Güncelleme Tarihi:
McDonald's Türkiye'de 19 yıldan bu yana görev yapan ve 2002 yılından bu yana McDonald's Türkiye genel müdürlüğünü üstlenen Fansa, görevini 1 Temmuz 2008'de Genel Müdür Yardımcısı Hakan Serim'e devredecek.
Görev değişimi dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Fansa, ge?mişte McDonald's ?st Yöneticisi (CEO) olarak görev yapan Fred Turner, Jim Cantalupo, Charlie Bell ve halen McDonald's ?st Yöneticisi (CEO) olan Jim Skinner gibi ekip üyeliğinden yöneticiliğe yükselen ?ok sayıda örnek bulunduğunu ifade etti.
Fansa, 19 yıl i?inde yaptıklarını gözden ge?irdiğinde ?ok önemli başarılara imza attıkları gördüklerini belirterek, "Bir?ok başarılı ?alışmalarımız sayesinde ?ok sağlam temellere oturttuğumuz McDonald's'ı uzun yıllardır bu sistemde ?eşitli rollerde görev alan ?ok deneyimli ve bilgili bir arkadaşıma devretmekten büyük mutluluk duyuyorum. Hakan Bey'in ve ekibinin ilerideki yıllarda da McDonald's'ı bugün bulunduğu gü?lü konumdan ?ok daha yüksek noktalara taşıyacağına güvenim tam" dedi.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Fansa, 2008'in başından bu yana 4 restoran a?tıklarını, yıl sonuna kadar 9 tane daha a?mayı planladıklarını, ?ok hızlı ve agresif bir büyüme politikası izlemediklerini ifade ederek, en ?ok ciro yapan restoranlarının, İstanbul Merter ve Ankara Kızılay olduğunu bildirdi.
"Taksim, gerilerde kaldı. Merter restoranımızın cirosu yıllık 3,8-3,9 milyon YTL'dir" diyen Fansa, 2007'de 150 milyon dolar olan McDonald's Türkiye cirosunun bu yıl 185 milyon dolar seviyesinde ger?ekleşeceğini belirterek, 54 aydan bu yana sürekli satış artışı sağladıklarını, 5 yılda satışlarının 3,5 misli artış gösterdiğini, bu yılın ilk 6 ayında da planlarının ?ok üstünde seyrettiklerini, satışlarda herhangi bir durgunluk yaşamadıklarını kaydetti.
"(SATIŞ FİYATI ARTIŞLARI) BU YIL DAHA HIZLI"
Sadi Fansa, "Bu yılın Ocak-Mayıs döneminde Türkiye'deki enflasyon yüzde 10,7, aynı süre? i?erisinde McDonald's'taki menü artış oranı ise ortalama yüzde 5,2 oldu. Ge?en yıl satış fiyatı artışlarımız yüzde 7,5 olmuştu. Bu yıl daha hızlı" diye konuştu.
Restoranlarında kullandıkları ürünlerin yüzde 98'ini Türkiye'den tedarik ettiklerini bildiren Fansa, 23 yerleşim merkezinde restoranlarının bulunduğunu, Gaziantep'te restoran a?acaklarını, Tekirdağ'ın da planları arasında olduğunu kaydetti.
Her a?ılan alışveriş merkezinde yer alma gibi bir hedeflerinin bulunmadığını, başarılı olacağını düşündükleri alış veriş merkezlerinde restoran a?tıklarını anlatan Fansa, hızlı servis restoranları sektörünün yüzde 90-95'inin kayıtsız olduğunu, araştırmalarına göre bu sektörün büyüklüğünün 2 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu, ge?en yıl yüzde 13-15 arasında büyüme gösteren sektörde bu yıl bu rakamın yüzde 10'un altında kalacağını söyledi.
Fansa, dünya ?apında her gün 52 milyon kişinin, Türkiye'de ise günde 185 bin kişinin McDonald's'ta yemek yediğine işaret ederek, Türkiye'de iş yapma maliyetinin diğer dünya ülkelerine göre "inanılmaz" pahalı, Türkiye'de bir hamburgerin ABD'ye göre yüzde 55, Big Mac menünün ise yüzde 22 daha pahalı olduğunu savundu.
"Eve Servis"in, toplam satışlarının yüzde 12'si civarında bulunduğunu anlatan Fansa, bir soru üzerine, ge?en yıl yüzde 25 civarında büyüme ger?ekleştirdiklerini, bu yıl i?in planlarının yüzde 18 civarında olmasına karşın 22-23 civarında büyüme beklediklerini kaydetti.
RESTORAN EKİP ?YELİĞİNDEN GENEL M?D?RL?K KOLTUĞUNA
McDonald's Türkiye'nin yeni Genel Müdürü Hakan Serim de bugün ulaştığı noktada, hem McDonald's'ın dünya ?apındaki restoran ekip üyeliğinden yöneticiliğe yükselme geleneğinin hem de Sadi Fansa'nın önemli rolü bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Ben McDonald's'ın, ?alışanlarına sunduğu sınırsız kariyer fırsatlarının bir örneğini oluşturuyorum. İngiltere'de eğitimim sırasında ekip üyesi olarak başladığım kariyerimde ulaştığım nokta aslında McDonald's i?in şaşırtıcı değil. McDonald's'ın üst yöneticileri de, (CEO) dahil olmak üzere bölge başkanları ve bir?ok üst düzey yönetici restoran ekibinin i?inden geliyor. 1 Temmuz'da Türkiye'de 22. yılım, McDonald's sisteminde ise 25. yılım doluyor."
Çok sağlam temelleri olan bir şirketin yönetimini devralmanın hem memnuniyet verici hem de daha iyisini başarmak üzere teşvik edici olduğunu, yapacakları daha ?ok şey bulunduğunu ifade eden Serim, Türkiye'de hala bir?ok kişinin McDonald's'ın yüzde yüz bir Türk şirketi olduğunu bilmediğini, 3 bin 500 kişiyi istihdam ettiklerini, tedarik?ileri de kattıklarında Türkiye'de 10 binden fazla kişinin istihdamına aracılık ettiklerini anlattı.
Serim, "McDonald's'ı daha da yükseklere taşıma konusunda ben ve ekibim büyük bir şevkle göreve hazırız. Şirketimiz, her zaman gerek ?alışma tarzı gerek bilgi ve deneyim paylaşımı konusunda restoranlarımızın mutfaklarından başlayarak şeffaflık, doğruluk ve dürüstlük ilkelerine sıkı sıkıya bağlı bir politika izlemiştir" diye konuştu.
Verilen bilgiye göre, görev değişimi ile Sadi Fansa, şirketin yönetim kurulunda görev yapmaya devam edecek.
Hakan Serim'in, restoran ekip üyeliğinden McDonald's Türkiye genel müdürlüğüne yükselen kariyer hikayesiyle Türkiye'de bir "ilk" olduğu belirtildi.
HAKAN SERİM KİMDİR?
Dil öğrenmek ve yüksek öğrenimine devam etmek i?in İngiltere'ye giden Serim, Kasım 1979'da McDonald's Londra'daki Marble Arch Restoranı'nda part time ekip üyesi olarak ?alışmaya başladı.
Londra McDonald's'ta ge?irdiği 3 yıl süresince ekip üyeliği görevinden, ekip şefliğine, ekip eğitmenliğinden bölüm müdürlüğüne kadar yükseldi. Daha sonra Türkiye'ye dönen Serim, askerliği sırasında girdiği üniversite sınavı sonucu İT? Jeoloji Bölümünü kazandı.
?niversite ikinci sınıftayken ?alışma hayatına yoğunlaştı. 1986 yılında ise McDonald's'ın Türkiye'ye gelmesi üzerine ilk a?ılan Taksim restoranında bölüm müdürü olarak ?alışmaya başladı.
Şirketin Türkiye'deki gelişmesine paralel olarak görev ve sorumlulukları genişleyen Hakan Serim, Mart 1989 yılında, restorandan merkez ofise ge?erek bölge danışmanı, Kasım 1995 yılında ise operasyon müdürü oldu. 2003 yılında operasyon direktörlüğüne atanan Serim, bu arada Anadolu ?niversitesi Ekonomi Bölümünü bitirdi.