Güncelleme Tarihi:
HESSEN seçimlerinde alınan ağır yenilginin sorumluluğunu üstlenen Başbakan Angela Merkel, ne parti kurultayında liderlik için ne başbakanlık için ne de milletvekilliği için aday olmayacağını açıkladı. Merkel’in pazartesi günü parti meclisi toplantısında yaptığı bu açıklama, meclis üyeleri tarafından ayakta alkışlandı.
Ancak şimdi de Merkel’den boşalacak koltuğa kimin oturacağı tartışma konusu oldu. CDU, 6 Aralık’ta başlayacak ve 3 gün sürecek kurultayda yeni liderini seçecek. Merkel kararını açıklar açıklamaz, iki aday resmen adayım dedi. Dün de üçüncü bir aday daha çıktı. Biri CDU Genel Sekreteri Annegret Kramp Karrenbauer, ikincisi Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn, üçüncüsü ise koyu muhafazakar Friedrich Merz.
TÜRK POLİTİKACILARA YASAK KOYMUŞTU
56 yaşındaki Annegret Kramp Karrenbauer, Merkel’in prensesi olarak tanınıyor. Ona ‘Mini Merkel’ diyenler var. Babası okul müdürü, annesi ev kadını olan koyu Katolik bir ailede yetişen Karrenbauer, partide liberal kanadı temsil ediyor. İç politika ve mülteci politikasında muhafazakar fikirleriyle Merkel’den farklı bir çizgi izleyen Karrenbauer, diğer yanda ise koyu muhafazakar kanadın tersine partisini yenilemek istiyor. Geçen yıl memleketi Saarland Eyaletindeki seçimlerde anketlere göre seçimi kaybedeceğini gören Karrenbauer, hiçbir talep olmadığı halde Türkiye’deki referandum için Türk politikacılara konuşma yasağı getirdi. SPD’li rakibi Martin Schulz’a karşı seçimi sürpriz bir biçimde kazanan Karrenbauer, yeniden başbakan oldu. Ancak Merkel, kendi yerine hazırlamak amacıyla bu yılın başında Karrenbauer’i Berlin’e getirerek CDU Genel Sekreteri yaptı. Parti içinde sıkı bağları olmayan Karrenbauer, kendisini tanıtmak için teşkilatları dolaşma turları yapıyordu. Gençliğinde ebe olmak isteyen, ancak daha sonra hukuk ve siyaset okuyan, 18 yaşında CDU’ya giren Annegret Kramp Karrenbauer, çok hırslı bir siyasetçi ve Merkel gibi sakin biri olarak biliniyor.
ÇİFTE VATANDAŞLIK KARŞITI
İkinci aday Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn. Eşcinselliğini gizlemeyen Spahn (38), parti içinde Merkel’e muhalefet eden koyu muhafazakar kanadı temsil ediyor. Genç yaşta milletvekili olan Spahn, Merkel’e karşı sivri çıkışlarıyla kendini hep rakip olarak gösterdi. Spahn, 10 bin civarında Türk’ün Köln’de ellerinde Türk bayrakları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan posterleriyle Türkiye’deki darbe girişimini protesto etmesine, “Kalbi Erdoğan’dan yana çarpanlar gitsin bunu Türkiye’de yapsın. Almanya’da yaşayan Türkler hangi devlete bağlı olduklarına karar vermeli” diyerek tepki gösterdi ve çifte vatandaşlığın kaldırılmasını gündeme taşıdı. Berlin’de bazı restoranlarda garsonların sadece İngilizce konuşuyor olmasının sinirine dokunduğunu, sosyal yardım alanların fakir olmadığını söylemesi kamuoyunda yoğun eleştiri ve destek alan Spahn, siyasette henüz yeterli deneyime sahip değil. Spahn, ABD Başkanı Trump’ın Berlin’e gönderdiği, Avrupa’da sağ popülist partileri destekleyecekleri sözleriyle yoğun tepki çeken Berlin Büyükelçisi Richard Grenell ile de çok sıkı ilişkileri olan bir politikacı.
MERKEL’İN EZELİ RAKİBİ
Adaylığını dün resmen açıklayan Friedrich Merz ise daha önce Başbakan Merkel’in ezeli rakibiydi. Merkel’e karşı parti içinde iktidar yarışını kaybeden Merz, partinin koyu tutucu kanadından. 2002 seçimlerinde göçü ve yabancıları seçim malzemesi yapmak isteyen, göçmenlerin Alman öncü kültürüne uymaları gerektiği sözleriyle Yeşiller’in, ‘yabancı düşmanlığının fitilini ateşlemekle’ suçladığı Merz, “CDU liderliğine hazırım” dedi. 62 yaşındaki Merz, 2000’li yılların başında CDU Grup Başkanı olarak Merkel’e karşı kıyasıya bir koltuk kavgası yürüttü. Savaşı kaybeden Merz, siyaseti bırakıp özel sektöre geçti ve kazandığı yüksek maaşlarla milyoner olarak görülüyor. Sosyal Demokratlar, Merz için, ‘uluslarası spekülasyoncuların lobicisi’ deyimini kullanıyor.
TÜRK DOSTU, UYUM ELÇİSİ
Adaylığını henüz resmen açıklamayan gizli aday ise Almanya’nın en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Başbakanı Armin Laschet. 57 yaşındaki Laschet, Merkel’e bağlılığıyla tanınan bir politikacı ve liberal kanadı temsil ediyor. Başbakan Merkel’in 2015’te mülteci krizindeki politikasına destek verdi. Almanya’nın ilk uyum bakanı olan Laschet, Türklere yakınlığıyla tanınıyor. Almanca yazdığı ‘Yükselenlerin Cumhuriyeti ve Göç Bir Şans’ adlı kitabında, göçün Almanya için bir şans olduğunu, Almanya’nın bundan nasıl yararlanacağını anlattı. Almanya’nın göçe ihtiyacı olduğunu ve bu nedenle hoş geldin kültürü geliştirmesi gerektiğini savunan Armin Laschet, ‘Almanya’nın uyum elçisi’ olarak adlandırılıyor. Laschet, aynı zamanda en büyük eyaletin CDU teşkilat başkanı olarak da yarışta şansı en yüksek adayların başında geliyor.