Güncelleme Tarihi:
İAKM ve Cemevi Gençlik Kolları’nın, “Maraş Katliamını Anma Gecesi” adı altında düzenleyip sunduğu etkinlikte, Londra’da yaşantılarına devam eden olayın bazı mağdurları da, tatsız olaylardan kesitler anlattılar.
Cemevi salonunda gerçekleştirilen gecede bir konuşma yapan Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzüm, “katliamın hatırlanması ve bir daha yeni katliamların yaşanmamasına” dikkat çekti. Ayrıca, 33. yılında katliamın anmasının yasaklanmasını kınadı.
Geceye, Türkiye’den katılan Alevi Bektaşı Federasyonu (ABF) eski başkanlarından Abbas Tan’da bir konuşma yaptı ve devletin, “Maraş katliamıyla yüzleşmek zorunda olduğunu” hatırlattı. Katliamın görgü tanıklarından ‘Alevi Dedesi kızı olan Gülizar Ulcay ile Hayri Ergönül ve kardeşi Ali Ergönül’ün anlattıkları ise katılanlara duygulu anlar yaşattı.
Gecenin sunuculuğunu Suna Üzüm ve Gençlik Kolları Başkanı Abuzer İncegöz’ün üstlendiği etkinlikte, gençler tarafından hazırlanan skeçler tarihe ışık tutar nitelikteydi, ayrıca gençlerin okuduğu şiirler ve attıkları sloganlar büyük alkış aldı.
Öte yandan, İAKM- Cemevi’nden yapılan yazılı açıklamada, “33. Yılında Maraş Valisi’nin Maraş katliamını anma yasağına rağmen bir hafta önce Maraş’a giden İAKM- Cemevi yöneticilerinden İsrafil Erbil bu yasağın kaldırılması için girişimlerde bulundu. Maraş’ta bulunan diğer Alevi örgütleri yöneticileri ile birlikte Başkan İsrafil Erbil, Maraş Ticaret Odası başta olmak üzere Vali, Emniyet Müdürü, Güvenlik Şube Müdürü, sivil toplum örgütleri dahil birçok kurum ve kuruluş ziyaret edilerek ‘Maraş katliamını anmayı yasaklamak bir insanlık suçudur, Maraş’a bir katliam anıtı dikilmelidir, Maraş’ta, bir katliam müzesi oluşturulmalıdır, Her yıl Maraş katliamında kaybedilen canlar Maraş’ta onlara yakışır şekilde anılmalıdır’ talepleri dile getirildi. Tüm çabalara rağmen yasak kaldırılmadı ve 24 Aralık sabahı Maraş’ın tüm girişleri tutuldu. Devletin anmayı yasaklamasına ve polis- jandarma engeline rağmen İAKM- Cemevin’den Maraş’a giden yönetici ve üyeler Maraş’a girdiler. Engelleri aşan diğer Alevilerle birlikte Maraş merkezde Valilik önünde katliamı kınadılar. Daha sonra diğer illerden gelen ve barikatlara takılan Alevi örgütlerine katıldılar” denildi.