Meslek eğitimi geleceğe yatırım

Güncelleme Tarihi:

Meslek eğitimi geleceğe yatırım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2012 16:33

KÖLN Zanaatkarlar Odası’nın (HWK), İş Ajansı ile birlikte göçmen kökenli gençlere yönelik gerçekleştirdiği 3. Meslek Eğitim Borsası, büyük ilgi gördü.

Haberin Devamı

Mülheim semtindeki Tages und Abendschule’de (TAS) düzenlenen meslek eğitim borsası kapsamında yapılan basın toplantısına Köln HWK Genel Müdürü Dr. Ortwin Weltrich, Köln HWK Başkan Yardımcısı Fred Balsam, Köln Başkonsolosluğu Çalışma ve Sosyal İşler Ataşesi Tahsin Özdemir, İş Ajansı Operasyon Bölümü Genel Müdürü Karl Tymister, Köln Belediye Başkanı Hans-Werner Bartsch, TAS Müdürü Gudrun Hersebrock ve kalorifer tesisatçılığı üzerine meslek eğitimi gören Bahtiyar Kaya katıldı.

İşsizlerin çoğu eğitimsiz
Köln HWK Başkan Yardımcısı Fred Balsam, zanaatkarlık alanındaki sundukları 130 mesleğin geniş bir yelpazeye uzandığını belirterek şunları söyledi: “Köln Zanaatkarlar Odası olarak her yıl 5 bin meslek eğitim yeri sunuyoruz. Dolayısıyla en çok meslek eğitim yeri sağlayan kurumlardan biriyiz. Köln bölgesinde meslek eğitimi gören bin 220 gencin 614’ü Türk, 141’i İtalyan ve 52’si Yu- ◊ nan. Bugün halen Köln’de 700, Bonn ve Leverkusen bölgesinde 2 bin meslek eğitim yeri boş.”

Köln Başkonsolosluğu Çalışma ve Sosyal İşler Ataşesi Tahsin Özdemir de bu gibi meslek eğitim borsalarına konsolosluk olarak destek vermekten mutlu olduklarını belirterek,

“Özellikle göçmen kökenli gençlere yönelik etkinlikleri önemsiyoruz. Bu yüzden üç yıl önce Köln Zanaatkarlar Odası ile birlikte çalışmaya başladık. Başlangıçta Türklerin ihtiyaçlarını tespit ettik. Burada gözardı edilemeyecek düzeyde bir iletişim sorununun olduğu ortaya çıktı. Veliler yeterli düzeyde bilgi alamıyordu. Türk gençlerinin Alman gençlerine nazaran üç kat daha az meslek eğitim yerleri bulduklarını tespit ettik. İşsizlerin çoğunu da meslek eğitimini tamamlamamış gençler oluşturuyor. Bu yüzden gençlerimizi ve velilerini harekete geçirmek istiyoruz. Bunu da bu gibi borsalar ile yapıyoruz” dedi.

Daha güvenli hissediyorum
Kalorifer tesisatçısı olarak ikinci meslek eğitim yılı içinde olduğu söyleyen Bahtiyar Kaya (26), vasıfsız işçilik döneminde işten çıkarılanların başında yer aldığını belirterek, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Çalıştığım şirketlerde işçi çıkarılacağını duyduğumda ilk benim ayrılmam gerektiğini biliyordum. Bu durum beni çok rahatsız ediyordu. Okul hayatımı 18 yaşında orta okul diploması ile bitirdim. Birkaç yıl vasıfsız işçi olarak çalıştım, ancak bir düzen kuramadım. Bugün evliyim. Artık kendimi daha çok güvende hissediyorum. Meslek eğitim yeri bulmak kolay olmasa da, ben cesaretimi topladım ve ustabaşıyla yüz yüze görüştüm. Kısa bir staj sonrası aynı işletmede meslek eğitimine başladım."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!