Mahkemeler vize kararını bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Mahkemeler vize kararını bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2012 18:10

Münih İdari Mahkemesi’nde Türklere vize uygulamasının Avrupa hukukunaaykırı olduğu kararını onaylatan avukat Dr. Temel Nal, 6 Kasım’da AvrupaAdalet Divanı’nda görüşülecek vize davasına kilitlendiklerini söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Erding Bölgesel Mahkemesi, Münih İdari Mahkemesi, Hannover Sulh Mahkemesi, üç ayrı davada Avrupa Adalet Divanı’nın 19 Şubat 2009 tarihli Soysal kararına dayanarak, Türklerin vizesiz Almanya’ya gelebileceği kararını verdi. Ancak bu kararlara Almanya itiraz etti.

Münih İdari Mahkemesi’nde açtığı vize muafiyeti davasını kazanan avukat Dr. Temel Nal, şimdi 6 Kasım’da Avrupa Adalet Divanı’nda görülecek vize Δ davasına odaklandıklarını söyledi.

Nal, Alman mahkemelerindeki tüm vize davalarının Avrupa Adalet Divanı’nın bu davayla ilgili alacağı kararı beklediğini belirtti. Avukat Nal, Avrupa Adalet Divanı, Soysal kararındaki hukuk görüşünü muhafaza ediyorsa, vizeyi hukuka aykırı bulacağını vurguladı.

AYRIM YAPMIYOR
Münihli avukat Dr. Temel Nal şöyle dedi: “Avrupa hukukuna göre hizmet serbestisi hem hizmet alımını hem de hizmet sunumunu içeriyor. Türkiye’yle Avrupa Birliği ülkeleri arasında hakların kötüleştirilemeyeceğini garanti altına alan Katma Protokol’de de hizmet alımı ve hizmet sunumu ayrımı yapılmıyor. Bu sözleşmeyi imzalayan taraflar hizmet alım ve sunumu ayrımını o zaman biliyorlardı. Sözleşmede bunun sadece hizmet sunumu için geçerli olduğunu belirtmeleri gerekirdi. Bu, sözleşmede belirtilmediğine göre, o zaman hizmet serbestisi ikisini de içeriyor demektir. Bu durumda hizmet sunumunda olduğu gibi turistik seyahatleri içeren hizmet alımında da Türkler vizeden muaftır. Almanya ve öteki AB ülkeleri bunu biliyor. Ancak Avrupa Adalet Divanı’nın Soysal kararının hizmet sunumu için geçerli olduğunu savunarak, engel çıkarıyorlar. İşte Avrupa Adalet Divanı bu davayla vize tartışmasına son noktayı koyacak. Eğer Avrupa Adalet Divanı görüş değiştirmediyse, vizenin Avrupa hukukuna aykırı olduğu kararını verecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!