Güncelleme Tarihi:
Almanya Başbakanı Angela Merkel, IMF'ye borcunu ödemeyerek temerrüde düşen Yunanistan hükümeti ile görüşmeler yapma konusunda kapılarının açık olduğunu söyledi.
Merkel, Federal Meclis'te Yunanistan'daki mali duruma ilişkin düzenlenen oturumda, Yunanistan'da çalkantılı günler yaşandığına işaret ederek, zor günlerin üstesinden gelmeleri gereken Yunan halkını düşünmek zorunda olduklarını belirtti.
Yunanistan'ın IMF'ye borcunu ödeyemeyerek sorumluluğunu yerine getirmediğini ve yardım paketinin başarıyla sonuçlanmasını sağlayacak görüşmeleri referanduma götüreceğini açıklayarak tek taraflı sonlandırdığını anımsatan Merkel, "Görüşmeler için Yunanistan'a kapılar açıktı, gelecekte de açık kalacak" ifadesini kullandı.
"Önce referandumu bekleyeceğiz"
Referanduma gitmenin demokratik ve bağımsız Yunanistan'ın meşru kararı olduğunu söyleyen Merkel, "Aynı şekilde Euro Grubu'nda bulunan diğer demokratik ve bağımsız 18 ülkenin de Yunanistan'ın kararına uygun bir tutum geliştirmelerine yönelik meşru hakları var" dedi.
Merkel, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın dün akşam yeni bir yardım programı talebinde bulunduğuna işaret ederek, bu konuda AB maliye bakanlarının görüşmeler yaptığını, Alman hükümeti olarak Yunanistan'a yeni yardım programı konusunda referandumu bekleyeceğini ifade ettiğini kaydetti.
"Referandumdan önce yeni bir yardım programı konusunda müzakere yapamayız" diyen Merkel, yeni bir yardım paketi kararının ayrıca Federal Meclis'ten de geçmesi gerektiğini anımsattı.
Merkel, koruma önlemleri alındığı için Avrupa'nın, mali ve ekonomik krizin başladığı 5 yıl öncesine göre daha güçlü ve dayanıklı olduğunu savunarak, bugün Yunanistan'da çalkantılar olduğunda diğer ülkelerde felaket endişelerinin bulunmadığını kaydetti.
Alınacak kararlarda avantajların, dezavantajlardan fazla olması durumunda uzlaşmaya gidildiğini belirten Merkel, "İyi bir Avrupalı AB sözleşmelerine ve ulusal hukuka riayet edendir" ifadesini kullandı.
"Hukuk ve sorumluluk toplumu" olan Avrupa'nın dayanıklı olduğunu belirten Merkel, Avrupa'nın geleceğinin tehlikede olmadığını söyledi.
Almanya Ekonomi Bakanı ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel de Avrupa'nın Yunan halkını kendi kaderine terk etmeyeceğini belirtti.
Yunan hükümetinin şantaj yapmasına izin verilmemesi gerektiğini ifade den Gabriel, Euro ülkelerinin Atina'nın taleplerini karşılıksız kabul etmelerinin olumsuz sonuçlara yol açabileceğini kaydetti.
Sol Parti Federal Meclis Grubu Başkanı Gregor Gysi ise Başbakan Merkel'in Yunanistan'ın içinde bulunduğu kriz konusunda uzlaşmaya gitmesini istedi.
Merkel'in bu günlerde tarihi sorumluluk taşıdığını ifade eden Gysi, "Son saniyede bir çözüm bulun. Sizin Avrupa düşüncesinin kurtarıcısı olma veya onu yıkan olarak tarihe geçme fırsatınız var" ifadesini kullandı.
Gysi, Yunanistan'ın Euro Grubu'ndan ayrılmasının öngörülemez sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulundu