Merkel hükümetini AB'ye şikayet etti

Güncelleme Tarihi:

Merkel hükümetini ABye şikayet etti
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2015 11:27

Yeşiller Partisi Aşağı Saksonya Eyaleti Milletvekili Belit Onay, Almanya'da Aralık 2014'te yürürlüğe giren yeni "Vatandaşlık Yasası" sebebiyle Merkel hükümetini Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'na şikayet etti.

Haberin Devamı

Komisyona yaptığı şikayetle ilgili soruları cevaplayan Onay, AB Komisyonu'na sunduğu raporda yasanın hukuki çelişkilerine yer verdiğini söyledi.

Yeşiller Eyalet Meclis Grubunda bulunan milletvekili arkadaşlarının da kendisine imzalarıyla destek verdiğini belirten Onay, "Vatandaşlık Yasası'nın 2014 yılında yenilenmesine rağmen çifte vatandaşlık yasağının kalkmaması, özellikle Almanya'daki Türklerde büyük hayal kırıklığı yarattı" dedi.

Onay, yasanın Almanya'da doğmuş çocuklara sadece özel durumlarda çifte vatandaşlık hakkı tanıdığına dikkati çekerek "Yeni yasada çifte vatandaşlığın serbest bırakılması yerine, yasaya AB kanunlarıyla bağdaşmayan, hukuki açıdan hatalı ve zorlama maddeler konuldu" diye konuştu.

Merkel hükümetinin bu sıkıntıları bildiği halde yasayı kabul ettiğini vurgulayan Onay, sözlerine şöyle devam etti:

"Ne yazık ki yasa değişikliği yapılmasına rağmen insanlara çifte vatandaşlık hakkı verilmedi. Hristiyan Birlik partileri CDU ve CSU başta olmak üzere özellikle muhafazakar kesim buna karşı çıktı. Almanya'daki göçmenler üzerinden popülizm yapılmaya çalışıldı. Böylece yeni yasada çifte vatandaşlığı serbest bırakmak yerine, AB kanunlarıyla bağdaşmayan maddeler konuldu."

"Yasa yüzünden Alman pasaportu kaybediliyor"

Onay, yeni yasada bulunan zorlama maddeler nedeniyle insanların Alman pasaportunu kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirtti.

AB'nin çifte vatandaşlığı kabul ediyor olmasına rağmen Almanya'nın bunu reddettiğini ifade eden Onay, şunları söyledi:

"Yeni yasa çifte vatandaşlık için çocuklara Almanya'da en az 8 yıl yaşamış olma zorunluğu getiriyor. Bir çocuk herhangi bir nedenden dolayı AB serbest dolaşım hakkını kullanarak bir AB ülkesinde mesela ailesiyle 8 yıldan fazla yaşarsa çifte vatandaşlık hakkını kaybediyor. Böylece Alman pasaportunu kaybediyor ve serbest dolaşım hakkını da kaybediyor. AB vatandaşı olma hakkını kaybediyor. Bu hukuka aykırıdır."

Bunun kabul edilemez olduğunu vurgulayan Onay, Almanya'da yetişen genç göçmenlerin haklarının kısıtlandığını ve hukukun çiğnendiğini ifade etti. Onay, AB Komisyonu'nun derhal bu konuya müdahale etmesi ve Merkel hükümetinin de çifte vatandaşlığı serbest bırakması gerektiğini kaydetti.

Onay, raporunun AB Komisyonu tarafından haklı bulunması halinde, Almanya hakkında işlem başlatılacağını savundu.

Aralık ayında yürürlüğe giren yeni Vatandaşlık Yasası'yla Almanya'da doğup büyüyen ve doğumla Almanya vatandaşlığını kazanan göçmen kökenli ailelerin çocukları için 21 yaşına girdiğinde iki ülke vatandaşlığından birini seçme zorunluluğu kaldırılmıştı.

Bu yasaya göre, Almanya'da doğan ve bu ülkede 21 yaşına kadar en az 8 yıl yaşayan ya da 6 yıl okula giden gençlere çifte vatandaşlık hakkı verilmiş, eğitim şartına alternatif olarak mesleki eğitim veya okul diploması da kabul edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!