Güncelleme Tarihi:
Almanya’da virüs önce Bavyera Eyaleti’nde ortaya çıkmasına rağmen en çok virüs taşıyan hasta Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti’nde bulunuyor. Resmi açıklamalara göre KRV’de 101 vaka tespit edildi. Vaka sayısı açısından Bavyera ikinci, Baden Württemberg ise üçüncü sırada yer alıyor. Berlin’den İtalya’ya okul gezisine öğrencileri götüren altı öğretmenden birinde koronavirüs çıktı. Öğretmen tedavi altına alındı. Emanuel-Lasker Okulu’nda hastalık nedeniyle eğitime ara verildi. Öte yandan Almanya’da 200 laboratuvarda koronavirüs testleri yapılıyor. Her geçen gün laboratuvarların iş yükünün arttığı belirtildi.
MÜNİH'TE FUAR İPTAL EDİLDİ
Almanya’da son bir haftada virüs hızla yayılmasına rağmen yaşamını yitiren olmazken, 14 hasta da yapılan tedaviden sonra sağlığına kavuştu. Berlin’de 130’dan fazla ülkenin katılması beklenen dünyanın en önemli turizm fuarlarından ITB’nin koronavirüs nedeniyle iptalinden sonra Münih’te de el sanatkarları fuarı iptal edildi. 60 ülkeden katılımcının yer alması beklenen fuarda bin kadar stant açılması planlanıyordu. Geçmiş yıllarda fuarı ortalama 100 bin kişi ziyaret ediyordu. Dünya edebiyatının buluştuğu Leipzig kitap fuarı da iptal edildi.
Diğer yandan Kuzey Ren Vestfalya (NRV) Eyaleti’nin Köln kentindeki marketler, koronavirüs nedeniyle panik olan ve gıda stoku yapmak isteyen insanların akınına uğradı. Sosyal medyada ve Alman medyasında, virüsün yayılması olasılığına ilişkin açıklamalar ve demeçler, Almanların ve orada yaşayan Türk vatandaşlarının marketlere koşmasına neden oldu. Türk marketlerinde olduğu gibi Almanya’nın en büyük süpermarket zincirlerinde de satış yoğunluğu gözlendi. Alışveriş arabalarını dolduran müşteriler, market raflarını boşalttı. Haftanın ilk iş günü süpermarketlerin birçoğunun raflarında süt, un, şeker, makarna gibi gıda ürünlerinin tükendiği gözlendi. Köln’de yaşayan Türklerin sıkça alışveriş ettiği market çalışanları, pazar günü de mesai yapmalarına rağmen market raflarını dolduramadıklarını, ilk kez böyle bir yoğunlukla karşılaştıklarını ifade etti. Öte yandan, eczanelerde dezenfektan ve maske stoklarının tükendiği belirtildi. Eczane sahiplerinin, vitrin camlarına dezenfektan ve maske bulunmadığını belirten afişler astıkları görüldü.
‘DEMEK Kİ DOĞRUYMU DEDİM’
Türk vatandaşı Şefike Karaman, arkadaşlarının sosyal medyada uyarılarını başta dikkate almadığını, ancak Almanların da marketlere akın ettiğini görünce panik yaşadığını belirterek, “Bir korkuyla geldim. İnsanlardaki alışveriş çılgınlığını görünce, demek ki doğruymuş dedim. Benim de ister istemez içime bir korku geldi. Ama beni asıl korkutan şey, marketlerde ben Almanları hiç böyle görmemiştim. Onlar yarım kilo ya da bir kiloluk alışveriş yaparlardı. Bu kez karton karton alışveriş arabalarını doldurduklarını görünce bir şey var ki bunlar tedbir alıyorlar dedim” diye konuştu.
ECZANELERDE MASKERELE YOĞUN TALEP
Köln’ün Buchforst semtindeki eczacı Türk vatandaşı Nalan Uslu, “Koronavirüs Almanya’ya geldiğinden beri maske ve dezenfekte ilaçlarına yoğun talep var. Çok ciddi bir panik durumunun olmaması gerekli, zira diğer grip virüsleriyle aynı etkiye sahip. Sadece çok çabuk yayıldığı ve bilinmediği için bir korku var. Sağlıklı insanlarda aslında çok ciddi bir etkisi olmayacak. Gereksiz yere korkulmamalı. Ama elleri sabunla yıkayıp dezenfekte ederek hastalardan uzak durmamız, yapmamız gereken en önemli şeyler” dedi.