Güncelleme Tarihi:
GENEL Sanat Yönetmenliği’ni şarkıcı ve besteci Hasan Yükselir’in yaptığı çok kültürlü festival, Hessen eyaleti Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi, Enerji, Ulaştırma, İmar-İskan Bakanı Tarek Al-Wazir (Yeşiller) ile Offenbach Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Felix Schwenke’nin (SPD) himayesinde düzenleniyor. İki gün sürecek olan etkinlikler, Hessen Bilim ve Sanat Bakanlığı, Frankfurt Rhein Main Bölgesi Kültür Fonu ile Offenbach kentinin tanıtım ve kültürle ilgili dairelerinin, çeşitli özel kurumun destekleriyle gerçekleştiriliyor. Şimdiye kadar 50 ülkeden 250’nin üzerinde sanatçının müzik ve danslarını sunduğu festival, Yükselir ve arkadaşları tarafından 1996 yılında kurulan kültür ve sanat derneği ‘Su Arts’ tarafından düzenleniyor. Gazetemiz Hürriyet’in de destek verdiği festivale katılan sanatçılar şöyle: Die Grenzgänger (Almanya); Dikanda (Polonya), Letter From İstanbul ve Dilek Türkan (Yunanistan-Türkiye), Syriab (Suriye), Zaitsa (Ukrayna), Jannis Karis ve Omikron (Almanya’da yaşayan Yunanistan kökenli sanatçılar), Hessen Gençler Caz Orkestrası ile Vural Güler ve Hasan Yükselir.
KÜLTÜR BİR ARAYA GETİRİR
Özellikle son yıllarda bu etkinliğe büyük destek veren Hessen Bilim ve Sanat Bakanlığı adına Müsteşar Ayşe Asar’ın fesivalle ilgili açıklaması özetle şöyle: “Dünyamız, ancak birlikte çözebileceğimiz çok büyük sorunlarla karşı karşıya. Bunun için barışa ve uluslararası iş birliğine ihtiyacımız var. İşte burada kültür bize çok yardım ediyor, çünkü insanları bir araya getiriyor. Daha da güzeli ‘MainWeltmusik Festivali’ 9. kez bizlere dünyanın çeşitli yerlerinden sanatçıları bir araya getiren bir sahne sunuyor ve müziğin dilinin karşılıklı anlayış için hiçbir engel tanımayarak, farklı kökenlerden gelen, farklı yaşam deneyimleri olan insanları bir araya getiriyor. Kültürün sadece bir boş zaman faaliyeti olmadığını gösteriyor. Kültürel çalışmaların her zaman çok kültürlülüğü ve entegrasyonu destekleyen bir fonksiyonu olmuştur. Hasan Yükselir’in sanatsal yönetimi altında ‘Su Arts’ derneği ve ekibi neredeyse olanaksız olan bir şeyi başarıyor. Bir festival sahnesinde profesyonel sanatçıların etkileyici sesleriyle gerçek bir kültürel çeşitliliği yansıtıyor.”
MÜZİK ARACILIĞIYLA KÖPRÜ
Festivali destekleyen kurumlardan Aventis Vakfı’nın Başkanı Ulrike Hattendorf’un açıklaması da özetle şöyle: “Dünyamızın birçok sorunlarla karşı karşıya olduğu bir dönemde bu festival, bizlere müzik aracılığıyla dil ve kültür farklarından, ulusal sınırlardan etkilenmeden halklar arasında köprüler kurulabilineceğini hatırlatıyor. Festivalin verdiği mesaj çok açık: Müzikten aldığımız ortak mutluluk bizleri birleştirir, harmoni ve karşılıklı anlayış atmosferi yaratır. Rhein Main bölgesi kültürlerin kaynaştığı bir pota ve MainWeltmusik de bu zenginliğin muhteşem bir parçası. Dil, din ve ulusal özelliklerden bağımsız kendine özgü birçok kültürlülük platformu sunuyor. Bu uluslararası iş birliği sadece birbirimiz için karşılıklı anlayışı değil saygı ve açık kalpliği güçlendiriyor. Kültürel girişimlere her fırsatta katkı vermeye önem veren Aventis Vakfı olarak bu önemli festivali destekleme şansı bulduğumuz için memnunuz. Bizim eğitim, kültür ve sanat yoluyla ilişkiler kurmayı ve geliştirmeyi hedefleyen ortak vizyonumuz çok etkileyici bir biçimde MainWeltmusik Festivali’yle somutlaşıyor...
FESTİVAL KENTİMİZE YAKIŞIYOR
Başından beri etkinliğe asıl ev sahipliği yapan Offenbach kentinin Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Felix Schwenke de açıklamasında festivalin kentin çok kültürlülüğüne mükemmel bir biçimde katkıda bulunduğunu vurguluyor. Başkan Schwenke’nin açıklaması özetle şöyle: “Offenbach MainWeltmusik Festivali’yle her zamankinden çok daha ileri düzeyde enternasyonalleşiyor. Yıllardır, hatta kovid pandemisi döneminde bile, halklar arasında daha iyi ilişkiler için sesini yükselten festivalin bu yıl da gerçekleşebilmesi her şeyden önce Hasan Yükselir’in sanatsal yönetimi altında ‘Su Arts Derneği’nin çabalarının sonucu. Ve bu festival bize çok mükemmel bir biçimde yakışıyor. Sadece 160’ın üzerinde ulustan insanlardan oluşan nüfusundan dolayı değil, aynı zamanda bu yolla dünyanın çeşitli ülkelerinin kültürel özellikleri ve profillerini bizim buradaki kent yaşamımızda ‘görünür’ hale getirdiği için. Bu yılki festival programına yazdığınız ‘Barış, Dayanışa ve Umudun Şarkıları’ sözlerini ben de kendi açımdan, dünyamızın özellikle bu günlerde bunlara çok ihtiyacı olduğuna işaret ederek vurgulamak istiyorum”.
‘GURUR DUYUYORUM’
Hessen Eyalet Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Enerji, Ulaştırma ve İskan Bakanı Tarek Al-Wazir’in açıklaması da şöyle: “Müzik evrenseldir. Ses, melodi ve ritim bir özel eğitim gerektirmeden ve sezgisel olarak gelişir. Siyasi sınırları ve dil engellerini aşar. Müzik kendisini sürekli farklı insanlara açar ve böylece sürekli yenilenir. Bu da onu farklı kültürlerin buluşması için ideal bir araç haline getirir. Benim memleketim olan Offenbach böylesi bir buluşma için ideal bir yerdir. Burası hem Almanya’da göçmenlerin en yoğun yaşadığı yerlerden biridir, hem de çok canlı bir kültür ortamına sahiptir. Bu nedenle bu yıl da bu festivalin desteklemekten gurur duyuyorum”.