Güncelleme Tarihi:
Almanya Başbakanı Angela Merkel, hedeflerinin yerli yabancı ayrımı yapmadan ülkede yaşayan herkesin eşit şansa sahip olmasını sağlamak olduğunu söyledi.
"21.yüzyılda eğitim yoluyla uyum" başlığı altında dün Berlin'de başlayan ve Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer ile Almanya Vodafone Vakfı tarafından ortaklaşa düzenlenen ve iki gün sürecek olan sempozyumda bir konuşma yapan Başbakan Merkel, toplumsal katılımın anahtarının iyi bir eğitim olduğunu söyledi.
Almanya'da yaşayan göçmen kökenli çocukların önemli bir bölümünün herhangi bir diploma almadan eğitim kurumlarını terk ettiğine işaret eden Merkel, bu olumsuz durumun önlenmesi için gereken her türlü adımı atacaklarını dile getirdi. Bu nedenle özellikle okul öncesi eğitime ağırlık verileceğini ve çocukların küçük yaştan itibaren yuvalarda Almanca öğrenmeleri için gerekli desteğin sağlanacağını da ifade etti.
4.NESİL TÜRKLER
Uzman eleman getirmek yoluyla Almanya'daki belirli alanlarda yaşanan sıkıntının giderilebileceğine de dikkat çeken Başbakan Merkel, 'Ancak bizim hedefimiz bu ülkede yaşayan insanlara nitelik kazandırarak, eleman sıkıntısı çekilen iş konularına yerleştirmek olmalıdır' dedi.
Başbakan Merkel ayrıca göçmenlerin Alman toplumuna yepyeni bir çehre kazandırdığına işaret ederken, 'Türkler misafir işçi olarak geldiler şu anda ise 4.nesil Türkler burada yaşamaktadır. 66 bin civarında Türk kökenli işletme bulunuyor. Yılda yaklaşık 70 Milyar Euro ciro yapmaktadırlar. Türk girişimciler yaklaşık 300 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Biz bu şansı çok iyi kullanmalıyız' şeklinde konuştu.
VİDEO KONFERANS
Federal Dışişleri Bakanlığında düzenlenen sempozyuma video konferans yoluyla San Fransisko'dan Microsoft'un yönetici ve Microsoft Vakfı'nın yönetim kurulu üyesi Bill Gates de katıldı. Bill Gates, vakıfların da gençlerin geleceği için önemli sorumluluklar üstlenmesi gerektiğini söyledi. ABD'nin daha ziyade iyi derecede İngilizce bilen kalifiye elemanları ülkeye çekmekte ayrı bir ustalık gösterdiğini belirtirken, diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi ABD'de de dili bilmeyen göçmenlerin bir takım sıkıntılar yaşadığına işaret etti.
BARROSO:GÖÇMENLERİN KATKISI
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da yaptığı kısa konuşmasında göçmenlerin bir yük değil bir zenginlik olarak algılanması gerektiğini söyledi. Ulus devletler yerine AB genelinde göçmenlerin uyumu için ortak stratejiler saptayıp ortak projeler üretilmesi gerektiğini ifade eden Barroso, göçmenlerin Avrupa'nın ekonomisine olduğu gibi kültürüne de çok önemli katkılar bulunduğunu da söyledi. Barroso, bu katkıların mutfak kültürüne yansıdığını da söyledi. Barroso ayrıca, yer yer Avrupa ülkelerinde gözlenen ırkçılık, aşırı milliyetçilik ve yabancı düşmanlığına karşı birlikte mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti
BÖHMER:KARARLIYIZ
Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, hükümetin ülkede yaşayan göçmenlerin uyumuna desteği sürdürmekte kararlı olduğunu dile getirdi. Böhmer ulusal Uyum Planı çerçevesinde çeşitli kurum ve kuruluşların gönüllü olarak bazı sorumluluklar üstlendiklerini işaret ederken, anne ve babaları da çocukların eğitimine ayrı bir özen gösterme çağrısında bulundu. Maria Böhmer devletin üstüne düşeni yapacağını belirtirken, bu alanda göçmenlerden de destek beklediğini söyledi