Merkel: Siz buralısınız!

Güncelleme Tarihi:

Merkel: Siz buralısınız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2015 09:28

Başbakanlık’ta Almanya’ya işgücü göçünün 60’ıncı yılını anma toplantısında konuşan Başbakan Merkel, çok sıcak mesajlar verdi: “Kendinizle gurur duyun. Bunun için yeterli sebebe sahipsiniz. Yılmayın, devam edin. Siz buralısınız...”

Haberin Devamı

Altmış yıl önce Almanya’ya işgücü olarak gelenler rüyalarında görse inanmazlardı. Bir gün Almanya’ya gelişlerinin yıldönümü Berlin’de, hem de Başbakanlık’ta anılacak ve Almanya Başbakanı onlara, “Siz artık buralısınız. Buraya yürekten hoş geldiniz” diyecek. Bu rüya dün gerçek oldu.

Merkel: Siz buralısınız

Melek ve Malik Küman, Kaya Yanar, Gülnur Kılıçarslan (soldan sağa).

Almanya’ya işgücü göçünün 60’ıncı yılı Başbakanlık’ta törenle anıldı. Fikir babası
Merkel: Siz buralısınız

Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz. Ama Başbakan Merkel’e bu fikrini açtığında hiç düşünmeden, “Ben varım” diyor.

Başbakanlık binası dün tarihi bir güne sahne oldu. Birinci, ikinci ve üçüncü kuşağın temsilcileri Başbakanlığa davet edildi. Sunuculuğu misafir işçi çocuğu Bavyera Radyosu (BR) sunucularından Özlem Sarıkaya yaptı. Kabare ustası Kaya Yanar, Monrose grubuyla meşhur olan ses yıldızı Bahar Kızıl, Başbakanlıkta sahne aldı.

Merkel: Siz buralısınız

Münihli işadamı Mahir Zeytinoğlu (solda), “Ben, siz buraya aitsiniz mesajı aldım” dedi.

60 yıl önce Münih tren istasyonuna tıka basa misafir işçi taşıyan trenlerden siyah beyaz film sahneleri üçüncü kuşağa dedelerinin gelişini canlandırırken, duygulu anlar yaşattı. Filmde ilk kuşağın Almanya gözlemleri ekrana geldi. Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, misafir işçilerin 60 yıl bu topluma kendi damgasını vurduğunu belirtti ve misafir işçi göçü tarihinin hep canlı tutulmasını istedi. Özoğuz, Almanya’nın o zaman acilen misafir işçilere ihtiyacı olduğunun genç kuşakların pek bilincinde olmadığını söyledi.

SİZ BURALISINIZ

Başbakan Merkel, 60 yıl önce gelenlere “Çok zor koşullar altında çalıştınız ve yaşadınız. Hafta sonu memleketi düşündünüz. Bu ülke için çok şeyler yaptınız. Size çok teşekkür borçluyuz” dedi. Merkel, Almanların bugün rahat davranmayı ve serbest olmayı biraz da misafir işçilerden öğrendiğini belirterek “Buna sizler ilham kaynağı oldunuz. Kendinizle gurur duyun. Bunun için yeterli sebebe sahipsiniz. Yılmayın. Siz buralısınız” diye konuşmasını bitirdi ve yoğun alkış aldı.

Merkel: Siz buralısınız

Ali ve Ayten Kılıçarslan çifti, Başbakanlık’taki toplantıya  kızları Gülnur’la geldi. 

Hiciv, yergi ve gülmece sanatının ustası Kaya Yanar’a sordum. “Nasıl bir duygu, Başbakanlıkta kabare yapmak?” İşte verdiği yanıt: “Kariyerimin zirvesi. Ben stadyumlarda sahne aldım ama Başbakanlık bir zirve...”

Davetlilerle konuştum. Böyle bir toplantıya katılmak için 600 kilometrelik yolu tepip Münih’ten gelen işadamı Mahir Zeytinoğlu, “Başbakanlığa çağrılmak, bize tam buralısınız mesajıdır. Ben bu mesajı aldım” dedi. Köln’den gelen sosyal pedagog Sebiha Küman, “Aslında babamı getirmek isterdim buraya. Ama 74 yaşında dayanamaz diye getirmedim. Böyle bir toplantı 10 yıl önce yapılmalıydı” diye üzüntüsünü dile getirdi.

Merkel: Siz buralısınız

Kaya Yanar, salonda yoğun ilgi gördü. 

Gronau’dan gelen Mümtaz ve Aynur Ayşe Şimşek çifti, “İlk kez Başbakanlığa geliyorum. Çok güzel bir duygu” derken, Ali ve Ayten Kılıçarslan çifti, “Hatırlanmak ve değer verilmek, güzel bir duygu” dediler. 13 yaşındaki Ayten Kılıçarslan aidiyet duygularını, “Ben okulda ve dışarıda Alman, evde Türküm” diye özetlerken, 12 yaşındaki Malik ve Melek Küman kardeşler, “Biz bir dışlanmışlık hissetmiyoruz. Buraya aitiz” dediler.

Haberin Devamı

Toplantıya Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu da katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!