Güncelleme Tarihi:
İsrail makamlarının uyguladığı 40 yaş şartı nedeni ile gençler ya ayrım duvarını tırmanmak ya da başka yolları denemek zorunda kalıyor. Geçen cuma günü Mescid-i Aksa’ya girmeyi başaranlar ise itikafa girebildi.
İsmini vermek istemeyen Filistinli bir genç , geçen cuma günü Mescid-i Aksa’ya nasıl girdiğini şöyle anlattı: ”Geçen cuma namaz kılmak için Aksa’ya geldim, 40 yaşının altında olduğum için girmeme izin vermediler. Ben de bazı kişilerin yardımıyla ayrım duvarını geçtim, sonrasında da Mescid-i Aksa’ya giden bir otobüse bindim. Kaçmamıza yardım eden kişi hızla bölgeyi terk etmemizi istediği için duvarın yüksekliğine dikkat etmedim. Atlayınca da elimden yaralandım.”
Filistinli genç Mescid-i Aksa’da Filistin’in farklı bölgelerinden gelen binlerce kişinin itikafa girdiğini, kendisinin ise burada ilk defa itikafa gireceğini söyledi. Mescid-i Aksa’da itikafa girenler teravih namazının ardından gece saat 2’ye kadar dinleniyor sonra teheccüd namazı kılıp sahur yapıyor. Sabah namazı kıldıktan sonra kimileri kuşluk namazına kadar uyurken, kimileri beklemeyi tercih ediyor.
İsrail makamları Ramazan ayının başında Mescid-i Aksa’da itikafa girilmesine izin vermemiş, itikafa girmek isteyen bir grup genci güç kullanarak mescidden çıkarmıştı. Ancak İsrailliler, son 10 gün içinde itikafa girmek için gelen binlerce Filistinli’ye engel olmuyor. Hazreti Peygamber de Ramazan ayının son 10 gününü camide ibadetle geçirirdi. İsrail’in Ramazan ayının başında itikafa izin vermeyip, son 10 günde izin vermesi Hazreti Peygamber’in bu uygulamasının referans alınmasına dayanıyor.
İtikaf nedir?
Dini bir terim olarak itikaf, ibadet niyetiyle ve kurallarına uyarak inzivaya çekilmek demektir. Hz. Peygamber, Medine’ye hicret ettikten sonra her yıl Ramazan ayının son 10 gününde itikafa girmiştir. Bundan hareketle Hanefiler, Ramazan’ın son on gününde itikafı, "kifai nitelikli müekket sünnet" kabul etmişlerdir.
Cemaatten biri itikafa girince bu görev diğerlerinden düşer. Hanefilere göre itikafın makbul olması için, itikafa girenin niyet etmesi, oruçlu olması, itikafı beş vakit namaz kılınan camide yapması gerekir. Kadınlar, camide değil, evlerinde, namaz kıldıkları odada itikafa girerler. İtikafa giren kimse, camide yer içer, uyur. İtikafa giren kimse, bu süre içinde kendisini dünya işlerinden ayırarak Allah’a yönelir; ibadetle meşgul olur, tefekkür eder, zikir yapar.