Güncelleme Tarihi:
26 Ağustos’ta Almanya’nın Chemnitz kentinde mültecilerle çıkan Daniel H. isimli bir kişi bıçaklı saldırıda ölmüş, sonrasında kentte olaylar patlak vermişti. Aşırı sağcı ve yabancı düşmanlığıyla başlayan gösterler sürek avına kadar varmıştı. Olaylar tüm dünyanın tepkisini çekmişti. Başbakan Angela Merkel işte bu olaydan tam 82 gün sonra Chemnitz’i ziyaret etti ve eleştirilen hedefi oldu.
O ZAMAN OLSA DAHA İYİ OLURDU
Merkel ziyaretine Chemnitz basketbol takımının antrenmanıyla başladı.
Merkel’e eşlik eden SPD’li Belediye Başkanı Barbara Ludwig, Merkel’in ziyaretinin geç kalmış bir ziyaret olduğunu savunarak, “Olaylar sırasında gelip Chemnitzlilerle görüşse çok daha iyi olurdu. Olanları anlamak ve güvenliğin sağlanması için böyle olması gerekirdi” derkenSaksonya Başbakanı Michael Kretschmer ise “Konuşmak için asla geç değil. Ayrıca şimdi konuşulacak başka yeni konular da var” yorumunu yaptı.
KIRMIZI SEVİYEDE ALARM
Ziyaret nedeniyle Chemnitz’de ‘kırmızı seviyede’ alarm verildi. Merkel’in gezisi diğer eyaletlerden de polis takviyesi yapıldı. Başbakanın ziyaretinden hoşnut olmayan neonazi örgüt Pro Chemnitz, İslam ve yabancı düşmanı Pegida ve aşırı sağcı AfD, kentin ayrı noktalarında eylemler düzenledi.
Merkel akşam Chemnitz’de düzenlenen açık oturumda 120 kent sakiniyle buluşarak soruları yanıtladı. Aşırı sağ Pro Chemnitz ise Merkel’in vatandaşlarla buluşacağı Richard Hermann Halle önünde “Merkel gitmeli”, “Sayın Merkel, siz bu ülke için utanç vericisiniz” yazılı pankartlarla ziyareti protesto etti.
CHEMNITZ’E NEDEN GELDİN
Başbakan Merkel bir vatandaşın “Niçin Chemnitz’e geldiniz” sorusuna, sizlerle konuşmaya, tartışmaya, kendi izlenimlerimi edinmeye geldim” cevabını verdi. Kentteki ziyareti ve görüşmelerde güvenlik duygusunun kaybolduğu izlenimi aldığına işaret eden Merkel, güvenlik duygusunun yeniden yerleşmesi için gerekli çalışmalar yapacaklarını söyledi. Merkel, bir vatandaşın medyada bir Almanın mültecinin tecavüzüne uğradığını okuyunca ne düşündüğü sorusunu “Elbette bu tür olaylar korkunç. Ancak kızgınlık ve öfke diğer tarafta şiddet olayları için gerekçe sunamaz” sözleriyle yanıtladı.
KONUŞMUYOR, SUSTURMAK İSTİYORLAR
Dışarıda aşırı sağın gösteri yaptığı, onlarla dışarı çıkıp konuşmayı düşünüp düşünmediği de sorulan Merkel, şunları söyledi: “Bu ülkede gösteri özgürlüğü var, şiddete başvurmadığı, nazi sembolleri göstermedikleri müddetçe tabii. Ama onlar konuşmak istemiyor, başkalarını susturmak istiyor. Konuşmuyor, bağırıyorlar. Bir insan yabancı göründüğü için takip edilmemeli veya yabancı olduğu için dışarı çıkmaya korkmamalı. Bu tür olaylarda tavır koymalısınız. Chemnitz’in imajı zedelenir düşüncesiyle susmayın.”