Güncelleme Tarihi:
Mülteci krizi Almanya'da büyük koalisyon hükümetini ciddi bir krizin eşiğine getirdi.
Üç lider zirve öncesi tüm kozlarını paylaştı. Koalisyonun küçük ortağı CSU lideri Seehofer günlerdir Başbakan Merkel'i topa tuttu. Önce anayasa mahkemesine gideriz tehdidi geldi. Merkel önlem almazsa, o zaman biz acil önlemlerimizi alırız denildi.
Seehofer son olarak pazar gününe kadar Merkel'e ültimatom verdi. Toplantı öncesi el altından CSU'nun hükümetteki bakanlarını çekmeyi planladığı haberleri kamuoyuna sızdırıldı. Başbakan Merkel tüm bu tehditlere rağmen, mültecilere kapıları açık tutma politikasından vazgeçmedi. Koalisyon ortağı SPD lideri Gabriel ise Merkel ve Seehofer'in sınır kapılarında mülteci kampları kurulması talebine hayır dedi.
ÜÇ SESLİ
SPD lideri Gabriel cuma günü Merkel ve Seehofer'e yüklendi ve sert konuştu: “CDU/CSU arasında süren bu kavga artık hükümetin hareket kabiliyetini tehdit ediyor. Bu karşılıklı suçlama ve şantaj yakışık almıyor ve tam bir sorumusuzluk” dedi. Başbakan Merkel Cumartesi ve pazar günü iki gün önce Seehofer ile tek, ardından ise Gabriel'le üçlü görüşecek. Bu olağanüstü bir toplantı. Gündem, mülteci krizine çözüm.
Seehofer, mülteci göçünün sınırlandırılmasında kararlı. Seehofer, Merkel mülteci politikasını değiştirmeli, yoksa altından kalkamayız diyor. Başbakan Merkel, sınırları kapatmak istemiyor. Gabriel, sınırlarda mülteci kampları kurulmasına karşı. Üç ortak, bu farklı görüşlerle pazar günü karşı karşıya oturacak.
ÜÇÜ DE ZORUNLU
Üç lider, bu toplantıdan kendi tavrını da koruyarak çıkmak zorunda. CSU'nun 20 Kasım'da genel kurulu var ve Seehofer, yine başkan olarak seçilmek istiyor. Bavyera'da Merkel'e kafa tutup Berlin'den kuzu gibi dönemez. Gabriel ise resmen açıkladı. Gelecek seçimlerde partisi SPD'nin başbakan adayı olmak istiyor. Merkel geri adım atarsa, hem partisi içinde hem koalisyonda otoritesi zayıflayacak. Ama bir uzlaşmaya da varamazlarsa, koalisyonun devamı tehlikeye girecek. Hafta sonu Merkel hükümeti için bir nevi dönüm noktası olacak.