Mehmet Akif Ersoy’u Anma programı düzenlendi

Güncelleme Tarihi:

Mehmet Akif Ersoy’u Anma programı düzenlendi
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2012 17:43

İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma programı, Kahire Üniversitesi’nde düzenlenen bir etkinlikle kutlandı.

Haberin Devamı

İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma programı, Mısır’ın Kahire Üniversitesinde düzenlenen bir etkinlikle kutlandı. Kahire Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde, Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği ve Kahire Üniversitesi tarafından İstiklal Marşının kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma programı düzenlendi.

Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı tarafından seslendirilen İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan anma etkinliğinde, Ersoy’un hayatı ve eserleri hakkında sinevizyon gösterisi yapıldı. Kahire Üniversitesi öğrencilerinin büyük ilgi gösterdiği etkinlikte konuşan Büyükelçi Botsalı, Mehmet Akif Ersoy’un ders verdiği bu salonda, onun ders verdiği torunlarının çocuklarına hitap etmenin mutluluğunu yaşadıklarını bildirdi. Botsalı, şöyle devam etti:

”Mısırlılar ve Türkler kardeştir. Tarihte yapılan en eski yazılı anlaşma Türkler ve Mısırlılar arasındadır. Mehmet Akif Ersoy’u Mısırlılara anlatırken kendimi onların yarine bırakıp o cağdaki gelişmeleri, hayalimizde canlandırmamız gerekiyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılma sürecinde Türk ve Arap aydınlar çok büyük acılar yaşadılar. İşkenceler gördüler, kan ve ateşi tanıdılar, derin üzüntüler yaşadılar. Bizler ve sizler kan ve ateşi tanıyan nesillerin çocuklarıyız. Bizlerin evlatları gönül ister ki dünyanın hiç bir bölgesinde savaşlarla, parçalanmalarla, tanışmasınlar. Bizim atalarımızın gördüğü zorlukları yaşamasınlar. Mısır son bir senedir dünya tarihini yeniden yaşıyor. Bu tarih yazılırken, geleceği kurarken tarihi bilmek gerekiyor.”

Büyükelçi Botsalı, konuşmasının İstiklal Marşı’nın bazı kıtalarını okuyarak bitirirken, Arapça’ya çevrilerek öğrencilere anlatılan İstiklal Marşı, büyük beğeni aldı. Program, Üniversite hocalarının günün anlam ve önemini anlatan konuşmaları ile son buldu. Programa, Kahire Üniversitesi’nin dekan ve akademik personeli de katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!