Merkez Camii Mimarı Böhm: İnşaat tehlikeye girer

Güncelleme Tarihi:

Merkez Camii Mimarı Böhm: İnşaat tehlikeye girer
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2011 18:44

Almanya’nın Köln kentinde yapılan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Merkez Camii inşaatında 2 binin üzerinde hata bulunduğu gerekçesiyle sözleşmesi iptal edilen Alman Mimar Prof. Paul Böhm, hakkındaki iddiaları kabul etmedi.

Haberin Devamı

Mimar Prof. Böhm, “Arndplus adlı bilirkişi şirketinin ortaya attığı eksiklikler ve hakkımda ileri sürülen iddiaları kesinlikle kabul etmiyorum. Mimar olarak sözleşmem dahilindeki maddeleri yerine getirdim. Suçlamaların, inşaatın ham halini üstlenen Nuhr firmasına iletilmesi gerekir” dedi.

Bugüne kadar yaptığı tüm inşaat projelerinde gerekli hassasiyeti göstererek yerine getirdiğini belirten Prof. Böhm, “DİTİB’in eski yönetimiyle zor da olsa birlikte uyumlu bir çalışma yaptık. Ancak yeni yönetim daha önceki anlaşmaları kabul etmeyerek yeni taleplerde bulundu. Bu eşinden ayrılan adamın durumu gibi. Adam yeni bir kadınla evlenince eve gelen yeni eş eski kadının tüm yaptıklarını değiştirmek ister. Benim durumum da bunun gibi” diye konuştu.

Caminin inşaatını bitirmek için hazır olduğunu bir kez daha vurgulayan Böhm, gerekirse yasal yollardan sonuna kadar mücadele edeceğini de sözlerine ekledi. Alman mimar, durumun mahkemeye aktarılması durumunda inşaatın da tehlikeye girebileceğine dikkat çekti.

Eksiklikler çok erken rapor edildi

Paul Böhm Mimarlık Bürosu Proje Yöneticisi Martin Amme, inşaat halinde bitmemiş bir yapıda ufak tefek hatalar bulunmasının normal olduğunu, eksikler giderilmeden bilirkişi tutularak rapor tutulmasını anlayamadıklarını söyledi. Yarım kalan bir inşaatta her küçük parçanın hata olarak kabul edilebileceğine de dikkat çeken Amme, 11 bin metrekarelik bir yapıda yer alan çivi veya tel gibi her şeyin fotoğraflandığını, hatta bazılarının iki kez fotoğraflandığını, duvara asılan resimlerden gösterdi. Proje yöneticisi, 25.7 milyon Euro’luk inşaat tutarının yapılan değişiklikler sonucu yüzde 20 oranında bir artışa neden olduğunu belirterek, şu anki maliyetin 38 milyon Euro’ya çıktığını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!