Güncelleme Tarihi:
DÜN Brüksel’de başlayan AB zirvesi, Lizbon Antlaşması’nın yürürlüğe girmesinden sonra 2,5 yıllığına seçilecek olan “AB lideri” kararına kilitlendi. Gözler bu konuda henüz sessizliğini bozmayan Almanya Başbakanı Angela Merkel’e çevrildi.
Zirve gündeminde aralık ayında Kopenhag’da toplanacak “Evrensel İklim Zirvesi” öncesi AB’nin çevre politikasını netleştirme gibi önemli bir konu var. Ayrıca finans krizine karşı yeni önlemler de görüşülecek.
Zirve gündeminde “resmi” olarak yer almasa da AB Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı konusu, kapalı kapılar ardında en çok konuşulacak konu olacak.Çek Cumhuriyeti’nin, Lizbon Antlaşması’nı henüz onaylamaması nedeniyle aslında “olmayan bir makam” tartışması yaşanıyor. Çek Anayasa Mahkemesi, Lizbon Anlaşması’na karşı açılan dava ile ilgili kararını 3 Kasım’da duyuracak.
Blair’in kamburu
Buna rağmen “başkanlık yarışı” giderek kızışıyor. AB liderlerinin bugün belli isimler üzerinde anlaşması halinde 12 Kasım’da yapılacak olan “Özel Zirve”de, AB Başkanı’nın açıklanması bekleniyor. Şimdilik başkanlık için ortada dolaşan iki isim var: İngiltere eski başbakanı Tony Blair ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker. AB’nin çekirdek ülkeleri Belçika, Hollanda gibi ülkeler ise bu isme karşı. İngiltere’nin Euro ve Schengen gibi oluşumlar dışında yer alması, Blair’in “kamburu” olarak ortaya çıkıyor.
Çevre konusunda radikal önlemlere karşı çıkan Alman Yönetimi, başkanlık konusunda da sessiz kalmayı tercih etti.
İşte bu nedenle gözler, AB’nin “lokomotif ülkesi” konumunda olan Almanya’nın Başbakanı Merkel’e çevrilmiş durumda.
AB çevre borcunu ödesin
Protestocular, Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenledikleri eylemde AB liderlerine “Çevre borcunuzu ödeyin” çağrısında bulundu.