Celal ÖZCAN / BERLİN
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2015 00:00
Başbakan Merkel’in Almanya’yı yönettiği Başbakanlık binasında bir yer altı tüneli veya sığınak var mı? Merkel işe nasıl geliyor, saat kaçta işbaşı yapıyor? Merkel’in Başbakanlıkta özel aşçısı var mı? Konuşmalarını kim hazırlıyor?
Almanya Başbakanı Merkel’in ülkeyi yönettiği Başbakanlık binası, dünyanın en büyük hükümet konağı.
Washington’da Obama’nın oturduğu Beyaz Saray’dan sekiz kat daha büyük. 36 metre yüksekliğinde. Kullanım alanı 12 bin metrekare. Başbakanlıkta çalışanlar binayı “Uzun yürüme evi” diye niteliyor. Halk dilinde ise büyüklüğünden dolayı adı fil tuvaleti!
Dünyanın ekonomik ve siyasi devlerinden Almanya’nın yönetildiği bu bina, elbette gizem dolu.
Başbakanlık,
Berlin’de görev yapan yabancı gazetecilere kapılarını açarak, hem binayı tanıttı, hem de herkesin merak ettiği soruları yanıtladı.
İlk soru, Başbakanlık binasında bir sığınak ya da tünel var mıydı?
Hayır, 2001’de açılan başbakanlık binası çok iyi korunuyor. Yer altı geçidi ya da sığınak, insanlara “Bunlar korkuyor” hissi verir. Başbakanlık binası ise şeffaf.
Merkel evinden Başbakanlık binasına Audi A8 model makam arabasıyla gidiyor. Makam aracı zırhlı ve bu nedenle hibrit değil. Merkel sabah saat 08.00’de başbakanlığa geliyor ve ilk iş olarak saat 08.30’da en yakın danışmanlarıyla durum değerlendirmesi yapıyor.
KIZLAR KAMPI?
En yakın danışmanları ise kadınlar. Bu nedenle ‘Kızlar Kampı’ da deniyor. Kızlar Kampı’nın başında iki kadın bulunuyor. Biri Özel Kalem Müdürü Beate Baumann... Merkel üzerindeki etkisi ve gücü bakımından Baumann için “Merkel’in gölgesi” ya da dünyanın en uzun ve zehirli yılanı olan ‘Königskobra’, (Kral Kobra) deniyor.
Öteki en önemli danışmanı Eva Christiansen ise ‘akıl hocası’ diye biliniyor. Merkel’in konuşmalarını, konusuna göre yetkili uzman bölümler hazırlıyor. Başbakanlıkta sekiz uzmanlık bölümü bulunuyor. En büyüğü güvenlik, en küçüğü ise AB bölümü.
Merkel çok iyi Rusça ve İngilizce biliyor. Putin’le Rusça, Obama’yla İngilizce konuşuyor. Ama tüm resmi görüşmelerde her ihtimale karşı mutlaka bir tercüman bulunduruluyor. Sözcüğün akla gelmemesi durumunda tercüman devreye giriyor.
Merkel’in başbakanlıkta özel aşçısı var mı? Başbakanlıkta görevli 450 çalışan için bir kantin bulunuyor. Ama Merkel kantinde yemiyor. Merkel için bir özel aşçı var. Özel aşçısı Ulrich Kerz, Merkel’in sadece 12 kişiye kadar varan davetlerinde
yemek pişiriyor. Yabancı devlet adamlarına verilen yemekleri ise catering şirketleri yapıyor. Yemeklerde yabancı devlet başkanlarının özel isteklerine ve arzularına dikkat ediliyor. Genelde Alman şarapları ikram ediliyor.
BAŞBAKANLAR GALERİSİ
Başbakanlıkta ‘Kanzlergalerie’ (Başbakanlar Galerisi) diye bir bölüm var. Burada İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Adanauer’den Schröder’e kadar Almanya başbakanlarının portreleri asılı. Bu geleneği eski başbakanlardan Helmut Schmidt başlatmış.
Başbakanlıktaki en önemli salon ise Bakanlar Kurulu salonu. İki tarafı camlı salon, bir yanda Tiergarten bahçesine, diğer yanda ise Berlin’in simgesi televizyon kulesine ve Meclis binasına bakıyor. Masada ilk başbakan Adanauer’in hediyesi antik saat var. Saatin özelliği masanın her tarafından zamanın görünüyor olması.
Salonda ünlü ressam Ernst Ludwig Kirchner’in ‘Maden İşçilerinin Bir Pazar Günü’ başlıklı tablosu asılı. Tablo eski başbakanlardan Schmidt’in hediyesi. Başbakanlık binası önündeki dev heykel ise eski başbakan Schröder’den. Schröder bu heykeli Bask kökenli İspanyol heykeltıraş Eduardo Chillida’ya yaptırıyor. Paslı heykel her şeyin geçici olduğunu simgeliyor.