Mersin'de tam sezon turizm

Güncelleme Tarihi:

Mersinde tam sezon turizm
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2008 21:50

Temiz denizi, el değmemiş doğası ve tarihi dokusuyla dikkati çeken Mersin, bir yandan sahil turizmini geliştirebilmek için yatırımcılara yeni sahalar açarken, diğer yandan inanç turizmi ve Türkiye'nin 24'üncü kış turizm merkezi olma yolunda uğraş veriyor.

Haberin Devamı

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy (resimde), AA muhabirine yaptığı açıklamada, turizmin ihtiyaç duyulan tüm unsurlarına sahip olmalarına karşın halen istenilen seviyeyi yakalayamadığını söyledi.

Kentteki turizm yatırımlarının hız kazanıp, turist hareketliliğini artırabilmek adına göreve geldiği günden beri kentteki diğer yöneticilerle bir araya gelip 'çıkış yolu' aradıklarını anlatan Aksoy, bu kapsamda yapılan tanıtım çalışmalarının teker teker meyve vermeye başladığını vurguladı.

Kentteki yatak kapasitesinin henüz 7 bin civarında olduğuna dikkati çeken Aksoy, 'Bu rakam turizmde iddialı olan bir kent için yeterli değil. Bizlerin artık yatırımcıları Mersin’e çekecek çalışmalara ağırlık vermesi gerek' dedi.

Bu kapsamda turizmcilerle de bir araya gelip kenti tanıtmaya çalıştıklarını ifade eden Aksoy, önümüzdeki süreçte Mersin’in turizmden hak ettiği payı alabilmesi için dört koldan mücadele etiklerini dile getirdi.

10 BİN YATAK KAZANDIRACAK PROJE

Vali Aksoy, Danıştay’ın Turizmi Teşvik Kanunu’nun bazı hükümlerini 'Ormanlar' yönünden iptal kararı sonrasında TBMM’nin, Anayasa’nın 169. maddesinde yeni düzenleme yapmasının ardından 'Kazanlı-Tarsus Sahil Projesi' kapsamında yapılacak 700 milyon dolarlık turizm yatırımının kentin önünü açacağını bildirdi.

Kentteki 14 kilometrelik bölümü kapsayan 'Kazanlı-Tarsus Sahil Projesi'nin kente 54 büyük tesis ile 10 bin yatak ve 2 golf sahası kazandıracağını ifade eden Aksoy, proje kapsamındaki inşaatların önümüzdeki sezon itibariyle başlamasının tahmin edildiğini vurguladı.

Turizmcilere yeni saha olanağı yaratabilmek adına çalışmalarına devam ettiklerini anlatan Aksoy, 'Çalışmalar kapsamında Tarsus’tan Anamur’a kadar her yerde yeni turizm alanlarının oluşturulması için girişmelerde bulunuyoruz. Gelecek yıldan itibaren turizm atılımları ile adından söz ettirecek ilimiz, önümüzdeki süreçte de yılın 12 ayı turizmin gözdesi olacak' diye konuştu.

SAINT PAUL YILI FIRSATI

Papa 16. Benediktus tarafından bu yılın 'Saint Paul Yılı' ilan edilmesi dolayısıyla Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri St. Paul’un yaşadığı yer olan ve Vatikan’ın 'hac' yeri kabul ettiği Mersin’in Tarsus ilçesinde inanç turizmini öne çıkardığına işaret eden Aksoy, Saint Paul Yılını bu kapsamda bir fırsat olarak gördüklerini belirtti.

Saint Paul yılı aracılığıyla çok sayıda turistin kente geldiğinin altını çizen Aksoy, şöyle konuştu:

'Şu ana kadar Saint Paul Yılı nedeniyle yabancı turistlerin kentimize girişinde önceki yıllara göre artış olduğunu gözlemliyoruz. Özellikle kruvaziyer turizmi anlamında çok önemli bir gelişme oldu. Tarsus’a giden ve ziyaret edenler oldukça fazla. İnanç turizmini geliştirmek ve hareketliliği artırabilmek öncelikli hedefimiz. İsteğimiz bölgenin inanç turizmi boyutuyla turizmden daha fazla pay alabilmesi.'

KIŞ TURİZMİ

Aksoy, 'Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi' ilan edilen Karboğazı yöresi ile de Türkiye’nin 24’üncü kış turizm merkezi olma yolunda çaba gösterdiklerini bildirdi.

Karboğazı’nda oluşturulması planlanan turizm merkezi ile kış turizminde de söz sahibi olmak istediklerini belirten Aksoy, şu bilgileri verdi:

'Geçen yıl hazırladığımız ’Mersin-Tarsus-Gülek-Karboğazı Turizm Merkezi Projesi Bakanlar Kurulu tarafından kabul edildi, bu kapsamda Tarsus ilçesine bağlı Karboğazı beldesi 'Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi' ilan edildi. Karboğazı, kışın kayak, yazın yayla turizmi için elverişli yerlerin başında geliyor. Bölge ayrıca, sahile yakınlığı dolayısıyla da bir cazibe merkezi konumunda. Karboğazı’nın, iklim ve doğa koşullarıyla kış turizmi odaklı kalkınma stratejisi bizim için bir fırsat. Buradaki yüksek dağlar, doğal ortam ve düzenli olarak kar alan
yamaçlar, yörenin ve kentin turizm potansiyelini harekete geçirebilecek.'

Elektrik döşeme çalışmaları yapılan Karboğazı Turizm Bölgesine 50 milyon dolarlık yatırım yapılacağını, yerli ve yabancı turistler için cazibe merkezi olacak bölgenin, Çukurova’ya da hayat vereceğini anlatan Aksoy, 'Bölgede, her yıl mayıs ayı sonuna kadar kar kalıyor. Kayak merkezi Mersin, Adana, Niğde, Kahramanmaraş’ı kapsayan çok geniş bir alana hitap etmeyi amaçlıyor' dedi.

Bölgedeki enerji ihalesinin yapıldığını, altyapı çalışmalarının ise sürdüğüne işaret eden Aksoy, şunları kaydetti:

'Tarsus’un Gülek beldesine bağlı Karboğazı, beldeye yaklaşık 20, Mersin’e ise 120 kilometre mesafede bulunuyor. Çam, ardıç, sedir ve köknar ağaçlarıyla kaplı orman yapısı ile 3 bin metre rakıma sahip bölgede, her yıl mayıs ayı sonuna kadar kar kalıyor. Bölgenin, Uluslararası Kayak Federasyonunun, Alp Disiplini Kayak Yarışmaları’nda istediği pist uzunluğu, çıkış ve varış arasındaki kot farkı özelliklerinin tümüne sahip.'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!