Güncelleme Tarihi:
Türk vatandaşlarının Almanya’ya turistik seyahatlerde vizeden muaf olduğu kararıyla bir ilke imza atan Münih İdari Mahkemesi bu konuyla ilgili yazılı kararı taraflara gönderdi. Mahkeme yazılı kararında AB’nin Schengen vizesi listesinde Türkiye’nin de bulunduğunu, ancak Türk vatandaşlarından Almanya’ya turistik seyahatlerde vize istenemeyeceğini vurguladı. Münih İdari Mahkemesi kararına gerekçe olarak AB ile Türkiye arasında ortaklık sözleşmesine ek olarak imzalanan ve 1973 yılında yürürlüğe giren katma protokolü gösterdi. Mahkeme bir Türk vatandaşının açtığı davayla ilgili yazılı kararında, anlaşmadaki 41. maddenin önemle altını çizdi.
ANLAŞMAYA AYKIRI
Schengen vizesinin davacı Türk vatandaşına uygulanamayacağını vurgulayan Münih İdari Mahkemesi kararında özetle şöyle dedi: “Davacı Türk vatandaşı vize muafiyetinde Türkiye ile Avrupa Ekonomi Birliği (AB) arasında 12 Eylül 1963’te imzalanan ortaklık sözleşmesi uyarınca Türkiye’yi ortaklığa hazırlamak için 23 Kasım 1970’de imzalanan ve 1 Ocak 1973 yılında yürürlüğe giren Katma Protokolün 41. maddesi 1. şıkkına dayanabilir. Bu anlaşma, taraflara oturma izni ve hizmet dolaşımı serbestisinde tarafların birbirlerine yeni kısıtlamalar getirmesini genel olarak yasaklıyor. AB’nin Mart 2001’de uygulamaya koyduğu vize şartı ise davacı Türk vatandaşına seyahatinde Almanya’da 1973 yılında geçerli olan hukuksal durumdan daha sıkı şartlar koşuyor. O zamanki hukuksal duruma göre Schengen vizesi şartı davacı Türk vatandaşına ek bürokratik ve mali yük getiriyor. Bunun yanında vize talebi de geri çevrilerek, davacının Almanya’ya giriş yapması engelleniyor. Oysa Katma Protokol oturma izni ve hizmet serbestisinde yeni kısıtlamaları yasaklıyor.
AYRILAMAZ PARÇASI
Katma Prokolün Türkiye ile AB arasında ortaklık sözleşmesinin bir parçası olduğuna dikkat çeken Münih İdari Mahkemesi, Katma Prokolde aynı zamanda hizmet serbestisinde hizmet alımı ve sunumu diye bir ayrım bulunmadığına dikkat çekti. Kararda Katma Protokolde tarafların hizmet serbestisini Avrupa hukukuna bağladığını ve Avrupa hukukunun hizmet serbestisinde bir ayrım yapmadığını, eğer taraflar bu konuda bir ayrım yapması gerekiyorduysa, bunu o zaman Katma Protokolde belirtmeleri gerektiğini kaydetti.
Yazılı kararın gelmesiyle şimdi top Almanya’da. Almanya’nın karara bir ay içinde itiraz etmesi ve itirazı gerekçelendirmesi gerekiyor.
KARAR BOZULAMAZ
Davayı kazanan Münihli avukat Dr. Temel Nal, şöyle dedi: “Bu karar çok önemli bir karar. Münih İdari Mahkeme heyeti kararı çok etraflı ve titiz hazırlamış. Almanya bu karara karşı temyize gitse bile, bu kararın temyizden geri döneceğini beklemiyorum. Çünkü bozulacak bir karar değil bu. Karar bizim 2006 yılından beri savunduğumuz vize muafiyetini onaylamıştır.”