Maria Böhmer, Gaziantep'ten seslendi

Güncelleme Tarihi:

Maria Böhmer, Gaziantepten seslendi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2012 15:50

Gaziantep’te ‘Göç: Türkiye ve Dünyanın Gerçeği Uluslararası Sempozyumu’ adlı sempozyuma katılan Almanya Federal UyumBakanı Maria Böhmer: “Bir göçmen ne kadar süre boyunca göçmendir ve göçmen kabul edilmelidir? İnsan kökleriyle gururduymalıdır ama yeni bir ülkede yaşıyorsanız, bu ülkeyi de vatan bellemenin çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı himayesinde Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve bugün sona erecek ‘Göç: Türkiye ve Dünyanın Gerçeği Uluslararası Sempozyumu’na katılan Alman Federal Uyum Bakanı Maria Böhmer, Almanya’daki ikinci ve üçüncü kuşak Türkler’in izinlerinde Türkiye’ye geldiğini belirterek, “Bu vesileyle hem Almanya ve Türkiye birbirine daha fazla yakınlaştı hem de Almanya’daki ve Türkiye’deki şehirler birbirine daha fazla yakınlaştı” dedi.

İki ülke için çarpıyor
Türkiye’den Almanya’ya gerçekleşen göçün de ana sebeplerinden bir tanesinin zorlu yaşam koşulları olduğuna değinen m Böhmer, şöyle konuştu:

“Yeni bir ülkeye gittiğiniz zaman yeni bir hayat, daha iyi bir hayatın peşinden gidiyorsunuz aslında ve daha iyi bir hayat yaşadığınızı görenler de sizin peşinizden gitmek istiyorlar. Bu son derece doğal bir süreç. Almanya’ya gidenlerin peşinden de pek çok insan Almanya’ya gitti. Ama tabi şartlar zaman içerisinde değişebiliyor. Zira Almanya’ya vakti zamanında göçen ailelerin pek çoğu Türkiye’ye kesin dönüş yaptı. Kesin dönüş yapan insanlar hep şöyle diyorlar; ‘Benim kalbim hem Almanya için hem Türkiye için atıyor’, bu çok güzel bir mesaj aslına bakarsanız.”

Birkaç hafta önce Berlin’de bir göç toplantısı gerçekleştirdiklerini ve toplantıya göç etmiş ailelerin çocuklarını da davet ettiğini ifade eden Böhmer, şunları anlattı: “Ve bu çocuklar bana şöyle dediler, ‘Biz artık burayı vatan belledik. Artık göçmen olarak kabul edilmek istemiyoruz, burası bizim vatanımız’ Bu bağlamda şöyle bir soru ortaya çıkıyor, bir göçmen ne kadar süre boyunca göçmendir ve göçmen kabul edilmelidir? Ben Gaziantep Üniversitesi’nin tertiplediği bu sempozyuma katılan değerli hocalar ve profesörlerin bu sorunun cevabını bulmalarını rica ediyorum. İnsan tabi ki kökleriyle gurur duymalıdır ama yeni bir ülkede yaşıyorsanız, geleceğinizi bu ülkede şekillendiriyorsanız, bu ülkeyi de vatan bellemenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Almanya bir vatandır, pek çok insan için.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!