Waiblingen, Ludwigsburg ve Göppingen iş ajansları tarafından düzenlenen “Yabancı kökenlilere yönelik meslek eğitimi fuarı” Stuttgart Römmelkastell’de açıldı. Meslek eğitim yeri arayan genç ve velilerin katıldıkları fuarda organizasyon, eğitim, teknik, sağlık, hizmet, inşaat ve nakliye sektöründen 42 kurum ve kuruluş, meslek yeri, başvuru, iş görüşmeleri hakkında bilgiler verdiler.

Vasıflı göçmene ihtiyaç

Fuarın açış konuşmasını yapan Stuttgart İş Ajansı Başkanı Eva Ströbel, Baden Württemberg eyaletinde yaşayan 20 yaşın altındaki her üç gençten birinin yabancı kökenli olduğunu, Alman ekonomisinin ve iş pazarının çift dilli, her iki kültürü tanıyan iyi eğitim görmüş vasıflı yabancı kökenli elemanlara büyük ihtiyaç duyduğunu belirtti. Ströbel, mutlu geleceğin, iş pazarında başarılı olmanın anahtarının iyi bir meslek eğitimine sahip olmak olduğunu söyledi.

Şans tanınmalı

Fuardaki açık oturuma katılan Baden Württemberg Eyaleti Çalışma Bakanı Dr. Monika Stolz, eyalette yaşayan 25-65 yaşları arasındaki yabancı kökenlilerin yüzde 41’inin mesleksiz olduğunu açıkladı. Bakan Dr. Stolz, “Bu insanlar işyerlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyalar. Vasıflı işçi olabilmenin ilk şartı Almanca öğrenmektir. Almanya’da işsizlikle beraber vasıflı eleman açığı da artıyor. 2020 yılına kadar Almanya 500 bin daha fazla vasıflı elemana ihtiyaç duyacak” dedi.

Almanya’da yaşayan her gence ihtiyaç olduğunu kaydeden Bakan Stolz, şöyre devam etti: “Her genç farklı yeteneklere sahip. Tüm bu yeteneklere ihtiyacımız var ve değerlendirilmesi gerek. Bilim adamı yanı sıra, vasıflı eleman, çalışkan yardımcı personele de ihtiyaç var. Dil yetersizliği olan veya yeterli aile desteği alamayan yabancı kökenli gençlere ulaşmak, yardımcı olmak, destek sunarak yanlarında olmamız gerek. Her gence şans tanınmalı.”

MAB projesine övgü

Stuttgart Başkonsolosluğu Çalışma Ataşeliği tarafından geliştirilen “Meslek Altın Bileziktir” (MAB) adlı projenin de tanıtıldığı fuarda Çalışma Ataşesi Metin Erdoğan yaşanan bilim çağında vasıfsız elemanların gelecek şansının az olduğunu söyledi. İyi gelecek, iş güvencesi, iyi maaş, rahat emeklilik, saygın olmanın yolunun iyi bir meslek eğitiminden geçtiğini belirtti. Erdoğan, Almanya’nın sunduğu zengin eğitim olanaklarından ve avantajlarından faydalanılması gerektiğini söyledi.

TÜRK KURULUŞLAR YER ALDI

Yabancı gençlere yönelik düzenlenen meslek eğitimi fuarına Nürnberg Çalışma Dairesinden Cliff Zafall, Başkonsolos Türker Arı, eyalet Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Monika Stolz, Stuttgart Bölgesi Çalışma Ajansı Başkanı Eva Strobel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Metin Erdoğan, Nakliyeciler Derneği Başkanı Andrea Marongiu, Stuttgart Çalışma Ajansı Genel Müdürü Jutta Driesch, Nürnberg Çalışma Dairesinden Scheerer Friedrich katıldılar. Fuarda düzenlenen tartışma programına katılan uzmanlar daha sonra MAB( Meslek Altın Bileziktir) ve DTF (Türk Alman Forum Derneği) standlarını da ziyaret ettiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!