Güncelleme Tarihi:
Geminin en ilginç özelliği, içindeki eylemcilerin tamamının kadın olması. Meryem Ana’ya gönderme yapmak amacıyla “Meryem” olarak adlandırılan gemide, kimi Müslüman, kimi Hıristiyan yaklaşık 50 Lübnanlı kadın bulunuyor. Ayrıca Lübnan dışından da kadın eylemci ve gazeteciler gemide yeralıyor. Girişim, hiçbir siyasi hareketle bağlantılı olmadığını açıkladı.
Gemiye binerek eylemcilere destek vermek isteyen Lübnanlı model, aktris ve şarkıcı Haifa Wehbe’nin ise Hizbullah engeline takıldığı iddia edildi. The Guardian’ın haberine göre Hizbullah’ın veto gerekçesi, vücudunu sergilemekten çekinmeyen yıldızın, “çıplaklığı, yozluğu ve uygunsuz giyimi.” Hizbullah bununla da kalmayıp, “Meryem” girişimini desteklemediğini açıkladı. Örgüt, “Düşman İsrail’e, Lübnan’a karşı bir saldırıda bulunması için fırsat tanımak istemiyoruz” ifadesini kullandı.
İsrail müdahale edebilir
Bu arada İsrail, Meryem’i durdurmak için Birleşmiş Milletler’e başvurdu. İsrail’in BM nezdindeki büyükelçisi Gabriela Şalev, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun’a bir mesaj göndererek, “İsrail, uluslararası hukuka uygun şekilde, Gazze Bölgesi’ne yönelik olarak uygulanan ablukayı kırmaya çalışan gemileri, gerekli tüm yöntemleri kullanarak engelleme hakkını saklı tutmaktadır” dedi.
Haifa’ya Hizbul-veto
Lübnanlı şarkıcı Haifa Wehbe, Hizbullah’ın vetosu yüzünden Meryem gemisinde yok. Siyasi kişiliği tanınan Wehbe’nin o dönemde 24 yaşında olan ağabeyi, 1982 yılında, İsrail’in Lübnan’ı işgâli sırasında öldürülmüştü. Wehbe, son olarak, geçen yıl piyasaya çıkan “Baba Fein” adlı şarkısında kuzey Sudanlı bir etnik grubu maymuna benzetince tepki çekmişti.