Merkel tarih yazdı

Güncelleme Tarihi:

Merkel tarih yazdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2005 00:00

``Almanya’nın ilk kadın Başbakanı’’ olmak Doğu’lu Angela Merkel’e nasip oldu. CDU Genel Başkanı Angela Merkel, Federal Meclis’te dün yapılan oylamada 612 parlamenterden 397’sinin desteğiyle başbakan seçildi. Cumhurbaşkanı Köhler, Almanya’nın yeni Başbakanı’na şans, güç ve Tanrı’nın selametini diledi.

Haberin Devamı




Angela Merkel
Anayasa’nın kabulüyle 23 Mayıs 1949 tarihinde resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti’nin 56 yıllık tarihinde ilk kez bir kadın başbakan koltuğa oturdu. Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, 614 sandalyeli Federal Meclis’in dünkü oturumunda yapılan oylamaya katılan 612 parlamenterden 397’sinin desteğini aldı.

CDU ile ``kardeş parti’’ olarak nitelenen Hıristiyan Sosyal Birliği’nin (CSU) 226 ve ortaklık ettikleri Sosyal Demokrat Parti’nin SPD) 222 milletvekili olduğu halde, Merkel’i 397 parlamenter destekledi. Hür Demokrat Parti’nin (FDP) 61, Sol Parti’nin 54 ve Yeşiller’in 51 olmak üzere muhalefet partilerinin 166 sandalyesi olduğu halde Angela Merkel’e 202 milletvekili hayır oyu verdi.

Bir oy ise geçersiz sayıldı. Büyük koalisyonu oluşturan CDU/CSU ve SPD’li bazı parlamenterler de desteklemeyince büyük koalisyon gizli yapılan oylamada 51 fire verdi. Ancak ``Şayet politik bir ürünsem, ben Birleşik Almanya’nın ürünüyüm. Doğu kökenli tüm Almanya’nın politikacısı olmakla gurur duyuyorum’’ diyen Angela Merkel, Almanya’nın ilk kadın başbakanı olmanın yanı sıra Doğıu’lu ilk kadın başbakanı olarak da tarihe geçmeyi garantiledi.

Schröder’den tebrik
Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert’in saat tam 11.52’de oy sonuçlarını açıklaması üzerine CDU/CSU ve SPD’li parlamenterler Almanya’nın yeni Başbakanı’nı ayakta alkışladılar. Alkışlar bittikten sonra Angela Merkel’i ilk kutlayan Almanya’nın 7’inci Başbakanı Gerhard Schröder oldu.

FDP Genel Başkanı Guido Westerwelle ve Meclis Grup Başkanı Wolfgang Gerhardt ile Yeşiller’in Meclis Grubu Eşbaşkanları Fritz Kuhn ve Renate Künast, Sol Parti Meclis Grubu Eşbaşkanı Oskar Lafontaine ve partinin Genel Başkanı Lothar Bisky Merkel’i tebrik etti.

Cumhurbaşkanı atadı

Federal Meclis’teki oylamadan sonra Başkan Lammert’in ``Seçimi kabul ediyor musunuz?’’ sorusuna ``evet’’ diye yanıt veren Angela Merkel, resmen Almanya’nın 8’inci Başbakanı seçildikten sonra Cumhurbaşkanı Horst Köhler’den atanma belgesini almak üzere Cumhurbaşkanlığı köşkü olarak kullanılan Charlottenburg Sarayı’na gitti.

Cumhurbaşkanı Köhler, ``Almanya Anayasası’nın 63’üncü maddesi ışığında Dr. Angela Merkel’i Almanya’nın başbakanlığına atıyorum’’ yazılı atama belgesini dün saat 12.01’de Merkel’e verdi. Köhler, ``Size bol şans, güç ve Tanrı’nın selametini diliyorum’’ dedi. Federal Meclis’te ara verilen oturum yeniden 14.00’de açıldı ve Angela Merkel yemin ederek resmen göreve başladı.

İkinci kez Cumhurbaşkanı’na

Angela Merkel Başbakan olarak resmen göreve başladıktan sonra, önceden belirlenen kabine üyeleriyle yeniden Cumhurbaşkanlığı’nın yolunu tuttu. Aralarında bazı eski bakanların da bulunduğu kabine üyeleri Cumhurbaşkanı Köhler’den atanma belgelerini aldıktan sonra saat 16.00’de Federal Meclis’te yemin ederek göreve resmen başladılar.

Merkel kabinesinde SPD’li 8, CDU’lu 5 ve CSU’lu 2 bakan görev aldı. Franz Müntefering (SPD) Başbakan Yardımcısı ve Federal Çalışma Bakanı, Frank-Walter Steinmeier (SPD) Federal Dışişleri Bakanı, Peer Steinbrück (SPD) Federal Maliye Bakanı, Brigitte Zypries (SPD) Federal Adalet Bakanı,Sigmar Gabriel (SPD) Federal Çevre Bakanı, Heidemarie Wieczorek-Zeul (SPD) Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı, Ulla Schmidt (SPD) Federal Sağlık Bakanı, Wolfgang Tiefensee (SPD) Federal Ulaştırma Bakanı.

Wolfgang Schaeuble (CDU) Federal İçişleri Bakanı, Franz Josef Jung (CDU) Federal Savunma Bakanı, Ursula von der Leyen (CDU) Federal Aile Bakanı, Anette Schavan (CDU) Federal Bilim ve Eğitim Bakanı, Thomas de Maiziere (Başbakanlık Dairesi Bakanı), Michael Glos (CSU) Federal Ekonomi ve Teknoloji Bakanı, Horst Seehofer (CSU) Federal Tüketicileri Koruma, Gıda ve Tarım Bakanı.

Angela Merkel (CDU)

Angela Merkel, 17.07.1954 tarihinde Hamburg’da doğdu. Din adamı olan babası, ailesiyle birlikte 1954 yılında Batı Almanya’yı terk ederek Doğu Almanya’nın Templin kentine yerleşti. Merkel, 1973 yılında Templin’de liseyi bitirdi ve daha sonra Leipzig Üniversitesi´nde fizik öğrenimi yaptı.

1986 yılında aynı dalda doktorasını yapan Merkel, eski Doğu Almanya’nın çöküş döneminde ``Demokratik Atılım’’ hareketinde yer aldı. Tarihe karışan eksi Doğu Almanya’da ilk ve s on olarak hür seçimlerle 1990 yılında göreve gelen De Maiziere hükümetinde hükümet sözcü yardımcılığı yaptı. İki Almanya’nın birleştiği 1990 yılından beri CDU üyesi olan Merkel, aynı yıl yapılan genel seçimlerde Federal Meclis’e milletvekili olarak girdi.

1991-1998 yılları arasında CDU Genel Başkan Yardımcısı olarak görev aldı. 1993-2000 yıllarında CDU Mecklenburg-Vorpommern Eyalet Teşkilatı Başkanlığı yaptı. 1991-1994 yıllarında Federal Aile, Kadın, ve Gençli Bakanlığı, 1994-1998 yılları arasında da Federal Çevre Bakanlığı görevlerini sürdürdü. 1998 tarihinde CSU Genel Sekreteri görevini üstlenen Merkel, 2000 yılı Nisan ayından beri CDU genel başkanlığı yapıyor.

Önce kahvaltı, sonra başbakan

Angela Merkel, dün sabah saat 6.00’da kalktı. Profesör olan eşi Joachim Sauer’le birlikte kahvaltı yaptı. Hizmetçileri olmadığı için Bild´e göre kahvaltıyı Merkel hazırladı. Kahvaltıda reçelli ekmek yenirken, taze sıkılmış portakal suyu ve nane çayı içildi.

Gazetelere de bir attıktan sonra milletvekillerine ait binadaki bürosuna gitti. Yakın çalışma arkadaşlarıyla burada biraraya gelen Merkel, saat 9.00’da CDU/CSU meclis grubunda milletvekilleriyle görüştü. Saat 9.45’e doğru da Federal meclis oturum salonuna girdi.

Baba-anne ve kardeşi

Federal meclis’te saat 10.00’da başlayan başbakan seçimini Angela Merkel’in babası Horst Kestner, annesi Herlind Kastner ve erkek kardeşi Marcus Kastner ziyaretçi tribününden izledi. Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert’in Merkel’in 397 oyla başbakan seçildiğini ilan edince annesi, babası ve kardeşi de alkışladı.

Bakanlar da tribünde

Milletvekili olmadıkları için görevi o saatlerde daha bırakmadıkları halde Federal Ulaştırma Bakanı Manfred Stolpe ile Federal Ekonomi Bakanı Wolfgang Clmenet de başbakan seçimini ziyaretçi tribününden izledi.

Milletvekili olmayan ve saatlerde atanma belgesini henüz almamış olan Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Federal Ulaştırma Bakanı Wolfgang Tiefensee, Federal Maliye Bakanı Peer Steinbrück, Federal Aile Bakanı Ursula von der Leyen, Başbakanlık dairesi Bakanı Thomas de Maiziere de başbakan seçimini ziyaretçi tribününden izledi.

Ahmet KÜLAHÇI / BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!