Güncelleme Tarihi:
Federal Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz, Susanne Osthoff’u kaçıranlarla görüşülmesinden, gerekirse fidye ödenmesinden yana olduğunu söyledi.
Irak diktatörü Saddam Hüseyin’in iktidardan uzaklaştırılmasından bu yana ilk kez bir Alman vatandaşının Irak’ta kaçırılarak rehin alınması, Almanya’nın yeni Başbakanı Angela Merkel’in ``ilk zorlu sınavı’’ haline geldi.
Almanya’nın yeni Başbakanı Angela Merkel, Susanne Osthoff isimli Alman kadın arkeolog ile Irak’lı şoförünün kaçıranların, ``Almanya Irak yönetimi ile ilişkilerini tamamen kessin’’ şeklindeki taleplerini geri çevirirken, ``Baskıya boyun eğmeyeceğiz’’ dedi.
Merkel, Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) oluşan büyük koalisyonun hedeflerini içeren ilk hükümet açıklamasına Irak’taki gelişmelerle başladı. Başbakan Merkel, ``Geçen hafta cuma gününden beri Irak’ta bir Alman vatandaşı ile Iraklı refakatçisi kayıp.
Şu ana kadar bize gelen bilgilere göre, her ikisinin de kaçırıldığından hareket ediyoruz. Federal Hükümet, eminim ki Federal Meclis bu eylemi şiddetli bir şekilde kınamaktadır. Federal Hükümet ve bu Parlamento baskılara boyun eğmeyecektir.
Alman hükümeti Susanne Osthoff ve Iraklı refakatçisinin yaşamlarını kurtarmak ve serbest bırakılmalarını sağlamak için tüm imkanlarını kullanacaktır. Biz bu acılı günlerinde bu insanların yakınlarının yanındayız.
Bizim onların yaşamlarını kurtarmak için elimizden gelen her şeyi yapacağımızdan emin olunuz. Tüm Almanların sizlerle dayanışma içinde olduğunu bilmezini isterim. Niçin kaçırıldıklarını bilmiyoruz. Ama bu insanları kurtarmak için tüm imkanlarımızı sonuna kadar kullanacağımızdan emin olabilirsiniz’’ dedi.
Başbakan Merkel, uluslararasa terörizme karşı mücadelenin kararlı bir şekilde sürdürülmesini de istedi. Bu konuyla ilgili olarak, ``Şu da bir gerçek ki, uluslararası toplum için uluslararası terörizm ciddi bir meydan okumadır.
Uluslararası terörizme karşı mücadele kararlı bir şekilde sürdürülmelidir. Bizim ortak değerlerimize, demokratik sisteme, hoşgörüye, hukuk devletine ve insan haklarına saldırılara karşı ortak mücadele vereceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın’’ açıklamasında bulundu.
CDU’lu Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble de Irak’ta eylemin Almanya’nın da uluslar arası terörizmin bir hedef tahtası olduğunu gösterdiğini söyledi.
Ortaktan destek
Başbakan Angela Merkel’e koalisyon ortağı SPD’den de tam destek geldi. SPD Genel Başkanı Matthias Platzeck de SPD’li Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de, ``Alman hükümeti baskıya boyun eğmez’’ diyerek Merkel’e tam destek verdi.
Federal Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Ropurecht Polenz ise Susanne Osthoff ve Iraklı şoförünü kaçıranlarla irtibat kurup görüşülmesinden yana olduğunu söyledi.
Rehinelerin kurtarılması için fidye verilmesinin mümkün olabileceğini belirtirken, Irak yönetimi ile ilişkilerin kesilmesi talebine boyun eğmenin söz konusu olamayacağını da dile getirdi.
Hür Demokrat Parti (FDP) Meclis Grup Başkanı Wolfgang Gerhardt da, Almanya’nın Irak ile ilişkilerini kesme talebini hiçbir demokratik hükümetin kabul edemeyeceğini söyledi. Gerhardt, ``Dış politikamızı insanları rehin alanlar değil, biz kendimiz saptarız’’ dedi.
Ahmet KÜLAHÇI / BERLİN