Merkel başbakanlık koltuğunu kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Merkel başbakanlık koltuğunu kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2018 10:39

Mülteci krizi nedeniyle koltuğu sallanan Almanya Başbakanı Merkel, Brüksel’deki AB zirvesinde istediği sonucu aldı. Merkel, bir manevrayla da, hükümeti bozmakla tehdit eden İçişleri Bakanı Seehofer’i de zor durumda bıraktı.

Haberin Devamı

ALMANYA Başbakan Angela Merkel’in Brüksel’deki zirveden mülteci krizine karşı ‘ortak çözüm paketiyle’ döneceğini kimse beklemiyordu. Merkel de zirveye hareket etmeden önce pek ümitli olmadığını dile getirmişti. Ancak perşembe gecesi dokuz saat süren ateşli tartışmalardan sonra AB liderleri, mülteci krizini ortak çözmede uzlaşmaya vardı. Buna göre Avrupa mülteci politikasını sertleştirerek, mülteci göçüne karşı sert önlemler alacak. Uzlaşma şöyle:
* AB’nin dış sınırları sıkı koruma altına alınacak. AB sınır polisi Frontex’in bütçesi ve yetkileri artırılacak.
* Kuzey Afrika’da mülteci kampları kurulacak. Akdeniz’de kurtarılan mülteciler Avrupa’ya değil, bu kamplara yerleştirilecek. Sığınma başvuruları bu kamplarda alınarak, incelenecek.
* AB ülkelerinde gönüllülük esasına dayalı kapalı ortak mülteci merkezleri kurulacak. Kimin Avrupa’da kalacağına burada karar verilecek. Yine gönüllülük esasına göre Avrupa ülkelerine dağıtılacak.
* Mülteci kabul eden ülkelere mali yardım yapılacak. Afrika ülkeleri için yarım milyar euro mali yardım bütçesi ayrılacak.

Haberin Devamı

Merkel başbakanlık koltuğunu kurtardı

TOPU ORTAĞINA ATTI
Koalisyonun küçük ortağı CSU’nun lideri Seehofer, Merkel’i Brüksel’den somut bir çözümle dönmediği takdirde, mültecilerin sınırdan geri çevrilmesi için talimat vermekle tehdit ediyordu.
Merkel bu durumda Seehofer’i görevden almak zorunda kalacaktı. Bu da koalisyonun sona ermesi anlamına geliyordu. Zirvede CSU’nun istediği, bir başka Avrupa ülkesinde sığınma başvurusunda bulunan, ancak Almanya’ya gelen mültecilerin geri gönderilmesi ve sınırdan geri çevrilmesi konusunda somut bir karar çıkmadı. Fakat Merkel bu konunun tek tek ülkelerle anlaşmalar sonucu çözüme kavuşturulmasında uzlaşmaya vardı. Merkel’in, mültecilerin geri alınması için Fransa, İspanya, Polonya, Danimarka gibi ülkelerle ikili anlaşma yapması için İçişleri Bakanı Seehofer’i görevlendireceği bildirildi. Böylece Seehofer kendi öne sürdüğü şartları kendisi yerine getirmek zorunda kalacak. Başarısız kalırsa, sorumlusu Seehofer olacak. 
Merkel, ayrıca İspanya ve Yunanistan’ın kendilerine sığınma başvurusu yapmış mültecilerin Almanya sınırından çevrildiklerinde geri almaya hazır olduklarını söyledi. Bunun karşılığında bu ülkelere yardım edeceklerini belirten Merkel, CSU’nun taleplerinin yerine geldiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Merkel başbakanlık koltuğunu kurtardı

TÜRKİYE’YE 3 MİLYAR EUROYA ONAY ÇIKTI
BRÜKSEL’deki zirvede cuma günü sabaha karşı göç konusunda uzlaşıya varıldı. Göç konusunda istediğini alan İtalya, AB’nin Türkiye’ye Suriyeli mülteciler için yapacağı ikinci 3 milyar euroluk yardıma yönelik blokajını kaldırdı.
AB liderlerinin mali kaynağı serbest bırakması, bu paranın hemen Türkiye’ye aktarılacağı ya da hemen kullanılabileceği anlamına gelmese de prosedür ile ilgili önemli bir adım niteliğinde. Zirveden pakete onay çıkması yardımın kesintisiz sürmesi açısından önem taşıyor. Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim, insani yardım, sosyoekonomik destek ve altyapı katkısında kullanılan yardım, 2016’da Türkiye ile AB’nin üzerinde anlaştığı göç krizi odaklı 18 Mart mutabakatının unsurları arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

HENÜZ ÖDENMEDİ
AB liderlerinin onay verdiği ikinci 3 milyar euroluk dilimde de ilk dilim için uygulanan yöntem ve kuralların devrede olması bekleniyor. Türkiye’nin sıkı kurallara bağlı ilk dilime ilişkin en önemli sıkıntısı para akışının yavaş ve mekanizmanın çok bürokratik olmasıydı. Aralık 2017’de 72 proje bağlamında 3 milyar euroyu sözleşmeye bağlayan AB’nin yaptığı ödemeler hazirana başında ancak 1.94 milyar euro seviyesine ulaştı. 

BAKMADAN GEÇME!