Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2014 11:49
TÜRKİYE’de 1 Mayıs 1975 ile 11 Eylül 1977 arasında SSK’ya tabi 688 gün çalıştım. Emekli Sandığına bağlı olarak 25 Temmuz 1978 – 11 Eylül 1980 arasında memur olarak çalıştım. Hollanda’da 1 Ocak 1980 – 1 Ağustos 2004 arasında fiilen öğretmen olarak çalıştım ve 1 Ağustos 2004 tarihinde malulen emekli oldum (WAO). Hollanda’da yüzde 80-100 emekliyim. Borçlanma talebimi neden 23 yıl 7 ay üzerinden hesapladılar? Türkiye’de çalışmışlığımı neden hesaba katmadılar? Sandığı aradığımda, 25 yılı tamamlamak için malulen emeklilik günlerimi borçlanamayacağımı söylediler. Neden bunu kabul etmediler? Verilen yanıtta, 61 yaşında 15 yıl üzerinden emekli olabileceğim bildirildi. Ne kadar daha borçlanmam gerekiyor? Reşat Sarı
SOSYAL Güvenlik Kurumu’na sadece fiilen çalıştığınız süreleri veya bir yıla kadar işsizlikte geçen sürelerinizi borçlanabilirsiniz. Hollanda’da malulen emekli olduğunuz tarihten sonraki süreler, borçlanma kapsamında olmadığı için Emekli Sandığı’ndan ret cevabı almışsınız.
Eğer Emekli Sandığı’ndan emekli olmak istiyorsanız, ya 25 hizmet yılını, ya da 61 yaşında 15 yılı tamamlamış olmanız gerekiyor.
SSK ve Sandığa tabi sürelerinizin toplamının dört yıl olduğunu kabul edersek, eksik olan 11 yılı tamamlamak için, Hollanda’da 1 Ağustos 2004’ten önce, yani maluliyetinizin başladığı tarihten önceki 3 bin 960 günü borçlanmalısınız. Bunun için günlük 12.10 TL’den 47 bin 916 TL yatırmalısınız. Büyük bir ihtimalle yurtdışı borçlanma dilekçenizde, “Yurtdışındaki tüm sürelerimi borçlanmak istiyorum” şıkkını işaretlediğiniz için, yurtdışında fiilen çalıştığınız sürelerin tümü dikkate alınmış. Oysa sizin, yukarıda yaptığım hesap doğrultusunda 11 yıl, yani 3 bin 960 gün borçlanmanız, emekli olmanız için yeterli.
NASIL OLACAK?
SSK emekliliği için borçlanma işlemini yapmadan önce Türkiye’ye gidip en sigorta girişi alıp en az bir kaç hafta fiilen sigortalı olarak çalışmalısınız. Bunu yaparsanız, 3 bin 600 gün, 55 yaş şartına tabi olursunuz. Mevcut hizmetlerinizi düşersek, eksik olan 2 bin 160 gün için 26 bin 136 TL ödeyerek, emeklilik hakkını elde edebilirsiniz.
İki kurumdaki hizmetler birleştirilerek, son bin 260 gününüz SSK’ya yatacağı için, aylığınız da bu kurumdan bağlanır.
SSK’ya nasıl geçiş yapabilirim
TÜRK vatandaşıyım. 1990’da sigortalı işe başladım Almanya’da. Türkiye’de sigorta girişi aldım ve 18 yaşımdan sonraki sigortalı 4 bin 400 günümü ödedim. 2004’ten beri serbest meslek yapıyorum. 2000’den beri çifte, 2004’ten beri de sadece Türk vatandaşıyım. SSK’dan emekli olmak istiyorum. Fakat bana “Bağ-Kur’dan emekli olacaksın” dediler. SSK’ya nasıl geçiş yapabilirim? Almanya’da işimi devam ettirdiğim sürede, Türkiye’de bulunduğum sırada bir hafta çalışsam olur mu? Emeklilik yaşım kaç olur? Kütüğe Türk vatandaşı olduğumu nasıl işletebilirim? Doğum senem 1974. Türkiye’de sigorta başlangıcımı, 18 yaşımı tamamladığım 10 Ocak 1992 tarihin baz aldılar.
Gürhan Takıl / Hof-AlmanyaVERDİĞİNİZ bilgiye göre Türkiye’de son olarak tabi olduğunuz sosyal güvenlik kurumu SSK olduğuna göre, sizi Bağ-Kur’dan emekli etmek istemeleri yanlış. Yurtdışında eksik olan günlerinizi SSK’ya borçlanmalısınız. Emekliliğiniz de bu kurumdan bağlanacaktır. Dolaysıyla sizin SSK’ya geçiş yapmanız söz konusu değil, siz zaten, verdiğiniz bilgiye göre SSK’lısınız. Eğer Türkiye’ye ödediğiniz 4 bin 400 gününüzü Bağ-Kur’a borçlandıysanız, o zaman durum değişir tabii. Böyleyse, SSK’ya geçiş yapmanızda elbette fayda var. Almanya’daki işyerinizi devretmeden veya kapatmadan, Türkiye’ye tatile gittiğiniz bir dönemde SSK’ya tabi bir işkolunda en az bir kaç hafta fiilen çalışırsanız, başınız ağrımadan SSK’ya geçiş yapmış olursunuz. Üzerine en az bin 500 gün üzerinden 18 bin 150 TL yatırarak yurtdışı borçlanması yaparsanız, en erken 58 yaşında emekli olmaya hak kazanırsınız.
Zaten çifte vatandaş olduğunuz için Türk vatandaşlığınız Nüfus Kütüğünüzde kayıtlıdır. Nüfus Kütüğünde çifte vatandaşlığı sildirip, sadece Türk vatandaşlığınızı kaydettirmek istiyorsanız, Alman vatandaşlığından çıkış belgesiyle birlikte Başkonsolosluğu’ndaki Nüfus İşleri bölümüne başvurmanız gerekiyor.
Emeklilik kademesine giriş tarihiniz önemli
BEN 1974 doğumluyum ve Türkiye’de Hacettepe Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünü bitirdim. Türkiye’de yaklaşık 11 yıl sigortalı olarak çalıştım ve hizmet dökümümü kontrol ettiğimde 2 bin 818 prim günüm görünüyor. Daha sonra evlenip Almanya’ya yerleştim ve yaklaşık iki yıldır Almanya’da ev kadını olarak yaşıyorum (yurtdışı gün sayısı 740 gün ). Emekliliğimi sorgulattığımda 2 bin 417 kalan prim günü görünüyor. Emekliliğimi sorgulatırken yurtdışı gün hesabı olarak Almanya’da yaşadığım zamanı hesapladım, doğru mu? Emeklilik için başvuru yaptığımda ne kadar ücret yatırmam gerekiyor? Borcumu ödedikten sonra ne zaman aylık almaya başlarım?
Funda Erciyas
EMEKLİ olma şartlarını tespit ederken, Türkiye’de sigortalı işe başlama tarihiniz yani kademeye giriş tarihiniz belirleyici bir unsurdur. 11 yılı hangi tarih aralığında çalıştığınızı belirtmemişsiniz. Bu sürenin Almanya’ya gelmeden önce 2001 ile 2012 yılları arasında çalışıldığını varsayarsak, o zaman ya 58 yaş ve 7 bin gün veya 20 yıl sigortalılık süresi, 58 yaş ve 4 bin 500 gün şartlarına tabi olursunuz.
Yurtdışı gün hesabı yaparken, ev kadını olarak yaşadığınız süreyi hesaplamakla doğru yapmışsınız. Ancak emeklilik sorgulamasında kalan prim gün sayısının 2 bin 417 olmasına anlam veremedim.
O DAHA KÜLFETLİ
Saydığım ikinci şarta göre emekli olmak istiyorsanız, eksik olan bin 682 gün borçlanmanız gerekiyor. Bunun 740 gününü hemen, geri kalan 942 günü de yaklaşık 3 yıl sonra, o zaman geçerli olacak günlük miktar üzerinden borçlanabilirsiniz.
Halihazırda 740 gün için 8 bin 954 TL yatırabilirsiniz. Birinci şıkka göre emekli olmak istiyorsanız, o zaman eksik 7 bin günü tamamlayacak şekilde borçlanmalısınız ki, bunun size maliyeti 75 bin 746 TL’ye patlar. Her iki durumda da 58 yaşından önce emekli olamazsınız.
Eşim 4/b üzerinden ne kadar borçlanmalı
EŞİM 28 Haziran1969 doğumlu ve üç çocuk annesi. Kendisi 1989’dan beri Almanya’da yaşıyor. Türkiye ve Almanya’da sigortalı çalışmadı. Temmuz 2012’den beri düşük ücretli bir işte çalışıyor. 4/b üzerinden ne kadar borçlanması gerekiyor? 4/a üzerinden Türkiye’de bir gün sigorta girişi yaptırırsa ne kadar borçlanması lazım? Kaç yaşında emekli olabilir? Eşlerin vefatından
sonra dul eşe emekli aylığı ödenmeye devam ediyor mu?
Ali ÖzkanEŞİNİZ 4/b, yani eski adıyla Bağ-Kur’lu olarak emekli olmak için 20 yıl, yani 7 bin 200 gün üzerinden borçlanması gerekiyor ki, en erken 2019 yılında emekli olabilsin. Almanya’da ev kadını olarak yaşadığı süre, borçlanma için yeterli. Türkiye’de bir gün sigortalı bir işte çalışırsa, emekli olma şartlarında yine pek bir değişiklik olmaz. Ancak yine 7 bin 200 gün üzerinden borçlanma yapıp, yani 87 bin 120 TL yatırırsa, Bağ-Kur’a nazaran daha yüksek oranda aylık bağlanır kendisine. Yaş şartında ise bir değişiklik olmaz. Vefat eden eşten, hak sahibi olan dul eşe, sigortalı bir işte çalışmadığı ve yeniden evlenmediği sürece daha düşük oranda dul aylığı bağlanır.