Güncelleme Tarihi:
Yayınevleri, kitapların satış rakamlarının yılbaşından beri artan bir grafik gösterdiğini belirterek, "Yılbaşında dağıtıcılar, 10 adet kitap talebinde bulunurdu. Bu talepler sonunda 100 adede kadar çıktı" dedi. Ayrıca internette açık artırma sitelerinde de Karl Marxın tişörtleri satılmaya başlandı.
ABDde dev bankaların art arda batmasıyla başlayan ve kısa sürede Avrupayı saran finansal kriz komünist ideolojinin kuramsal kurucusu Karl Marxın kitaplarına olan talebi de artırdı. Marxın 19uncu yüzyılda kapitalizme yönelik ortaya attığı görüşler, bugün dünyanın birçok yerinde ilgi görüyor. Karl Marxın kitap satışları başta Almanya, İngiltere ve Amerika olmak üzere dünyanın birçok yerinde hızla artıyor. Türkiyede ise Karl Marx kitaplarını basan yayınevleri yılbaşından beri talebin 10 kat arttığını söylüyor. Açık artırma yöntemiyle satış yapan internet sitelerinde de Karl Marxın resmi olan tişörtler ve pullar büyük ilgi çekiyor.
Sipariş adedi 100e çıktı
Marxın kitap satışlarında son 20 günde ciddi bir artış olduğunu kaydeden Sol Yayınevi Sahibi ve Sorumlu Yönetmeni Muzaffer İlhan Erdost, şu bilgileri verdi: "Türkiyede yılbaşından beri sol yayınlara büyük bir ilgi var. Ancak son günlerde ABDde yaşanan finansal krizle birlikte başlayan kapitalizm tartışmaları, Karl Marxın kitaplarının satışlarını da artırdı. Dağıtıcılar önceden 10 adet Kapital isterken, bu talep önce 40 sonra 60 ve 100e ulaştı. Kısa sürede bu kitaplara olan ilgi 10 kat birden arttı."
İlk defa 1965te basıldı
Karl Marxın kitaplarına 2008in ilk aylarından beri yoğun bir ilgi olduğunu vurgulayan Muzaffer İlhan Erdost, Marxın kitaplarının Türkiyedeki sürecini şöyle anlattı: "Kapitalin ilk baskısını 1965 yılında yaptık. Birinci ciltten çok bastık. 1975 yılında 10 bin adetlik baskılar yapıyorduk. Kitaplar 2 yılda bir baskıya giriyordu. Ancak 12 Eylül süreciyle üretime ara vermek zorunda kaldık. Karl Marxın kitaplarını 12 Eylül ile birlikte 8 yıl kadar basamadık. Sonra 5 bin adet bastık. Daha sonra 2bine düştü. 2007 yılında 3 bin adet bastık. Bu yıl sonuna kadar biteceğini tahmin ediyorum."
Fuar ilgiyi gösterdi
Dünyanın en büyük kitap fuarı Frankfurt kitap fuarında da bu ilgi gözlendi. 15-19 Ekim tarihlerinde gerçekleşen fuardaki bu ilgiye dikkat çeken Alman yayıncı Joern Schuetrumpf, piyasaları altüst eden krizle birlikte Marxa dönüş yapıldığı görüşünde. Alman yayıncı, Kapitalin 2008in ilk 9 ayında 1500 adet sattığı bilgisini de verdi.
İnternet satışları da arttı fuara özel indirim yapacağız
ABDde başlayan finansal krizle birlikte insanların Karl Marx, Friedrich Engels ve Lenin sürecini öğrenmeye çalıştığını belirten Sorun Yayınları Yönetmeni Sırrı Öztürk, şöyle konuştu: "Her kesim bu kitaplara ilgi duymaya başladı. Ancak burada samimi olarak öğrenmek isteyenler ayrı bir yer tutuyor ve kitaplara en çok ilgiyi onlar gösteriyor. Karl Marxın biyografisi son 2 ayda çok fazla sattı. Ayda 3-4 adet satılan kitaptan son iki ayda 100den fazla satış yaptık. İnternet satışlarında da rakamların artış hızı dikkat çekiyor. Fuar zamanı özel indirim yapmayı planlıyoruz. 110 YTLye sattığımız takım kitapları 60 YTLye kadar düşüreceğiz."
Tişörtler 15 dolardan başlıyor
SON zamanlarda Karl Marx resimli ürünler internet sitelerinde da büyük ilgi görüyor. Özellikle Karl Marx resimli tişörtler 15 dolar ile 30 dolar arasında alıcı buluyor. Marxın resimlerinin olduğu pullar da bir çok açık artıma sitesinde satılıyor. 1 dolardan başlayan pullar 10 dolara kadar çıkabiliyor. Karl Marxın kitapları da bu sitelerde açık artırma yöntemiyle satılıyor.
Komünist Manifesto 10 YTLden satılıyor
MARXın Türkiyede en çok ilgi gören kitabı, Friedrich Engels ile birlikte yazdığı Komünist Manifesto. Bunu 3 ciltlik Kapital serisi takip ediyor. Türkiyede Kapitalin 1inci cildi 35 YTLden satılırken, 2nci cildi 22 YTL, 3üncü cildi 35 YTLden satılıyor. Komünist Manifesto ve Komünizmin İlkeleri ise 10 YTLden alıcı buluyor. Türkiyede Karl Marxın kitaplarını 10dan fazla yayınevi basıyor.
Kriz kapitalizmi tartışmaya açtı
ABDde başlayarak diğer ülke ekonomilerini de etkisi altına alan, hükümetlerin milyar dolarlık paketlerle baş etmeye çalıştığı kriz, bir yandan da "Kapitalizmin sonu mu geldi" tartışmasını gündeme taşıdı. Papa 16. Benediktin ilahi bir uyarı olarak nitelendirdiği, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlunun "İnsanın kendi eliyle yarattıklarının yine kendine dönmesi" dediği bu krizle birlikte başlayan tartışmalara devlet başkanları da dahil oldu. Krizi kapitalist sisteminin başarısızlığı olarak yorumlayanlara karşı, Fransa Devlet Başkanı Sarkozy "kapitalizmin tamir edilmesi" çağrısı yaptı.