Marxlo Camii'nde mali sıkıntı

Güncelleme Tarihi:

Marxlo Camiinde mali sıkıntı
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2010 11:38

Duisburg-Marxloh'daki Almanya'nın en büyük camisi olan DİTİB Duisburg Merkez Camii bünyesinde hizmet veren Eğitim ve Diyalog Merkezi'nde zor günler yaşanıyor. Mali sıkıntı nedeniyle personelini azaltan kurumun kapatılacağı yönünde spekülasyonlar yapılırken, yetkililer Hürriyet'e, "Sıkıntı var ama tasfiye yok" dediler.

Haberin Devamı

ALMANYA'da Duisburg'un Marxloh semtinde ülkenin en büyük camisi olarak inşa edilen Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne bağlı DİTİB Merkez Camii'nde sıkıntılı günler yaşanıyor. Cami bünyesinde hizmet veren Eğitim ve Diyalog Merkezi'nin içine düştüğü mali sıkıntı nedeniyle iflasın eşiğinde olduğu ve kapatılacağı yönündeki iddialar cemaatte ve cami yönetiminde rahatsızlığa yol açıyor. Yerel Alman basınında caminin maddi imkansızlıklar yüzünden Eğitim ve Diyalog Merkezi'ni kapatacağını ve burada sürdürülen çalışmaların da böylece sona ereceğine dair haber ve yorumlar cami yönetimi tarafından yalanlandı. Eğitim ve Diyalog Merkezi Başkanı Elif Saat ve İşletme Müdürü Zülfiye Kaykın iflas iddiaların doğru olmadığını belirtirken, maddi sıkıntılarının bulunduğunu doğruladılar. Merkezin kapanmasının söz konusu olmadığını kaydeden iki yetkili, önümüzdeki 6 ay için bir tasarruf planı hazırladıklarını açıkladılar.

Haberin Devamı

İki personel çıkarıldı
İşletme Müdürü Zülfiye Kaykın şunları söyledi:


"Geçen yılın sonuna kadar cami inşaatı çerçevesinde bakanlıktan teşvik alıyorduk. Artık bu teşvik sona erdi. Asıl sorun cami inşaatının 1,5 yıl uzamasından kaynaklandı. 170 bin Euro bu dönemde harcandı. 5 sözleşmeli personel çalışıyor. Yaptığı iş karşılığı çalışan arkadaşlar ve Arge Duisburg tarafından gönderilen elemanlarımız var. Lokal geliri dışında herhangi bir gelirimiz yok. Bundan ötürü yeni düzenleme ile bütçe planlaması yaptık. Aldığımız karar doğrultusunda eğitim ve dinlerarası diyalog çalışmalarını sürdüren Zehra Yılmaz ve Ali Topcuk'un işine son vermek zorunda kaldık."


Proje üreteceğiz
Elif Saat ise maddi imkansızlıklardan ötürü duyduğu üzüntüyü dile getirerek şunları söyledi:


"Kadın, çocuk ve gençlere yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Merkezimiz bünyesinde çeşitli kurslar veriliyor. Dinlerarası diyalog ve uyum eksenindeki çalışmalarımız devam ediyor. Ancak maddi sorunlarından ötürü sıkıntıya girdik. Giderlerimiz gelirimizden yüksek olduğundan böyle bir karar aldık. Bu kararı belediyenin de içinde bulunduğu idare heyetiyle paylaştık. Ayrıca DİTİB genel merkezi de kararı onayladı. Bundan sonra hedefimiz sosyal ve dayanışma hizmetleriyle projeler üretip Uyum Bakanlığı'nın fonlarından teşvik alarak Eğitim ve Diyalog Merkezi'nin ayakta kalmasını sağlamak."

Haberin Devamı

DİTİB Merkez Cami Derneği'nden yapılan açıklamada ise caminin maddi sıkıntısı bulunmadığı vurgulanırken, Eğitim ve Diyalog Merkezi'nin maddi sorunlarının olduğu doğrulandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!